-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Žalgirio“ sporto direktorius – apie Darvydą Šerną ir žaidėjus iš Austrijos bei Burundžio

Vilniaus „Žalgirio“ pasiruošimas naujo sezono kovoms jau įsibėgėjo, futbolininkai pradėjo ketvirtą pasirengimo savaitę. Savo ruožtu klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius taip pat pluša atsiraitojęs rankoves ir siekia suburti komandą, kuri pagaliau peržengtų antrą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą ir džiugintų sirgalius pergalėmis vietiniame fronte.
Darvydas Šernas ir Mindaugas Nikoličius
Darvydas Šernas ir Mindaugas Nikoličius / V. Aleksandravičiaus nuotr.

Nors A lygoje įvesta taisyklė, jog Europos Sąjungos piliečiai nebus laikomi legionieriais, „Žalgiris“ nori likti dar lietuviškesniu.

Interviu klubo svetainei „Žalgirio“ sporto direktorius M.Nikoličius kalbėjo apie Darvydo Šerno sugrįžimą, komplektacijos tikslus bei pakomentavo Austrijos žiniasklaidoje pasirodžiusias naujienas dėl austro Marco Sahaneko bei potencialaus naujoko iš Burundžio Papy Faty.

– Į komandą po vienerių metų pertraukos sugrįžo D.Šernas. Kokios su juo yra siejamos perspektyvos?

– Labai džiaugiamės, kad jis sugrįžo, nes tai žaidėjas, kurį jau puikiai pažįstame. Žinome, ko iš jo laukti ir tikėtis. Nors jam jau 32-eji, bet bendraujant su juo jauti, kad žaidėjas dar turi labai daug ambicijų. Tai šiuo metu mums yra svarbiausia. Tos ambicijos yra susijusios tiek su klubu, tiek ir su juo pačiu. Šioje vietoje viskas labai gerai sutapo. Jis su komanda treniravosi nuo pat pasirengimo pradžios ir yra puikiai pritapęs žalgiriečių kolektyve. Mes iš jo labai daug tikimės ir jis suteiks treneriams daugiau universalumo pasirenkant komandos sudėtį rungtynėse. Darvydas visus šiuos metus praleis Vilniuje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darvydas Šernas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darvydas Šernas

– Nuo kito sezono Lietuvos čempionate Europos Sąjungos piliečiai nebus laikomi legionieriais. Kaip klubas, komplektuodamas sudėtį, atsižvelgia į šį aspektą?

– Šiandien tam tikra prasme turime keturis naujokus. Į klubą iš nuomos sugrįžo Georgas Freidgeimas ir Tautvydas Eliošius, atvyko Rolandas Baravykas ir dabar – Darvydas Šernas. Pasikeitus taisyklėms ir Europos Sąjungos piliečiams netekus legionierių statuso, mūsų komanda netgi lietuviškėja – mums šie pokyčiai ne tokie aktualūs. Greičiausiai komandoje bus mažiau užsienio valstybių piliečių negu praėjusiame sezone.

– Sirgaliai nuogąstauja dėl to, kad kol kas nedaug futbolininkų papildė klubą. Kokios yra komandos komplektavimo gairės ir kokių pozicijų žaidėjai vis dar aktualūs?

– Komplektavimo tikslas – išvengti klaidos. Mes labai atsakingai renkamės žaidėjus. Tuos keturis futbolininkus, sugrįžusius po nuomos arba atvykusius, labai gerai pažįstame ir žinome jų galimybes. Tikimės juos mūsų taktinėse schemose padaryti dar geresniais. Su šių keturių žaidėjų atvykimu komplektacija nėra baigta, nes klubą iki transferų lango pabaigos turėtų papildyti dar bent du žaidėjai. Šiuo metu aktyviai ieškome futbolininko, galinčio žaisti vidurio saugo pozicijoje, savotiško „šešto“ ir „aštunto“ numerio, kuris agresyviai perimtų kamuolius ir kurtų atakas, būtų geras su kamuoliu. Jo funkcija komandoje – sudaryti konkurenciją Mantui Kukliui ir Slavko Blagojevičiui. Taip pat ieškome puolėjo.

Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Dambrauskas
Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Dambrauskas

Šiais metais norime būti lankstesni žaidimo kūrimo prasme, per rungtynes keisti taktikas, turėti keletą puolėjų. Treneris yra išreiškęs pageidavimą, kad komanda galėtų žaisti įvairiais išsidėstymais: 4-4-2, 4-3-3, 4-2-3-1. Dėl to procesas, norint užpildyti tas dvi vietas, yra labai sudėtingas – norime išvengti klaidos. Jų komplektacijoje dažnai arba kartais pasitaiko, jų visiškai išvengti yra neįmanoma, bet stengiamės surinkti didžiausią informaciją. Tam tikri futbolininkai, kuriuos norėjome įsigyti, turėjo sutartis su klubais, todėl derybų procesas užtrunka, nes tai – trijų šalių susitarimas.

Šiais metais norime būti lankstesni žaidimo kūrimo prasme, per rungtynes keisti taktikas, turėti keletą puolėjų

Dar vienas svarbus aspektas – nuoseklumas. Reikia atsirinkti tinkamus žaidėjus, išvengti klaidos. Išvyko Marius Žaliūkas, jį pakeitė Georgas Freidgeimas, vietoje Jorge‘o Chulos – Rolandas Baravykas, Darvydas Šernas atėjo vietoje Lino Pilibaičio. Liko pakeisti dar du žaidėjus – Andriją Kaludžerovičių ir Mariną Matošą. Į stovyklą vyksta ir Tautvydas Eliošius, kurio galutinis likimas paaiškės po jos.

– Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog „Žalgiris“ domėjosi Vienos FAC klubo saugu – austru M.Sahaneku. Kodėl nepavyko su juo pasiekti susitarimo?

Aukšto profilio žaidėjus labai sudėtinga privilioti į Lietuvą

– Marco Sahanekas mus labai rimtai domino ir mes buvome pasiekę su juo susitarimą, kuris liečia jo asmenines sąlygas. Taip pat kalbėta su jo dabartiniu klubu, derėtasi dėl išpirkos sumos. Visgi Austrijos klubas nusprendė, kad už bet kokią kainą žaidėjo neatiduos, nes jis – kertinis žaidėjas, komandos lyderis, norint jiems išlikti lygoje. Šiuo atveju nebuvo galimybių jo įsigyti. Futbolininko sutartis baigiasi birželį, tad turime penkis mėnesius jį toliau stebėti ir galutinai nuspręsti, ar norime, jog jis klubą papildytų per vasaros transferų langą. Buvo ir kitų kandidatų, kuriuos norėjome matyti komandoje, bet aukšto profilio žaidėjus labai sudėtinga privilioti į Lietuvą.

– Pasirodžius naujienai apie potencialų naujoką P.Faty, sirgaliams kilo klausimų, ar šis futbolininkas šiuo metu neturi bėdų su sveikata.

– Puikiai žinome Papy Faty priešistorę – galbūt ne viskas, kas skelbiama spaudoje, yra tiesa. Esame įsitikinę, kad žaidėjo lygis yra aukštas, tačiau jo peržiūra prasidės Vilniuje, kur jam bus atlikti išsamūs medicininiai tyrimai. Tik gavus iš medikų tūkstančio procentų garantiją, kad jis gali sportuoti ir yra sveikas, futbolininkas vyks su komanda į stovyklą Turkijoje. Jeigu bus bent menkiausios abejonės, kad kažkas yra negerai, su juo iš karto bus atsisveikinta. Tada žaidėjas negaus šanso pasirodyti su komanda Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius