-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi A lygos žaidėjai futbolo rinkoje kainuoja kone dukart mažiau nei Manuelis Neueris

Visi A lygoje rungtyniaujantys futbolininkai kartu sudėjus kainuoja kone dvigubai mažiau nei vienintelis Vokietijos rinktinės vartininkas Manuelis Neueris. Tokį apibendrinimą galima daryti išanalizavus populiarios futbolo rinkos svetainės transfermarkt.com pateiktus duomenis.
Jakubas Wilkas
Jakubas Wilkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dominuoja žalgiriečiai

Hamburge įsikūrusių ekspertų sudarytame brangiausių A lygos futbolininkų sąraše dominuoja šalies čempiono Vilniaus „Žalgirio“ nariai. Žalgiriečiai užima net septynias pirmojo dešimtuko pozicijas.

Tarp šalies čempionų marškinėlius ginančių Jakubo Wilko, Andro Švrljugos, Georgo Freidgeimo, Manto Kuklio, Jurijaus Kendyšo, Serge'o Nyuiadzi ir Lino Pilibaičio įsiterpė tik Marijampolės „Sūduvos“ dešinysis gynėjas Marko Živkovičius, jo bendraklubis Karolis Chvedukas ir Kauno „Spyrio“ lyderis Dmitrijus Rekišas.

Visgi FIFA agento licenciją turintis lietuvis Paulius Paknys aklai kliautis vien tik šiame interneto puslapyje nurodytomis sumomis nepataria. Jo nuomone, žaidėjo rinkos vertę lemia daugybė smulkių faktorių.

„Ne viskas yra taip, kaip parašyta, tačiau bendrą vaizdą iš tų nurodytų kainų galima susidaryti. Kita vertus yra labai daug futbolininkų, kurių rinkos vertės yra gerokai išpūstos“, – 15min.lt pažymėjo agentas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Paulius Paknys
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Paulius Paknys

Agento darbo 30-metis P.Paknys ėmėsi vos tik pakabinęs futbolo batelius ant vinies. Per savo karjerą jis spėjo paatstovauti šalies jaunimo rinktinėms, beveik dešimtmetį rungtyniavo Lietuvos, Ukrainos, Azerbaidžano ir Lenkijos klubuose.

J.Wilkas pervertintas?

Lenkijos ir Rumunijos klubų marškinėlius per savo karjerą vilkėjusiam 29-erių metų žalgiriečiui J.Wilkui brangiausio A lygos futbolininko etiketė klijuojama antrus metus iš eilės. Lenko rinkos vertė per sezoną krito kone dvigubai – iki 400 tūkst. eurų, tačiau jis ir toliau išlieka šio sąrašo viršūnėje.

„Praėjusiais metais vokiečiai lenką vertino 700 ar 800 tūkst. eurų suma, nors tokių pinigų joks klubas už jį tikrai nemokėtų“, – prisiminė P.Paknys.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jakubas Wilkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jakubas Wilkas

Specialisto nuomone, net ir šiemetinė šio futbolininko rinkos vertė atrodo visiškai neadekvati. „Turiu kolegų Lenkijoje ir kitose šalyse. Žinau, kad šiuo metu Jakubo kai kurie klubai neimtų net už dyką, – šypsojosi agentas. – Galvoju, jog ta suma gerokai perdėta. Mano manymu, norint įsigyti šį žaidėją, užtektų sumokėti daugiausiai 50 tūkst. eurų.“

P.Paknys: Turiu kolegų Lenkijoje ir kitose šalyse. Žinau, kad šiuo metu Jakubo kai kurie klubai net neimtų už dyką.

Licencijuoto FIFA agento teigimu, J.Wilkas šiuo metu, ko gero, nėra brangiausias futbolininkas net ir čempionų komandoje. „Mano nuomone, Elivelto rinkos vertė turėtų būti tikrai didesnė (šiuo metu brazilas vertinamas 100 tūkst. eurų, – aut. past.). Jis – jaunas, perspektyvus, puikiai juda aikštėje ir, kas svarbiausia, muša įvarčius“, – vertino P.Paknys.

Sudominti gali tik jaunimas

Specialisto teigimu, didžiausią paklausą rinkoje turi perspektyviausi A lygos futbolininkai. P.Paknys pateikia pavyzdį, kad po praėjusio sezono užsienio klubus sudomino tik jauni žaidėjai.

Klaipėdos „Atlanto“ vartininkas Edvinas Gertmonas sukirto rankomis su Prancūzijos „Rennes“ klubu, buvęs jo komandos draugas Donatas Kazlauskas išvyko į Gdansko „Lechia“ (Lenkija), žalgirietis Artūras Žulpa pasirašė sutartį su kazachų „Aktobe“.

V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edvinas Gertmonas
V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edvinas Gertmonas

Vertindamas brangiausių A lygos futbolininkų dešimtuką, P.Paknys atkreipia dėmesį, kad kone visi sąrašo viršuje esantys žaidėjai jau yra pasiekę savo futbolo brandą, todėl vargu ar galėtų sudominti kurį nors užsienio klubą, kad šis pernelyg nedvejodamas tėkštų parašytą sumą ant derybų stalo.

Visi puikiai žinome, kad Deividas pagal žaidimą ir pagal naudą komandai vis dar yra bene pats geriausias A lygos žaidėjas ir vertas to paties „Žalgirio“ kokių trijų keturių futbolininkų.

Geriausiu A lygos futbolininku praėjusiais metais išrinktas Deividas Šemberas šiuo metu vertinamas 150 tūkst. eurų. ir vien “Žalgiryje“ už jį yra brangesni net 12 žaidėjų. „Žiūrint pagal ką ir kaip vertinsime. Juk visi puikiai žinome, kad Deividas pagal žaidimą ir pagal naudą komandai vis dar yra bene pats geriausias A lygos žaidėjas ir vertas to paties „Žalgirio“ kokių trijų keturių futbolininkų. Tokia jo kaina yra tik dėl jo amžiaus“, – pažymėjo P.Paknys.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Deividas Šemberas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Deividas Šemberas

Vertę lemia ir patirties nuopelnai

Tose pačiose gretose su J.Wilku stovi 400 tūkst. eurų taip pat vertinamas „Sūduvos“ dvidešimtmetis serbas M.Živkovičius. Anot agento, ši kaina irgi gerokai pranoksta realybę ir gali būti siejama su tuo, kad praeityje gynėjas yra atstovavęs tokiems žinomiems klubams kaip Belgrado „Partizan“ ar Novi Sado „Vojvodinai“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dmitrijus Rekišas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dmitrijus Rekišas

Panašiai yra ir su „Spyriui“ atstovaujančiu D.Rekišu. Lietuvoje 26-erių metų baltarusis atsidūrė vos ne atsitiktinai, kai nutraukė sutartį su Gardino „Neman“. Klubo vyriausiasis treneris Laimis Bičkauskas neslepia, jog labai džiaugiasi palankiai sukritusiomis kortomis – šiuo metu Baltarusijos ekonominė situacija nėra pati geriausia, todėl saugas tarpine karjeros stotele pasirinko Lietuvą.

D.Rekišas yra įvertintas 350 tūkst. eurų – taip pat, kaip ir žalgiriečiai A.Švrljuga, M.Kuklys, G.Freidgeimas, J.Kendyšas ir S.Nyuiadzi.

„Į Lietuvą jis atvyko jau turėdamas žaidimo gerose Baltarusijos komandose patirties, yra žaidęs Europos turnyrų varžybose, dėl to ir jo kaina yra tokia“, – analizavo P.Paknys.

Geidžiamiausias – A.Paniukovas?

12 įvarčių įmušusio ir 4 rezultatyvius perdavimus atlikusio Klaipėdos „Atlanto“ legionieriaus Andrejaus Paniukovo įstabus debiutas A lygoje sulaukė išskirtinio dėmesio. 

Geriausiu pirmojo rato žaidėju išrinktas rusas „Transfermarkt“ brangiausių A lygos žaidėjų sąraše užima tik 20 vietą (250 tūkst. eurų).

alyga nuotr./Andrejus Paniukovas
alyga nuotr./Andrejus Paniukovas

15min.lt kalbintas agentas su tokiu vertinimu nesutinka. Maskvos „Dinamo“ klubui priklausantį žaidėją P.Paknys, be abejonės, vadina pačiu geidžiamiausiu A lygos futbolininku. „Atsižvelgus į futbolininko amžių, žaidimą, naudą komandai bei atlyginimą, Andrejus šiame sąraše turėtų būti pirmas be konkurencijos“, – įsitikinęs agentas.

Atsižvelgus į futbolininko amžių, žaidimą, naudą komandai bei atlyginimą, Andrejus šiame sąraše turėtų būti pirmas be konkurencijos.

A.Paniukovo interesais rūpinasi vienas įtakingiausių Rusijos futbolo agentų Olegas Artiomovas. Šio ruso agentūros atstovu Rytų Europoje jau keletą metų yra ir P.Paknys.

Smulkūs rinkos žaidėjai

Ko verti A lygoje šį sezoną rungtyniaujantys futbolininkai, palyginti su kitomis Europos šalimis? Atsakyti į šį klausimą padės vienas vaizdingas pavyzdys. Nieko keisto, kad brangiausiai šiuo metu yra vertinamas šalies čempionas „Žalgiris“. Jo visi futbolininkai įvertinti bendra 4,6 mln. eurų suma. Iš karto už vilniečių seka „Sūduva“ (3,5 mln.), toliau rikiuojasi „Atlantas“ (2,75 mln.), „Trakai” (2,6 mln.) ir Pakruojo „Kruoja“ (2,53 mln.).

Pigiausios šiuo metu A lygoje – dar pernai antrajame šalies futbolo ešelone rungtyniavusios dvi Kauno komandos. Pirmos lygos nugalėtojo „Stumbro“ žaidėjai vertinami 1,1 mln. eurų, „Spyrio“ – 1,23 mln. Nedaug brangesnė ir trečia A lygos debiutantė Utenos „Utenio“ ekipa – 1,58 mln. eurų.

Lietuvos klubinio futbolo pajėgumą puikiai galima suvokti pažvelgus į bendrą visų dešimties A lygos komandų žaidėjų rinkos vertę. Jei koks nors turtingas dėdė iš Artimųjų Rytų užsimanytų nusipirkti visus A lygoje žaidžiančius futbolininkus, už tai jam tektų sumokėti apie 23,73 mln. eurų.

„Scanpix“/AP/AFP nuotr./Cristiano Ronaldo, Manuelis Neueris ir Lionelis Messi
„Scanpix“/AP/AFP nuotr./Cristiano Ronaldo, Manuelis Neueris ir Lionelis Messi

Palyginimui, būtų galima paminėti, kad vienas Miuncheno „Bayern“ ir Vokietijos rinktinės vartininkas Manuelis Neueris vertinamas perpus brangiau – 45 mln. eurų. Dar įspūdingiau šiame kontekste atrodo Madrido „Real“ ir „Barcelonos“ žvaigždynas: Cristiano Ronaldo ir Lionelio Messi rinkos vertės siekia 120 mln., Garetho Bale'o ir Neymaro po 80 mln., Jameso Rodriguezo ir Luiso Suarezo – po 60 mln.

Kaimynai dar pigesni

Nors šių skaičių skirtumai kelia šypseną, P.Paknio teigimu, Lietuvos A lygos žaidėjų vertės nėra tokios mažos, jei jas vertintume su kaimyninių Latvijos ar Estijos lygų futbolininkais.

„A lygos žaidėjai šiuo metu tikrai yra brangesni. Taip susiklostė iš karto dėl kelių priežasčių. Latviai šiuo metu išgyvena krizę, Estijos čempionatas taip pat yra gerokai žemesnio lygio. Šių šalių futbolą jau ne pirmus metus purto lažybų skandalai, nuolat girdima informacijos, kad rungtynės yra perkamos ir parduodamos. Tai atsiliepia ir futbolininkų rinkai. Jei vertintume žaidėjų kainas, vienareikšmiškai A lygos čempionatas yra geriausias iš visų trijų Baltijos šalių“, – įsitikinęs P.Paknys.

Jei vertintume žaidėjų kainas, vienareikšmiškai A lygos čempionatas yra geriausias iš visų trijų Baltijos šalių.

Brangiausių užsienyje rungtyniaujančių lietuvių reitingo pirmoji pozicija irgi vargu ar ką nors turėtų stebinti. Ryškiu lyderiu yra geriausias šalies futbolininkas Giedrius Arlauskis. Bukarešto „Steaua“ vartus ginantis telšiškis šiuo metu vertinamas 2,5 mln. eurų.

V.Januškos/LFF.lt nuotr./Giedrius Arlauskis
V.Januškos/LFF.lt nuotr./Giedrius Arlauskis

Brangiausiai vertinamų A lygos futbolininkų dvidešimtukas
1-2. Jakubas Wilkas (Lenkija, „Žalgiris“) 400 tūkst. eurų
Marko Živkovičius (Serbija, „Sūduva“) 400
3-8. Andro Švrljuga (Kroatija, „Žalgiris“) 350
Dmitrijus Rekišas (Baltarusija, „Spyris“) 350
Georgas Freidgeimas („Žalgiris“) 350
Mantas Kuklys („Žalgiris“) 350
Jurijus Kendyšas (Baltarusija, „Žalgiris“) 350
Serge'as Nyuiadzi (Togas/Prancūzija, „Žalgiris“) 350
9-11. Linas Pilibaitis („Žalgiris“) 300
Karolis Chvedukas („Sūduva“) 300
Marius Papšys („Klaipėdos granitas“) 300
12-17. Deividas Česnauskis („Trakai“) 275
Linas Klimavičius („Trakai“) 275
Armantas Vitkauskas („Žalgiris“) 275
Semiras Kerla (Bosnija ir Hercegovina, „Žalgiris“) 275
Maximiliano Ugge (Italija/Ukraina, „Sūduva“) 275
Vytautas Lukša („Žalgiris“) 275
18-20. Aleksandras Byčionokas (Baltarusija, „Trakai“) 250
Tautvydas Eliošius („Kruoja“) 250
Andreus Paniukovas (Rusija, „Atlantas“) 250
Šaltinis – transfermarkt.com

Brangiausių Lietuvos futbolininkų dešimtukas
1. Giedrius Arlauskis (Bukarešto „Steaua“, Rumunija) 2,5 mln. eurų
2. Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija) 2
3-4. Lukas Spalvis („Aaborg“, Danija) 1 
Deividas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija) 1
5. Fedoras Černychas (Lečnos „Gornik“, Lenkija) 600 tūkst.
6-8. Saulius Mikoliūnas (Soligorsko „Šachtior“, Baltarusija) 500
Arvydas Novikovas (Auės „Erzgebirge“, Vokietija) 500
Vytautas Černiauskas (Kielcų „Korona“, Lenkija) 500
9-11.Gediminas Vičius (Taldykorgano „Žetysu“, Kazachstanas) 400
Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel“, Izraelis) 400
Marius Žaliūkas (Glazgo „Rangers“, Škotija) 400
12-13. Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel“, Izraelis) 350
Georgas Freidgeimas (Vilniaus „Žalgiris“) 350
Šaltinis – transfermarkt.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius