Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Žalgirio“ gynėjas iš Senegalo – tikintis musulmonas, tyliai siekiantis savo futbolo svajonės

Mamadou Mbodjis su Vilniaus „Žalgiriu“ rengiasi Čempionų lygos iššūkiui. 188 cm ūgio puikiai sudėtas futbolininkas ne tik cementuoja Lietuvos čempionų gynybą, bet jau yra pasižymėjęs ir ne vienu įvarčiu. Prieš žalgiriečių rungtynes su Razgrado „Ludogorec“ trečiadienį, 15min kalbėjosi su M.Mbodjiu apie gyvenimą Vilniuje, futbolo svajones, žaidimą „Žalgiryje“ ir „Playstation“.
Futbolininkas Mamadou Mbodjis
Futbolininkas Mamadou Mbodjis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

M.Mbodjis pirmiausia nustebina puikia anglų kalba, nors Senegale, kur gimė ir augo futbolininkas, valstybinė kalba yra prancūzų. Afrikietis pripažino, kad mokykloje angliškai nesimokė, tačiau pradėjus karjerą Europoje ir iš pradžių atkeliavus į Serbiją teko ieškoti išeities.

„Treneris kalbėjo tik serbiškai, daugelis komandos draugų mokėjo angliškai, tad teko mokytis ir man. Pradžioje man buvo labai sunku, bet aš po truputį mokiausi, kalbėjausi su komandos draugais. Dabar be anglų kalbos galiu susikalbėti ir serbiškai“, – pasakojo žalgirietis, pridūręs, kad Vilniuje jam nekyla jokių problemų ir sudėtingos mūsų kalbos jam neprireikia.

Tiesa, kaip įprasta legionieriams bet kuriame krašte, M.Mbodjis moka ir lietuviškų frazių. Prieš interviu jis pasisveikino lietuviškai, sakė suprantantis futbolo aikštėje reikalingus šūksnius, kaip „nugara“ ar „davai, davai“: „Žinau, čia nelietuviškai... Dar ir blogų žodžių žinau“, – juokėsi gynėjas.

Buvo labai gera žaisti su „Goteborg“, stadionas buvo pilnas, atmosfera puiki. Serbijoje tokios yra kiekvienos rungtynės.

Karjerą gynėjas pradėjo Dakare, vėliau atvyko į Europą, kur žaidė Belgrado „Crvena zvezda“ klube, tačiau pagrindinėje komandoje neįsitvirtino. 24-erių žaidėjas „Žalgiryje“ rungtyniauja antrą sezoną ir tikisi, kad jo progresas nesustos.

Apie M.Mbodjį paklausti komandos draugai ir treneris Valdas Dambrauskas išskiria žaidėjo ramybę ir intelektą – tiek kaip žmogaus, tiek kaip futbolininko. Mamadou – praktikuojantis musulmonas, tad visiškai negeria alkoholio, laikosi islamo tradicijų, todėl nemėgsta ir vakarėlių.

Pats futbolininkas savo dienotvarkę apibūdina keliais žodžiais – treniruotė, valgis, miegas ir „Playstation“.

„Man nieko daug nereikia. Po treniruočių aš einu namo, man nepatinka vakarėliai. Turiu šeimą, tačiau čia gyvenu vienas, o šeima Senegale. Sunku būti vienam, tačiau toks gyvenimas.

Mano svajonė yra žaisti Top-5 lygoje, o didžiausia svajonė yra žaisti „Marseille“.

Mėgstu klausytis muzikos, žaisti „Playstation“. Grįžtu namo po treniruočių, pavalgau, tada – pietų miegas, o vakare žaidžiu „Playstation“, kartais ir iki 12 valandos nakties (juokiasi). Žaidžiu FIFA, kartais „Call of Duty“. Su komandos draugais po svarbių pergalių išeiname į miestą, tačiau aš nesu vakarėlių žmogus“, – 15min pasakojo Mamadou.

Žinoma, bene įdomiausia tema po buvusio „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo savininko Gedvydo Vainausko skandalo – rasizmas. Galime tik pasidžiaugti, kad „Žalgirio“ legionierius Lietuvoje su tuo nėra susidūręs. Jis rimtai nustebo, išgirdęs apie G.Vainausko žodžių sukeltą skandalą.

„Tikrai taip buvo? Aš skaitau lietuviškus portalus, bet nėra lengva, turiu versti su „Google Translate“. Tačiau šito negirdėjau.

Galbūt kartais žmonės pažiūri kitaip, nes jie nepratę matyti juodaodžius, gali susidurti su kokiu nors kvailiu, tačiau Lietuvoje incidentų dėl rasizmo aš neturėjau. Aš visada puikiai su visais sutariu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Futbolininkas Mamadou Mbodjis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Futbolininkas Mamadou Mbodjis

Ką daryčiau, jei susidurčiau? Sunku pasakyti. Žinoma, kad tai yra skaudu. Žaisdamas futbolą tu stengiesi už savo komandą, už save, o tavęs negerbia... Visame pasaulyje su tuo kovojama, tai tikrai sunku“, – svarstė M.Mbodjis.

Futbolininkas, paklaustas apie karjeros svajonę, nustebino. Tai ne „Barca“ ar „Real“, bet ne mažiau garsus Prancūzijos klubas iš Marselio – „Olympique“.

„Mano svajonė yra žaisti Top-5 lygoje, o didžiausia svajonė yra žaisti Marselyje. Aš pradėjau žiūrėti futbolą nuo šios komandos. Jau turėjau galimybę būti ten 25 dienas peržiūroje, kai man buvo 18 metų. Vieną dieną aš ten sugrįšiu – tai mano svajonė ir aš ja tikiu“, – pasitikėdamas savimi sakė M.Mbodjis, kurio akys kalbant apie mėgstamą klubą spindėjo lyg vaiko Kalėdų rytą.

„Žiūriu kiekvienas Marselio klubo rungtynes, kartais pažiūriu „Barcelona“, Anglijos lygą. Tačiau nepraleidžiu tik Marselio mačų, kitos komandos man nėra tokios svarbios.“

Trečiadienį „Žalgiris“ žais bene svarbiausias sezono rungtynes, kai Čempionų lygos atrankos varžybose mes iššūkį Bulgarijos superklubui „Ludogorec“.

Prieš šią komandą kartą jau žaidęs M.Mbodjis mano, kad vilniečiai gali nustebinti Bulgarijos ekipą, ir tikisi pilno stadiono.

Grįžtu namo po treniruočių, pavalgau, tada – pietų miegas, o vakare žaidžiu „Playstation“, kartais ir iki 12 valandos nakties.

„Lietuvoje žaisti kartais sunku dėl silpnos atmosferos. Buvo labai gera žaisti su „Goteborg“, stadionas buvo pilnas, atmosfera puiki. Serbijoje tokios yra kiekvienos rungtynės. Lietuviai labiau myli krepšinį ir aš to pakeisti negaliu, bet tikiuosi, kad Čempionų lygoje žmonių bus daugiau.

Su „Goteborg“ stadionas buvo beveik pilnas, mes labai norėjome, kad sirgaliai mumis didžiuotųsi. Tikiuosi, kad į stadioną ateis dar daugiau žmonių, o mes ir vėl atiduosime viską. Mes turime stiprius žaidėjus puolime, galime tikrai įmušti įvarčių. Turime pirmi įmušti vieną ar du įvarčius ir bandyti išlaikyti savo vartus tuščius. Pirmosios rungtynės namuose bus labai svarbios, turime jas sužaisti gerai, kad turėtume šansų išvykoje. Šie metai tikrai gali būti mūsų“, – tikino gynėjas.

Sauliaus Čirbos nuotr./Mamadou Mbodjis
Sauliaus Čirbos nuotr./Mamadou Mbodjis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius