-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaidos darbas čempionate: naujovės, sąlygos, kvotos, problemos

Pasaulio čempionatas Katare yra kitoks. Kitoks ir žiniasklaidos darbas jame.

Pagrindinis žiniasklaidos centras, veikiantis kaip tikras žiniasklaidos centras, nuotolinis vertimas naudojant telefono programėlę, autobusai su belaidžiu ryšiu ir nauja bilietų išdavimo sistema – tai tik keletas iki šiol dar nematytų dalykų, kuriuos žurnalistai patiria šiemetinėse pirmenybėse.

FIFA media departamentui iššūkių netrūko. Pasaulio čempionatas iš tokių politinio žemėlapio galiūnių kaip Brazilija ir Rusija atkeliavo į šalį, kuri tame pačiame žemėlapyje žymima tašku.

Tai reiškia, kad žiniasklaidos darbą organizuojanti FIFA turėjo prisitaikyti, o jei tiksliau – iš esmės ieškoti naujų sprendimų.

Jie buvo rasti. Bene didžiausia naujovė, kuo Kataras išsiskiria iš ankstesnių pirmenybių – didžiulių žiniasklaidos centrų sukūrimas.

Kompaktiškiausiam pasaulio čempionatui nuo 1930-ųjų, kai pirmenybės vyko trijuose Urugvajaus sostinės Montevidėjo stadionuose, buvo pritaikyta olimpinių žaidynių patirtis.

Vienas milžiniškas centras įrengtas įspūdingo dizaino ir dydžio Kataro nacionaliniuose kongresų ir parodų rūmuose.

Kitas – Dohos centre esančiame Kataro nacionaliniame konferencijų centre.

Mariaus Bagdono nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje
Mariaus Bagdono nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje

Šiose dviejose vietose ir vyksta pagrindinis darbas. Čia galima rasti kone visus geltonas ir rudas akreditacines korteles nešiojančius kolegas – nepriklausomai, ar tai yra televizija, ar spauda, ar internetinė žiniasklaida, ar fotografai.

Stadionuose taip pat yra nedidelės darbo zonos žiniasklaidai, tačiau, skirtingai nei ankstesniuose čempionatuose, kiekviena arena jau nebeturi atskiro žiniasklaidos centro ir akreditavimo kortelės atsiėmimo taško.

Pagrindiniame žiniasklaidos centre įrengtos didžiulės auditorijos. Viena iš jų skirta spaudos konferencijoms, kurios vyksta dieną prieš rungtynes ir kuriose mintimis apie būsimas dvikovas dalijasi kiekvienos komandos treneriai ir žaidėjas. Iki šiol spaudos konferencijos prieš rungtynes vykdavo stadionuose.

Kitoje auditorijoje rodomos rungtynes, o transliacijos monitoriuose praturtinamos statistiniais duomenimis ir kitokiomis įdomiomis detalėmis bei stenogramomis.

„Scanpix“ nuotr./Konferencijų kambarys
„Scanpix“ nuotr./Konferencijų kambarys

Visose spaudos konferencijose tiek prieš rungtynes, tiek po jų siūlomas vertimas per specialią FIFA vertimo programėlę. Ja gali naudoti tiek Katare, tiek kitose šalyse dirbantys žiniasklaidos atstovai.

Pagrindiniame centre yra ir daug spaudos atstovams skirtų patalpų.

Atkreiptinas dėmesys, jog šiemet net ir paskutinės komandų treniruotės prieš rungtynes vyksta ne stadionuose. Taip organizatoriai stengiasi apsaugoti aikščių kokybę, nes kai kuriose iš arenų nuo rungtynių iki rungtynių nebūna praėjusios ir 48 valandos.

Mariaus Bagdono nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje
Mariaus Bagdono nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje

Visi aštuoni stadionai suskirstyti į du klasterius, stengiantis išskaidyti transporto srautus – tai reiškia, jog tiek sirgaliai, tiek rungtynių dalyviai keliaus dviem skirtingomis kryptimis.

Pirmą kartą čempionatų istorijoje per dieną skirtingu metu žaidžiami net keturi mačai. Taigi pirmosios rungtynės grupuojamos su trečiomis, antrosios – su ketvirtomis. Atitinkamai parenkama ir jų vieta, kad žmonių srautai išsiskirstytų kiek įmanoma priešingomis kryptimis.

Žiniasklaidos atstovui registruojantis į pirmas dienos rungtynes (12 val. Lietuvos laiku), neleidžiama kartu registruotis ir į antrąsias (15 val.). Jei registruojamasi į antrąjį dienos mačą, vienintelis likęs pasirinkimas tą dieną – ketvirtos dienos rungtynės, prasidedančios 21 val.

Į antrąsias dienos rungtynes galima vykti tiesiai iš pirmųjų autobusu. Tiesa, nėra garantijos, kad jus vairuotojas ten nuveš. Ketvirtadienį toks kuriozas nutiko ir 15min žurnalistui.

Autobuso vairuotojas tiesiog nerado kelio, kaip reikia privažiuoti iki pagrindinės čempionato arenos – „Lusail“ stadiono.

Galiausiai apsukęs kelis kartus greitkeliu, jis nusprendė išleisti visus žurnalistus likus daugiau nei 2 km iki stadiono.

Paskutinė pirmo turo diena, o nesklandumų ir toliau – per akis.

„Scanpix“ nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje
„Scanpix“ nuotr./Pagrindinis media centras Dohoje

Visuose stadionuose yra 1–3 tūkst. žiniasklaidos pozicijų, įskaitant komentatorius. Fotografai tradiciškai turi savo vietas šalia aikštės ir tribūnose, jiems kiekviename mače skiriama apie 250 pozicijų.

Visas darbas sustyguotas gana kruopščiai, aptarnaujančio personalo tiek žiniasklaidos centruose, tiek tribūnose – apstu. Viską koordinuoja FIFA komunikacijos vadybininkai.

Tiesa, netrūksta ir kuriozų. 15min žurnalistui apsilankius Vokietijos ir Japonijos mače „Khalifa“ tarptautiniame stadione ir atėjus prie biliete nurodytos vietos paaiškėjo, jog čia buvusi kėdė tiesiog yra išmontuota. Iš karto teko prisiminti ketverių metų pasaulio čempionato Rusijoje istoriją, kai organizatoriai pardavinėjo bilietus net į tokias vietas, kurių nėra tribūnose.

Visgi situacija buvo išspręsta žaibiškai. Šalia stovėjęs apsaugos darbuotojas iš karto pasakė, jog keletas kėdžių buvo pašalinta dėl to, jog toje vietoje reikėjo įrengti vietą rungtynes filmavusiam operatoriui. Man buvo pasiūlyta sėsti dviem eilėmis aukščiau – vienoje pozicijų, kurios paruoštos „atsarginiams atvejams“.

Ir vis dėlto ši situacija kiek nustebino, nes bilietai į rungtynes yra išduodami likus 48 val. iki rungtynių pradžios. Panašu, jog laiko Katare trūksta visiems.

Mariaus Bagdono nuotr./Žiniasklaidai skirti autobusai
Mariaus Bagdono nuotr./Žiniasklaidai skirti autobusai

Žiniasklaidos atstovus iš viešbučių į pagrindinį žiniasklaidos centrą veža autobusai. Iš centro yra daugybė arterijų į visus aštuonis stadionus ir treniruočių bazes.

Tiesa, dėl didelių automobilių spūsčių niekada neatvykstama laiku, nes Kataro gatvėse viešasis transportas, netgi ir skirtas čempionatui, neturi jokių privilegijų – nėra autobusams skirtų juostų ir pan. O automobilių srautai, anot vietinių, čempionato dienomis yra stipriai išaugę. Tad įprasta, kad trumpesnė kelionė truks bent pusvalandžiu ilgiau, nei nurodyta organizatorių oficialiuose lankstinukuose. Jei ilgesnė – gali vėluoti ir valandą.

Visuose 35–50 vietų autobusuose įrengtas belaidis internetas (nors veikia ne visada). Akredituotiems žurnalistams viešasis transportas yra nemokamas.

Viso pasaulio futbolo čempionato laikotarpiu tiek žiniasklaidos atstovams, tiek sirgaliams nebereikia vizų. Jas pakeičia leidimas įvažiuoti, turint oficialų čempionato rengėjų kvietimo laišką ar bilietą į rungtynes.

Žiniasklaidos atstovai taip pat privalo užpildyti specialią formą, kurioje įsipareigoja laikytis gana griežtų Kataro valstybės filmavimo taisyklių.

Persijos įlankos valstybė uždraudė filmavimo komandoms imti interviu gyvenamosiose vietose, migrantų darbuotojų apgyvendinimo vietose, vyriausybiniuose pastatuose, universitetuose, religinėse vietose ir privačiose įmonėse.

Kiekvienai šaliai FIFA per nacionalines asociacijas skyrė tam tikrą skaičių žiniasklaidos vietų. Lietuvai šiemet buvo skirtos dvi vietos.

Tiesa, oficialūs pirmenybių transliuotojai turi atskirą sistemą ir akreditacijų dalijimo tvarką.

Dar viena naujovė – žiniasklaidai skirtų bilietų į konkrečias rungtynes atsiėmimas. Nuo šiol šis procesas visiškai automatizuotas. Žurnalistas ar fotografas privalo užsiregistruoti į norimas rungtynes ir jei jo vieta yra patvirtinama, bilietus į rungtynes galima atsispausdinti tam skirtame specialiame aparate pagrindiniame žiniasklaidos centre arba tiesiai stadionuose. Tiesa, tai privalai padaryti iki rungtynių likus 2 val.

Mariaus Bagdono nuotr./Bilietų kioskai
Mariaus Bagdono nuotr./Bilietų kioskai

Tai, anot organizatorių, padeda išvengti eilių bei laukimo sąrašų.

Neatvykus į rungtynes žurnalistui rodoma geltona kortelė. Pasikartojus tokiam atvejui dar kartą – raudona, o tai reiškia, kad čempionato stebėjimas iš tribūnos tuo ir baigiasi. Dėl to organizatoriai primygtinai prašo atšaukti savo bilietus tų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių rungtynėse apsilankyti negalės – kad galėtų vietas pasiūlyti kitiems „už laimingųjų brūkšnio“ likusiems kolegoms.

Nuo šiol žurnalistai, norėdami patekti į stadiono žiniasklaidos centrą rungtynių dieną, privalo turėti patvirtintą bilietą.

FIFA yra paskyrusi šešiolika komunikacijos darbuotojų, kurių kiekvienas yra atsakingas už dvi čempionato komandas. Būtent šie asmenys organizuoja žiniasklaidos darbą, moderuoja spaudos konferencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius