Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Žaidė pasaulio futbolo čempionate, dabar miega gatvėje

59-erių Paulas Jamesas žaidė pirmajame Kanadai pasaulio futbolo čempionate 1986-aisiais Meksikoje, tačiau pastaruosius 6-erius metus leidžia ieškodamas prieglobsčio Londono gatvėse.
Paulas Jamesas
Paulas Jamesas / Stopkadras
Temos: 1 Futbolas

Prieš 13 metų be darbo likęs vyriškis neslepia, kad gatvėje atsidūrė dėl potraukio narkotikams, tačiau piktinasi, kad laiku nesulaukė pagalbos.

Iš Velso kilęs P.Jamesas sužaidė net 47 rungtynes vilkėdamas Kanados rinktinės marškinėlius, 1984-aisiais rungtyniavo ir olimpinėse žaidynėse, kuriose tik po baudinių serijos ketvirtfinalyje į priekį praleido Braziliją.

Stopkadras/Paulas Jamesas parke Londone
Stopkadras/Paulas Jamesas parke Londone

Vėliau, tapęs treneriu, jis vedė Kanados 20-mečių merginų rinktinę į Šiaurės ir Centrinės Amerikos čempionių titulą, o bendraamžius vaikinus išvedė į planetos U20 pirmenybes.

Jo nuotrauka kabo Vitčerčo vidurinės mokyklos garbės lentoje, šalia „Tour de France“ čempiono Gerainto Thomaso, buvusio Velso regbio rinktinės kapitono Samo Warburtono ir vienos ryškiausių šalies futbolo žvaigždžių Garetho Bale‘o.

Pats P.Jamesas tuo metu miega po atviru dangumi Londono gatvėse, ant šalto betono pasitiesęs kartono gabalus, rašo „Daily Mail“.

Kaip viskas taip pasikeitė?

Kokainas. Buvusi futbolo garsenybė teigia šių narkotikų pirmą sykį paragavusi 1998-aisiais. Ir nuo tada viskas pradėjo ristis žemyn.

Jį paliko širdies draugė, o Jorko universitetas Toronte, kuriame P.Jamesas dirbo futbolo treneriu, parodė duris.

Buvęs futbolininkas įsitikinęs, kad atleistas jis buvo diskriminuojančiomis aplinkybėmis – dėl to, kad vartojo narkotikus. P.Jamesas teigia, kad universitetas turėjo pasiūlyti jam pagalbą, o ne įteikti atleidimo lapelį.

Buvusi futbolo žvaigždė dėl to vėliau netgi padavė į teismą Jorko universitetą, tačiau nieko nepešė. Jis vis dar tikisi, kad diskriminacija prieš narkotikų vartojimą bus aprašyta įstatymuose, o paslydę asmenys sulauks pagalbos, bet ne išmetimo į gatvę.

Artimųjų P.Jamesas tikina nematęs 4-erius metus. Pernai vasarą mirė jo mama, bet buvęs futbolininkas apie tai sužinojo tik po dviejų mėnesių. Jis viliasi, kad viešas interviu padės jam atkurti ryšį su tėvu.

2018-aisiais parengtas „Toronto Star“ pasakojimas apie P.Jamesą:

VIDEO: Mary Ormsby on covering Paul James 30 years later | Story Behind the Story

Pro šalį praeinantis kostiumuotas vyriškis numeta tris monetas. Pats P.Jamesas to nevadina išmalda. „Tai – lėšų rinkimas“, – teigia jis.

„Kam aš tai darau? Kad atgaučiau nepriklausomybę, išvaizdą ir normalų gyvenimą. Noriu dėvėti savo rūbus ir avėti savo batus“, – sako buvusi futbolo žvaigždė.

P.Jamesas teigia ieškojęs ir darbo, šlavęs gatves, bet patirta kelio trauma nebeleido jam to tęsti.

„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino
„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino

Jis teigia parašęs šimtus laiškų FIFA prezidentui Gianniui Infantino ir Kanados premjerui Justinui Trudeau, tačiau jokios reakcijos nesulaukęs.

Pagalbos jis sulaukia ir buvusių komandos draugų. P.Jameso pasakojimu, Paulas Peschisolido, vedęs vieną iš Londono „West Ham“ klubo vadovių Karren Brady, nupirko jam vilnonę antklodę, išvydęs buvusį komandos draugą metro stotyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Peschisolido su žmona Karren Brady
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Peschisolido su žmona Karren Brady

„Futbolo karjera man buvo viskas. Aš neturėjau praleisti nė vienos dienos darbe, – apgailestauja P.Jamesas. – Jei pasitraukčiau iš gyvenimo rytoj, ko aš nedarysiu, žmonės suprastų. Yra velniškai sunku.“

„Jeigu norite sužinoti, kaip atrodo visiška panieka ir pasišlykštėjimas, atsisėskite gatvėje, – „Daily Mail“ sako jis. – Tačiau jeigu norite kartais išvysti ir neapsakomą nuoširdumą bei žmogiškumą, padarykite tą patį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje