-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl Kroatija! Maža šalis iškovojo trečią pasaulio futbolo pirmenybių medalį

Kroatijoje gyvena mažiau nei 4 mln. žmonių, bet šios šalies futbolininkai trečią kartą per istoriją iškovojo apdovanojimus pasaulio futbolo čempionate. Šeštadienį Katare mače dėl bronzos Kroatija 2:1 (1:1) įveikė Maroką.

Du gražius įvarčius pelniusi Kroatija suspindo bronza pasaulio pirmenybėse Katare.

Joško Gvardiolas smūgiu galva 7 minutę ir Mislavas Oršičius gražiu smūgiu nuo tolimojo virpsto, perkeldamas kamuolį per vartininką 42 minutę, nuvedė į pergalę mažajame finale prieš kovingą, bet gynėjų traumų praretintą Maroką.

Pirmą kartą pasaulio čempionato pusfinalį, o kartu ir mačą dėl bronzos pasiekę Afrikos atstovai buvo išlyginę rezultatą dar 9 minutę, praėjus vos dviem po pirmojo kroatų įvarčio, bet gynėjo Achrafo Dari įvarčio neužteko kitam Maroko istoriniam įrašui.

Tuo tarpu Kroatija švenčia trečią medalį pasaulio pirmenybėse.

1998 metais kroatai, vedami Aukso batelį laimėjusio puolėjo Davoro Šukero, iškovojo bronzą, tada įveikę Nyderlandus mažajame finale.

2018 metais Kroatija pasiekė finalą, bet ten nusileido Prancūzijai, nepaisant to, kad tais metais Luka Modričius buvo išrinktas geriausiu pasaulio futbolininku.

Šiame pasaulio čempionate 37 metų L.Modričiaus vėl vedama Kroatijos rinktinė Katare startavo lygiosiomis 0:0 su Maroku, buvo antra grupėje, sulaukusi palankaus rezultato ir belgų nesėkmės.

Paskui Kroatija atkrintamosiose varžybose po pratęsimų ir 11 metrų baudinių serijų palaužė Japoniją ir Braziliją, kol pusfinalyje atsimušė į Argentiną, kuriai nusileido 0:3.

Dabar Zlatko Daličiaus treniruojama komanda antrą čempionatą iš eilės iškovojo medalius, surengusi daugiau pavojingų atakų, negavusi 11 metrų baudinio (teisėjas neįžvelgė pražangos prieš J.Gvardiolą baudos aikštelėje antrajame kėlinyje), bet galiausiai nusipelniusi bronzos.

Dėl aukso kova Dohos stadione užvirs sekmadienį nuo 17 val.

Prancūzija ir Argentina susirems dėl čempionų titulo.

Suprasti akimirksniu

  • Kroatija pasaulio čempionate žaidė šeštą kartą, o medalius laimėjo trečią sykį.
  • Marokas tapo pirmąja Afrikos valstybe, pasiekusia pasaulio pirmenybių pusfinalį.

Antrasis kėlinys: Marokas – Kroatija 1:2

94 min. Marokas nesurengė daug atakų antrajame kėlinyje, bet Youssefas En-Nesyri buvo labai arti, kad išlygintų rezultatą – po jo smūgio galva kamuolys prašvilpė per centimetrą aukščiau skersinio.

75 min. Maroko žaidėjai irgi prašo 11 metrų baudinio, surengę pavojingą ataką prie kroatų vartų. Bet argumentų mažiau, arbitras irgi nelinkęs skirti baudinio.

74 min. Kroatų vartininkas Dominikas Livakovičius sugėrė Maroko ataką, atrėmęs smūgį iš arti.

73 min. Atakos smaigalyje atsidūręs Joško Gvardiolas krito baudos aikštelėje, kai Maroko gynėjas Sofyanas Amrabatas užkabino kroato koją, bet arbitras 11 metrų baudinio neskyrė. Akivaizdi teisėjo iš Kataro klaida.

68 min. Maroko rinktinės trys gynėjai negalėjo žaisti šiose rungtynėse dėl traumų, o dabar aikštę dėl patempto raumens palieka jau antras šios pozicijos žaidėjas.

61 min. Kokios emocijos, kai traumą patyręs Andrejus Kramaričius keičiamas! Kroatų 31 metų puolėjas paliko aikštę neslėpdamas ašarų.

50 min. Kroatija surengė kelias pavojingas atakas. Regis, šios komandos rezervai didesni.

Pirmasis kėlinys: Marokas – Kroatija 1:2

45 min. Po pirmojo kėlinio Kroatija pirmauja 2:1. Pasaulio pirmenybėse kroatai šešis kartus yra pirmavę po pirmo kėlinio ir visus kartus tas rungtynes laimėjo.

42 min. Įvartis! Kroatija vėl priekyje (2:1), kai Mislavas Oršičius gražiu smūgiu pasiuntė kamuolį nuo tolimo sau virpsto į vartus. Atrodė, kad Marokas jau buvo atrėmęs kroatų ataką, kai kamuolys nukeliavo į baudos aikštelės kraštą M.Oršičiui, o Zagrebo „Dinamo“ puolėjas techniškai permetė kamuolį per Maroko vartininką.

Kroatijos antrasis įvartis. Pasižymėjo Mislavas Oršičius
Kroatijos antrasis įvartis. Pasižymėjo Mislavas Oršičius

35 min. Marokas perėmė iniciatyvą ir surengė jau trečią pakankamai pavojingą išpuolį iš eilės.

24 min. Koks pavojingas L.Modričiaus smūgis pažeme, prieš tai apgaulingu judesiu suklaidinus varžovą! Kroatų futbolo genijaus smūgį atmušė Yassine Bounou. Atmušė nelabai sėkmingai, bet iškart pats puolė ir iškumščiavo kamuolį toliau nuo savo ginamų Maroko vartų.

23 min. Įpusėjus pirmam kėliniui, Kroatija atliko penkis smūgius (du į vartų plotą), Marokas – tik vieną. Ir kamuolio kontrolė kol kas kroatų naudai – 48 proc. prieš Maroko 42 proc.

19 min. Kroatijos pavojingas išpuolis, bet Andrejus Kramaričius sukirto kamuolį į vartininką.

9 min. Įvartis! Marokas išlygino rezultatą po dviejų minučių, kai po standartinės padėties galva iš arti kamuolį į vartus įsmeigė gynėjas Achrafas Dari.

„Scanpix“ nuotr./Mačas dėl trečiosios vietos: Kroatija – Marokas. Achrafas Dari pelnė įvartį.
„Scanpix“ nuotr./Mačas dėl trečiosios vietos: Kroatija – Marokas. Achrafas Dari pelnė įvartį.

7 min. Įvartis! Kroatija išsiveržė į priekį, kai Joško Gvardiolas griūdamas pasiuntė kamuolį į vartus. Tai buvo tobulai išpildytas baudinys, kai pakėlus kamuolį Ivanui Perišičiui, šis galva perdavė kamuolį J.Gvardiolui, o šis 20-metis gynėjas, žaidžiantis labai solidų turnyrą, pelnė pirmą savo įvartį Katare.

„Scanpix“ nuotr./Mačas dėl trečiosios vietos: Kroatija – Marokas. Joško Gvardiolas pasiuntė kamuolį į Maroko vartus.
„Scanpix“ nuotr./Mačas dėl trečiosios vietos: Kroatija – Marokas. Joško Gvardiolas pasiuntė kamuolį į Maroko vartus.

3 min. Maroko vartininkas Yassine'as Bounou išgąsdino savus, kai priėmęs nuo gynėjo kamuolį prie vartų, perduodamas žaidimo įrankį jį pasuko pavojingai vartų kryptimi ir kamuolys į kampinį nuskriejo vos neįriedėjęs į savus vartus.

Sudėtys:

Maroko treneris Walidas Regragui pakeitė tris žaidėjus lyginant su pusfinalio rungtynėmis su Prancūzija. Didžiausias netikėtumas, kad mačo nepradės Azzedine Ounahi, vienas iš labiausiai pasaulio čempionate atsiskleidusių saugų. Nėra ir kapitono Romaino Saisso, kuris susižeidė pusfinalyje. Užtat 18-metis Bilalas El Khannoussas debiutuoja Afrikos šalies komandoje.

Kroatijos rinktinės treneris Zlatko Daličius įliejo dar daugiau naujų jėgų į sudėtį, pakeitęs penkis futbolininkus lyginant su pusfinalio starto vienuoliktuku. Nors ryškiausia žvaigždė Luka Modričius žais, saugų grandyje nėra Marcelo Brozovičiaus, kurį pakeitė Lovro Majeris.

Puolime šįkart pasirinktas Marko Livaja, o atakų krašte – Mislavas Oršičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius