-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdas Urbonas: „Ekranui“ iki sėkmės Europos turnyruose trūksta labai nedaug

Sekmadienį paaiškėjo, kad ketvirtą kartą iš eilės Lietuvos futbolo čempionu tapo Panevėžio „Ekranas“. Likus dviem turams panevėžiečiai savo pagrindinį varžovą Vilniaus „Žalgirį“ lenkia septyniais taškais.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / fkekranas.lt nuotr.

Kalbėjomės su bene pačiu sėkmingiausiu Lietuvos futbolo treneriu. Valdas Urbonas „Ekrano“ klube pradėjo savo karjerą ir dirba jame ketverius metus. Būtent tiek, kiek tęsiasi Panevėžio komandos aukso laikai. Prieš tai 43-ejų V.Urbonas vyriausiuoju treneriu dirbęs nebuvo.

– Ar dėl to, kad dar likus dviem turams,  jau užsitikrinote čempionų vardus, galima sakyti, kad „Ekranas“ buvo visa galva stipresnis už varžovus?

– Jeigu būtume laimėję juos prieš 10 turų, galbūt ir galima būtų taip sakyti. Bet taškų atotrūkis, o ypač jo svyravimai, ypač konkuruojant su „Žalgiriu“, parodo, kad nebuvo mums taip paprasta, kad čempionatas buvo sudėtingas, kadangi teko nemažai žaisti ir Europos taurių turnyruose – net 6 rungtynes. Tiek jų turėjome pirmą kartą. Visa tai susidėjo ir, kaip ir kiekvienas čempionų titulas, šis buvo iškovotas sunkiai, ramybės mes neturėjome. O tai, kad jį iškovojome prieš du turus prieš čempionatui baigiantis, yra normalu ir nieko išskirtinio.

– Prieš sezoną tikėjotės būtent tokio čempionato?

– Prognozavau, kad dėl prizinių vietų kovos tos trys komandos, kurios dėl jų ir kovojo. Kadangi „Sūduva“ buvo gerai sukomplektuota komanda, turinti gerą trenerį, laukiau iš jos daugiau. Galbūt kiek netikėtai per anksti ji pasitraukė iš kovos dėl pagrindinio trofėjaus. Galbūt tai palengvino ir mums gyvenimą, bet rezultatai rodo, kad lengva mums nebuvo. Sužaidėme daug lygiųjų, jautėme, kad visi varžovai stengiasi prieš mus kovoti su dviguba energija.

– Ar po vakar leidote futbolininkams atsipalaiduoti, atšvęsti sėkmę pirmenybėse?

– Žaidėjai gavo poilsio. Paskutiniam etapui: dvejoms čempionato rungtynėms ir taurės turnyro ketvirtfinaliui susirinksime trečiadienį. Mes anksčiausiai iš visų Lietuvos komandų pradėjome savo pasirengimą sezonui – dar pernai metų gruodžio pradžioje. Ir mūsų žaidėjai futbolo yra prisisotinę. Natūralu, kad jiems reikalinga šiek tiek poilsio. Ir tos pora dienų ir galės būti tas šventimas. Tai yra normalu. Juk pasidžiaugti žmogui irgi reikalinga.

– Jūs su „Ekranu“ čempionu tapote ketvirtą kartą. Kuris jų buvo sunkiausias?

– Yra sudėtinga juos lyginti. Vis trofėjai man, kaip treneriui, yra gauti sunkiu darbu. Minėti galima būtų kiekvienus iš tų ketverių metų. Bet vis dėl to visada išliks atmintyje tas pirmas mano, kaip „Ekrano“ vyr. trenerio, čempionatas, kai nutraukėme tą ilgametę „Kauno“, vienvaldžio lyderio, hegemoniją. Tada radom kelius, kaip tai įvykdyti. Po to pajutome, kad iškovoti čempionų vardus – viena, o juos išlaikyti – kita. O ypač – išlaikyti ne vieną sezoną, o kelis.

Seku visas rinktinę liečiančias peripetijas. Ir man labai rūpi, kaip išsispręs trenerio klausimas. Bet žiūriu iš šono – pats neplanuoju pretenduoti į šį darbą.

– Ko „Ekranui“ trūksta, kad patektų į Europos taurių turnyrų grupinius etapus?

– Kai kas mus kritikuoja už pasirodymus Europos taurių turnyruose. Galbūt užmiršta tą dalyką, kad ir kitos komandos, turbūt, norėtų dalyvauti tenai vietoj mūsų, bet toje mūsų vietoje kol kas neatsiduria... Ir todėl aš į tą kritiką žiūriu ramiai. Žinau, ko mums trūksta, tą patvirtino ir dalyvavimas turnyruose šiais metais. Trūksta mums nelabai daug. Tiesiog komandų, kurios turi panašius biudžetus ir panašiais galimybes, kaip ir mes, konkurencija yra labai didelė. Todėl reikalinga ir sėkmė. Ypač žiūrint į šiuos metus, kai visą kėlinį turėjome vieno žaidėjo pranašumą, žaisdami su BATE, bet tuo pasinaudoti mums nepavyko. Mes surinkome 10 taškų iš 11 – visų Lietuvos klubų surinktų taškų skaičius. Todėl aš galiu teigti, kad mūsų indėlis į bendrą taškų kraitį buvo tikrai didelis. Ir aš visiškai nesutinku su skeptikais, kurie sako, kad „Ekranas“ nieko doro Europos taurių turnyruose nepasiekia.

– Šiemetinė „Ekrano“ sudėtis skyrėsi nuo pernykštės. Ar kitais metais vėl ieškosit naujų žaidėjų?

– Taip, šiemet buvo nemaža dalis naujokų. Nuo sezono pradžios žaidė 8 nauji žaidėjai, nuo sezono vidurio prisijungė dar keturi. Komanda atsinaujino 60–70 procentų. O tai pakankamai daug. Tai natūralu, nes vyksta kartų kaita. Reikalinga, kad žaidėjai priprastų vienas prie kito. Ir šie metai buvo pirmas žingsnis ta linkme. Dabar sezono pabaigoje komanda yra įgavusi daugiau patirties, geriau vienas kitą tarpusavyje pažįsta žaidėjai. Ir tikrai nematau reikalo kažką keisti. Galbūt kai kurios pozicijos reikalauja pastiprinimo. Į tas vietas bandysime rasti du–tris žmones, kad jie įsilietų kitą sezoną.

– Esate keturis kartus Lietuvos čempionas, kaip treneris. Ar nežadate pretenduoti į Lietuvos rinktinės stratego postą?

– Treniruoti klubą ir treniruoti rinktinę yra skirtinga darbo specifika. Aš džiaugiuosi savo darbu klube ir visiškai jame save realizuoju. Seku visas rinktinę liečiančias peripetijas. Ir man labai rūpi, kaip išsispręs tas klausimas. Bet žiūriu iš šono – pats neplanuoju pretenduoti į šį darbą. Nemanau, kad mano galimybės laimėti konkursą yra didelės. Man pakanka darbo „Ekrane“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius