-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 10 /2017 07 11

„Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas – apie legionierius, Čempionų lygą ir klubo vertybes

Antradienio popietę 15min studijoje lankėsi A lygos daugkartinio čempiono Vilniaus „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Valdas Dambrauskas. Su futbolo specialistu kalbėjomės apie trečiadienį įvyksiančią Čempionų lygos atrankos dvikovą Vilniuje su Razgrado „Ludogorec“ ir ne tik.

– Treneri, kai šiuo metu mes kalbamės, ką veikia jūsų futbolininkai? Gal galite papasakoti, kaip atrodys jų ateinanti para iki rungtynių pradžios?

– Žaidėjai dabar atsisveikina su šeimos nariais, nes nuo 14 valandos važiuosime į viešbutį ir ruošimės ten.

Žaidėjams tai nėra ypatinga naujiena, nes rungtynės tikrai labai svarbios ir visi tai supranta.

VIDEO: 15min studijoje — Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas

– Per sezoną dvikovų su tokio lygio varžovais nėra daug. Ar sunku prieš tokias svarbias rungtynes suvaldyti komandos jaudulį, žaidėjams tenkamą spaudimą? Ar tokiais atvejais nepasigendante sporto psichologo?

– Sporto psichologo labiau reikia, kai žaidžiame A lygoje su žemesnę vietą užimančia komanda. Tada reikia didesnio nusiteikimo.

Čempionų lygos rungtynės yra gerai treneriui, nes tada būna papildoma motyvacija. Žinau, kad visi yra super motyvuoti ir ištrauks gerąsias savybes, kurias ne visada parodo sezono metu.

– Liviu Antalis komandą papildė prieš tris savaites, čilietis Diego Oyarzunas – prieš savaitę, o Džiugas Bartkus – vos prieš kelias dienas. Ar ne per mažai laiko, juolab kontrolinių rungtynių, kad naujokai tinkamai įsilietų į komandą?

– Kuo geresnis žaidėjas, kuo aukštesnis jo lygis, tuo mažiau laiko jam reikia. Tokio lygio žaidėjai futbolą supranta labai gerai. Kartais net būna, kad nemoka anglų ar kitos kalbos, bet patirtis kompensuoja kalbos nesupratimą. Jie mato ir suvokia, ką nori pasakyti treneris ar žaidėjas.

Gal Diego buvo sunkiau, nes buvo aklimatizacijos problemų, jis atvyko iš kito žemyno, Vilnių ir Santjago miestus skiria septynios valandos. Bet mūsų naujokai jau „prisirašė“ prie komandos įvarčiais. Tai – šilti žmonės ir stiprios asmenybės. Išauklėti ir kultūringi žaidėjai – jokių bėdų dėl adaptacijos.

– Kiek dėmesio „Žalgirio“ vadovai ir jūs pats kreipiate į žaidėjų asmenines savybes juos kviesdami į komandą?

– Žmogiškosios savybės yra labai svarbu. Nepamirškime, kad visi devyni mūsų legionieriai yra skirtingų tautybių. Suburti visus į komandą užtrunka, nes brazilai ir afrikiečiai ir patį futbolą suvokia skirtingai. Intelekto faktorius yra labai svarbus, bet rinkdamiesi žaidėjus bandome sužinoti kuo daugiau – kokios jų vertės, ką jiems reiškia šeima, ar jiems rūpi komanda, ar labiau asmeniniai rezultatai.

Klubo vadovai surenka daug informacijos, be to, prieš sutarčių pasirašymą dažnai pakviečia žaidėjus vakarienei, pasivaikčiojimui bei pokalbiui, kad geriau pažintų futbolininką.

– Skambiu pirkiniu tapęs Mahamane'as Traore didžiąją dalį sezono praleido dėl sveikatos problemų. Su BATE jis vėl nežaidė. Kokia jo būklė šiuo metu? Ar gali rungtyniauti Saulius Mikoliūnas? Kaip kitų žaidėjų sveikata?

– Saulius Mikoliūnas žaisti negali – jo tikrai nepamatysime, nes rungtynėse su Švedijos klubo jam atsinaujino trauma – poryt jam bus atlikta operacija.

Bet M.Traore yra pasirengęs, kaip ir visi kiti. Vienuoliktukas žaidėjų bus aiškus trečiadienį.

Turime daugiau nei 11 žaidėjų, kuriais pasitikime, bet sudėtį paskelbsime kitą dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Vilniaus „Žalgirio'' treneris Valdas Dambrauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Vilniaus „Žalgirio'' treneris Valdas Dambrauskas

– Kas yra „Žalgirio“ lyderis aikštėje ir už jos ribų? Į kurį žaidėją, jūs kaip treneris, pirmiausia kreiptumėtės pagalbos?

– Bet kuris mūsų žaidėjų gali būti lyderis. Turime daug stiprių charakterių. Nebūtinai komandoje turi būti vienas lyderis. Žinoma, ilgiau mūsų klube rungtyniaujantys žaidėjai geriau žino klubo istoriją ar vertybes. Jie žino daugiau. Prieš porą metų tokiu buvo Deividas Šemberas, jo autoritetas buvo labai didelis, bet dabar komandoje negaliu išskirti vieno žaidėjo.

– Vyresni futbolo gerbėjai kreivai žiūrėjo į „Žalgirio“ starto sudėtį su 9 užsieniečiais per gimtadienio mačą su „Goteborg“. Suprantama, kad aukštesnį lygį pasiekę lietuviai ieško laimės svetur, jų priviliojimui reikia daug lėšų. Kiek jums kaip treneriui yra svarbu vietinių žaidėjų skaičius komandoje?

– Aš esu labai didelis šalies patriotas. Tačiau mano darbas yra pasiekti gerų rezultatų su „Žalgiriu“. Todėl aš neskirstau žaidėjų į legionierius ir lietuvius. Parenku komandą tokią, kuri mano manymu, turi daugiausiai šansų tądien laimėti.

Be to, daug mūsų legionierių išsiskiria teisingomis vertybėmis, apie juos kiekvieną galėčiau kalbėti daug ir plačiai. Šie žmonės pasižymi pagarba šaliai ir klubui, kuriems atstovauja. Nors mūsų fanų nėra labai daug, ryšys tarp sirgalių yra labai artimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Vilniaus „Žalgirio'' treneris Valdas Dambrauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Vilniaus „Žalgirio'' treneris Valdas Dambrauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius