-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus futbolo mokyklos treneris jaunuosius sportininkus iš rungtynių bandė vežti neblaivus

Vilniaus futbolo mokykloje – skandalą sukėlęs incidentas. Į tarptautinį 2003 metų gimimo vaikų futbolo turnyrą Kėdainiuose jaunuosius futbolininkus vežęs mokyklos treneris parvežti jų nebegalėjo, nes padaugino alkoholio. Vaikus išsivežė atvykę tėvai, o pats treneris važiuodamas į Vilnių dar padarė avariją.
Vilniaus futbolo mokykla
Vilniaus futbolo mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kilus triukšmui treneris buvo atleistas, tačiau puse lūpų kalbama, kad ne jis vienintelis šioje mokykloje turi problemų dėl alkoholio.

Nors šoką patyrę tėvai apie savaitgalio incidentą su žiniasklaida nėra linkę atvirauti, Vilniaus futbolo mokyklos direktorius Kęstutis Paknys neslepia – dešimtmečių ir jaunesnių vaikų treneris Nerijus Kuzmickas išties savaitgalį neblaivus pateko į avariją, važiuodamas iš Kėdainių. Vaikus į namus jau buvo išvežę tėvai, nedrįsę jų patikėti neblaiviam treneriui. Tačiau vairavimas išgėrus treneriui kainavo darbo vietą Vilniaus futbolo mokykloje.

„Gal koks banketas buvo?“

„Treneris važiavo su vaikais į turnyrą ir ten gal koks banketas buvo, padaugino ar negali organizmas, truputį išgėrė ir po to reikėjo grįžti, bet nebegalėjo. Atvažiavo tėvai, paėmė vaikus, o jis važiavo mašina ir padarė avariją. Labai mums nemalonu, atleidome trenerį jau. Tokių dalykų mes netoleruojame“, – tikino K.Paknys.

Treneris važiavo su vaikais į turnyrą ir ten gal koks banketas buvo, padaugino ar negali organizmas, truputį išgėrė ir po to reikėjo grįžti, bet nebegalėjo. Atvažiavo tėvai, paėmė vaikus, o jis važiavo mašina ir padarė avariją, – tikino K.Paknys.

Pasak 15min.lt šaltinių, neblaivus treneris jau buvo susisodinęs vaikus į autobusiuką ir bandė važiuoti, bet atsitrenkė į tvorą. Tuomet vaikus pasiėmė tėvai, o treneris išvažiavo vienas ir kelyje apsivertė. 15min.lt susisiekė su dviem vaikų mamom, jos patvirtino, kad toks incidentas buvo, bet atsisakė apie jį plačiau pasakoti.

Turnyras Kėdainiuose vyko dvi dienas – birželio 15 ir 16 dienomis. 15min.lt šaltinių teigimu, treneris padauginęs buvo jau pirmos dienos vakarą.

Paklausus, ar tai pirmas panašus incidentas su šituo treneriu, K.Paknys atsakė, kad incidentų nėra buvę, tačiau vis dėlto šis bei tas jau yra nutikę. „Jau buvo su juo kalbėta, kad jeigu dar kartą bus, tai bus sankcijų“, – miglotai kalbėjo Vilniaus futbolo mokyklos direktorius.

Apie problemas dėl svaigalų šioje vaikų sporto įstaigoje yra girdėjęs ir Vilniaus savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Rimantas Radzevičius. „Pagal Vilniaus futbolo mokyklos informaciją, treneris yra atleistas už tokį elgesį, dar visa laimė, kad viskas taip baigėsi. Direktorius tikrai imsis priemonių, mes su juo jau kalbėjome ir kalbėsime, yra taisytinų dalykų, susijusių su ta pačia priežastimi. Taip būti negali“, – kalbėjo R.Radzevičius. Dėl svaigalų problemų yra turėję ir daugiau šios mokyklos trenerių.

Anot K.Paknio, vaikams rudeniop bus surastas kitas treneris, tą jis patvirtinęs ir susitikime su tėvais, o pastarieji esą neskuba perkelti savo atžalų į kitas sporto mokyklas. Tuo tarpu redakcijos žiniomis, pašiurpę dėl trenerio elgesio tėvai savo atžaloms jau ieško kitų mokyklų.

Savivaldybė skiria milijoną

Vilniaus futbolo mokykla yra savivaldybės biudžetinė įstaiga, finansuojama iš miesto biudžeto ir pavaldi bei kuruojama savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento sporto skyriaus.

Šiemet mokyklos biudžetas siekia 1,24 mln. Lt, iš kurių net 1,105 mln. Lt skirta darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui. 112,6 tūkst. Lt lieka sporto bazių nuomai, likę 22,4 tūkst. Lt – kitoms reikmėms (komunalinėms paslaugoms, transportui, ryšiams ir pan.).

Pernai mokykla gavo kiek daugiau lėšų – biudžetas buvo didesnis 96,6 tūkst. Lt, kadangi skirta daugiau asignavimų ilgalaikiam turtui įsigyti, dalyvauti 2012 metų Lietuvos jaunučių žaidynėse.

Vis dėlto tiek K.Paknys, tiek R.Radzevičius neslepia – tiek pinigų normaliai futbolo mokyklos veiklai neužtenka, todėl tėvams tenka kas mėnesį papildomai mokėti. Kol kas nustatytas 20 Lt mokestis, tačiau jis netrukus kils iki 30 Lt. Per metus susikaupia 64 tūkst. Lt, o šiuos pinigus, anot R.Radzevičiaus, mokykla naudoja dalyvaudama varžybose, turnyruose, organizuodama treniruočių stovyklas, transportui ir kitoms reikmėms.

Tiesa, tvirtinama, kad mokėti tenka ne visiems. „Yra ir lengvatų, kai kurie tėvai, kurių materialinė situacija sunki, kurie socialiai remtini, gali ir nemokėti to mokesčio. Taip pat skatiname tobulėti ir nemokėti mokesčio tuos, kurie atstovauja Lietuvos rinktinėms“, – sakė R.Radzevičius.

Sporto skyriaus vedėjas tvirtino, kad skyrius kontroliuoja šios mokyklos darbą, vykdo tarifikaciją, kurios metu patvirtinami trenerių darbo krūviai valandomis, grupių ir lankančiųjų skaičius ir t.t. Šiuo metu mokykloje dirba 19 trenerių, yra 39 įvairaus amžiaus grupės, kurias lanko 574 auklėtiniai.

Treneriai užsidirba kitur

Nors treneriams mokykloje mokami atlyginimai iš savivaldybės skiriamų lėšų, dalis trenerių papildomai vaikus treniruoja ir privačiose futbolo mokyklose ar akademijose. Tą pripažįsta ir Vilniaus futbolo mokyklos direktorius, tačiau neigia, jog kartu su privačiomis mokyklomis sudaromos bendros komandos.

Mes negalime uždrausti treneriui dirbti privačioje mokykloje, bet jeigu jis pas mus yra tarifikuotas, jam skirtas darbo krūvis, tai geriausi vaikai, kuriuos jie turi, privalo būti mūsų Vilniaus futbolo mokykloje ir atstovauti jai įvairaus lygio varžybose, – teigė R.Radzevičius.

Esą toks pavyzdys buvęs tik vienas. K.Paknys turėjo omenyje Vilniaus futbolo mokyklos trenerį Ivaną Švabovičių, kuris yra ir 2007 metais įkurtos privačios Baltijos futbolo akademijos (BFA) direktorius. BFA tinklalapį internete puošia 1999 metų gimimo vaikų futbolo komanda, viena stipriausių šalyje, varžybose atstovaujanti ir valdiškai, ir privačiai mokyklai pavadinimu Vilniaus FM-BFA.

BFA tinklalapyje taip pat skelbiama, kad Lietuvos čempionato finaliniame etape šių metų birželį dalyvavo 2001 metų gimimo Vilniaus futbolo mokyklos-BFA komanda, kurią treniruoja Dimitrijus Kartašovas, taip pat dirbantis ir valdiškoje, ir privačioje futbolo mokykloje. Įvairiuose turnyruose ir valdiškai, ir privačiai futbolo mokykloms tuo pačiu metu atstovauja ir 2000 metų gimimo komanda.

Tuo tarpu savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas R.Radzevičius įsitikinęs, kad visos Vilniaus futbolo mokyklos komandos žaidžia Lietuvos futbolo federacijos aukščiausioje bei pirmojoje lygoje ir ten jos nedalyvauja su dvigubais pavadinimais.

15min.lt žiniomis, ir daugiau Vilniaus futbolo mokyklos trenerių uždarbiauja privačiose mokyklose. Net iš Vilniaus futbolo mokyklos skandalingai atleistas N.Kuzmickas taip pat turėjo kitą pajamų šaltinį. Jis yra įkūręs privačią futbolo mokyklą.

Mėnesio mokesčiai savivaldybės išlaikomoje ir privačioje mokyklose skiriasi kelis kartus. Vilniaus futbolo mokykloje per mėnesį reikia mokėti 20 litų, o, pavyzdžiui, BFA – net iki 150 litų. Be to, tėvai moka ir už išvykas į turnyrus bei varžybas. Kaip sukontroliuoti, kas, kam ir už ką moka, kai komandos bendros?

R.Radzevičius įsitikinęs, kad tokių dalykų neturėtų būti, nors įstatymai treneriui ir nedraudžia dirbti keliose vietose. „Mes negalime uždrausti treneriui dirbti privačioje mokykloje, bet jeigu jis pas mus yra tarifikuotas, jam skirtas darbo krūvis, tai geriausi vaikai, kuriuos jie turi, privalo būti mūsų Vilniaus futbolo mokykloje ir atstovauti jai įvairaus lygio varžybose. Tokia yra mūsų nuostata“, – teigė Sporto skyriaus vedėjas.

Gresia reformos

Vilniaus futbolo mokykla
Vilniaus futbolo mokykla

K.Paknio teigimu, didžiausia mokyklos problema yra sporto bazių trūkumas. Sunkiausia esą yra žiemą, kadangi maniežas tėra vienas, jį tenka nuomotis mokant nemažus nuomos mokesčius. Šiltuoju metų laiku Vilniaus futbolo mokykla įsikuria Fabijoniškių mokykloje, šalia kurios gegužę atidarytas naujas modernus futbolo stadionas.

Vilniaus savivaldybė nusiteikusi sostinės sporto mokymo įstaigas reformuoti. Pagal parengtą projektą numatoma sujungti 7 sporto mokymo įstaigas į vieną Vilniaus sporto centrą, o tris sporto mokymo įstaigas – futbolo ir krepšinio mokyklas bei sporto mokyklą „Tauras“ ketinama palikti, bet optimizuoti jų struktūras. Šiuo metu parengtas projektas svarstomas komitetuose ir frakcijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius