Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš pasaulio čempionato Lietuvoje pakibo tirštas rūkas

Pasaulį sustingdžiusi pandemija didžiulį klaustuką išraitė ir virš svarbiausio šių metų sporto renginio Lietuvoje. Dar visai neseniai lietuviai džiaugėsi istorine galimybe surengti FIFA pasaulio salės futbolo (futsalo) čempionatą, bet dabar šias nuotaikas grėsmingai keičia nerimo grimasos. Laiko iki čempionato pradžios – dar daug, bet Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai neslepia, kad yra nemaža tikimybė, jog turnyras šiemet mūsų šalyje gali ir neįvykti.
Sirgaliai
Sirgaliai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasaulio čempionatas Lietuvoje suplanuotas rugsėjo 12 – spalio 4 dienomis. Turnyro kovos turėtų vykti Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos arenose.

„Praėjusią savaitę LFF atstovai turėjo vaizdo konferenciją su kiekvienos FIFA kuruojamos srities specialistais. Šią akimirką oficialiai niekas nėra nukelta. Artimiausias mūsų renginys yra gegužės 20-ąją vyksianti burtų traukimo ceremonija. Panašu, kad tradicinės šventės surengti nepavyks, tad kartu su FIFA svarstome įvairius variantus: galbūt šiek tiek šią procedūrą pavėlinti, galbūt daryti nuotoliniu būdu. Jau tikrai žinome, kad atrankos varžybos iki šios datos nesibaigs, tad ir visų dalyvių dar neturėsime. Galvojame apie įvairius scenarijus, bet oficialiai net burtų traukimo ceremonija nėra nukelta“, – 15min pasakojo LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

Panašu, kad laukimo nuotaikomis gyvena ne tik LFF, bet ir FIFA pareigūnai.

„Kiekvieną dieną FIFA teikiame informaciją apie koronaviruso situaciją Lietuvoje. Jie stebi skaičius ir kol kas neskuba. Iš mūsų pusės visi darbai vyksta sklandžiai ir sėkmingai, pagal numatytą planą ir terminus. Žinoma, situacija – dviprasmiška. Patys suvokiame, kad yra labai didelė galimybė, jog čempionatas bus nukeltas“, – neslėpė E.Stankevičius.

Jei pandemija užsitęs dar kelis mėnesius, neabejojama, jog FIFA užtrauks rankinį stabdį. Visgi LFF vadovai neabejoja, kad čempionatas vis tiek turėtų būti surengtas mūsų šalyje.

„Iš organizacinės pusės mes tikrai suspėtume pasiruošti, net jei viskas užsitęstų dar kelis mėnesius. Kol kas signalų, jog čempionatas gali būti nukeltas ar išvis atšauktas, nėra. Tą nuolat pabrėžia ir FIFA. Visgi pasąmonėje minčių kyla įvairių, ypač matant kitų sporto šakų praktiką. Tikrai realu ir logiška, kad pirmenybės gali būti perkeltos į kitus metus. Mums toks variantas irgi būtų geriausias, nes jei viskas pasistumtų į priekį ir čempionatą reikėtų rengti gruodį ar lapkritį, tai situacija būtų nepavydėtina – prasidėtų krepšinio Eurolygos, Europos taurės ir Čempionų lygos turnyrų kovos, tad gauti arenas būtų sudėtinga. Tai reiškia, kad įgyvendinti uždavinių pagal turimas FIFA sutartis neturėtume galimybės“, – nerimo neslėpė E.Stankevičius.

LFF nuotr./Lietuvos futsal rinktinė
LFF nuotr./Lietuvos futsal rinktinė

LFF vadovai jau yra aptarę susiklosčiusią situaciją ir su Lietuvos salės futbolo asociacijos atstovais. Jeigu čempionatas bus perkeltas, nacionalinės rinktinės treneriui Jevgenijui Ryvkinui tektų skubiai ruošti naują pasirengimo planą.

Istorinę galimybę rengti pasaulio čempionatą Lietuva gavo 2018-ųjų spalio pabaigoje, tuomet nurungusi Iraną, Japoniją ir Naująją Zelandiją.

Europoje futsalo planetos čempionatas bus rengiamas tik trečią sykį ir pirmą kartą nuo 1996-ųjų, kai šios varžybos vyko Ispanijoje.

Visi FIFA futsalo pasaulio čempionatai
Metai Šeimininkas I vieta II vieta III vieta Kom. sk.
1989 Nyderlandai Brazilija Nyderlandai JAV 16
1992 Honkongas Brazilija JAV Ispanija 16
1996 Ispanija Brazilija Ispanija Rusija 16
2000 Gvatemala Ispanija Brazilija Portugalija 16
2004 Taivanas Ispanija Italija Brazilija 16
2008 Brazilija Brazilija Ispanija Italija 20
2012 Tailandas Brazilija Ispanija Italija 24
2016 Kolumbija Argentina Rusija Iranas 24

Kol kas aiškios 13 iš 24 šio turnyro dalyvių. Be šeimininkės Lietuvos, atrankos varžybas sėkmingai įveikė titulą ginsianti Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Venesuela (visos iš Pietų Amerikos), Kazachstanas, Portugalija, Rusija, Ispanija (Europa), Angola, Marokas, Egiptas (Afrika) ir Saliamono salos (Okeanija).

Finalinio turnyro dalyviai bus suskirstyti į šešias grupes. Geriausios dvi grupės komandos ir keturios geriausios trečias vietas užėmusios ekipos pateks į 16 rinktinių atkrintamąsias varžybas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena

„Esame jau nusprendę, kad čempionato finalas vyks Kaune, nes FIFA rekomendavo rinktis didžiausią areną. Grupių varžybos bus žaidžiamos visuose trijuose miestuose, atkrintamosios – Vilniuje ir Kaune, o finalinis keturių komandų etapas – „Žalgirio“ arenoje. Visa tai jau neturėtų keistis. Dėl atidarymo rungtynių kol kas dar neaišku. Norėtume, kad jose dalyvautų Lietuva. Jei FIFA leis, tuomet ir atidarymas vyks „Žalgirio“ arenoje, nes planuojame, jog mūsų rinktinė visas savo rungtynes žais šiame mieste“, – pasakojo E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius