Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wembley“ gimtadienis – Lietuvos futbolininkai išvys gedulu pažymėtą šventę

Sekmadienį, kai Lietuvos futbolo rinktinė „Wembley“ stadione Londone ne žais rungtynes su Anglija, bus žymima graži sukaktis – naujai pastatytam „Wembley“ sukanka lygiai dešimt metų. Tiesa, jubiliejus sutaps su teroro akto aukų pagerbimu prieš rungtynes.
Lietuvos rinktinė
Lietuvos rinktinė

Stadiono gimtadienis

2007 metų kovo 24 dieną ant naujai pastatyto „Wembley“ vejos žengė Anglijos ir Italijos jaunimo U-21 rinktinės. Fantastiškame 3:3 pasibaigusiame mače vietiniai išvydo gražų futbolą bei naują savo pasididžiavimą.

Po dešimties metų ir dviejų dienų Anglijos futbolo simbolio gimtadienis bus pažymėtas rungtynėmis su Lietuva.

Prieš mačą stadione planuojama ne šventė, o aukų pagerbimo ceremonija. Praėjusią savaitę Londone prie Vestminsterio rūmų įvykdytas teroro išpuolis, kurio metu žuvo keturi žmonės. Anglijos Futbolo asociacija nusprendė, kad prieš rungtynes su Lietuva stadione bus pagerbtos šio teroro akto aukos.

Tiesa, jokios panikos Londone nėra – vyksta kasdienis gyvenimas, apsauga šiose rungtynėse irgi neplanuoja būti kažkuo išskirtinė. „Tai tik vieno kvailio išpuolis“, – nuramino kolega anglų žurnalistas.

Nors naujasis stadionas oficialiai atidarytas tik 2007 metų gegužę FA taurės finalu tarp Londono „Chelsea“ ir „Manchester United“, tačiau dar kovo 24-ąją čia sužaistos Italijos ir Anglijos jaunimo rinktinių rungtynės.

Italas Giampaolo Pazzini vos per 30 sekundžių pelnė pirmąjį italų įvartį, kuris tapo pirmuoju naujo stadiono įvarčiu. G.Pazzini tą vakarą sumušė visus tris Italijos įvarčius, o mačas baigėsi lygiosiomis 3:3.

2017-aisiais futbolo mačų dar nebuvo žaista, tad rungtynės su Lietuva anglams taps ir savotišku stadiono gimtadieniu.

Įdomu, kad aikštėje bus žaidėjas, atsimenantis tas pirmąsias rungtynes su italais – Anglijos U-21 rinktinės atsarginiu vartininku 2007-aisiais buvo Joe Hartas. Tuomet nuo suolo taip ir nepakilęs J.Hartas dabar yra neginčijamas numeris vienas vyrų komandoje ir rungtynėse su Lietuva ryšės kapitono raištį.

Truputis istorijos

„Wembley“ stadionas buvo pastatytas dar 1923 metais ir per 80 metų tapo ne tik Anglijos futbolo simboliu. Pele kartą pasakė, kad „Wembley“ yra futbolo katedra, futbolo sostinė ir širdis“.

Vis dėlto prasidėjus naujajam tūkstantmečiui nuspręsta, kad senutėlis „Wembley“ jau atitarnavo ir 2000-aisiais čia sužaistos paskutinės rungtynės. Simboliška, tačiau Anglijos futbolo pasididžiavime paskutinį įvartį įmušė vokietis – 2000 metų spalio 9-ąją vokiečiai čia 1:0 įveikė anglus, o pasižymėjo Dietmaras Hamannas.

2003-aisiais buvo nugriautas ir „Wembley“ simbolis – balti bokštai dvyniai. Tai buvo išskirtinė senojo stadiono dalis. Naujasis stadionas papuoštas įspūdinga 133 m. aukščio plienine arka. Stadionas atsiėjo 757 mln. svaro sterlingų.

Per dešimt metų „Wembley“ vyko ne vienas nuostabus futbolo spektaklis. 2011 metais Pepo Guardiolos įspūdingoji „Barcelona“ Čempionų lygos finale sudaužė „Manchester United“. Po dviejų metų čia vyko pirmasis vokiškas Čempionų lygos finalas tarp Miuncheno „Bayern“ ir Dortmundo „Borussia“.

2007 metų lapkritį anglai „Wembley“ patyrė vieną didžiausių gėdų istorijoje, kai 2:3 nusileido Kroatijai. Tai anglams kainavo patekimą į 2008 metų Europos čempionatą, o treneriui Steve'ui McClarenui – darbą rinktinėje.

Įdomu, kad pastarasis anglų pralaimėjimas „Wembley“ patirtas kone lygiai prieš vienerius metus. 2016 metų kovo 29 dieną Nyderlandų rinktinė draugiškose rungtynėse „Tris liūtus“ įveikė 2:1. Tai buvo pirmasis anglų pralaimėjimas namuose nuo 2013-ųjų lapkričio, kai juos namuose viena po kitos įveikė Čilės ir Vokietijos rinktinės.

Beje, iš Baltijos šalių „Wembley“ mes apsilankėme antrieji. Estijos rinktinė pirmą kartą čia žaidė dar 2007 metų spalį ir pralaimėjo 0:3, o antrą kartą Londone svečiavosi 2015-asiais – tada anglams nusileido 0:2. Latvijos rinktinė su Anglija dar nėra žaidusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius