Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žutautas: „Šiais metais gavome labai lengvus priešininkus ir tikrai pasistengsime patekti į Europos futbolo čempionatą“

Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės treneriui Raimondui Žutautui naktis Olomouce iš pirmadienio į antradienį užsitęsė – treneris galvoje vis dar dėliojo komandos sudėtį.
Raimondas Žutautas
Raimondas Žutautas / LFF.lt nuotr.

Tačiau bemiegė naktis nesutrukdė treneriui pajuokauti. „Šiais metais gavome labai lengvus priešininkus ir tikrai pasistengsime patekti į Europos futbolo čempionatą“, – atsakydamas į čekų žurnalistų klausimą, ar jau neatėjo laikas Lietuvai patekti į Europos čempionato finalinį etapą, su šypsena pareiškė R.Žutautas.

Čekijos ir Lietuvos rinktinės 2012 metų Europos futbolo čempionato atrankos grupės dvikovoje susitinka antradienį Olomouco „Andruv“ stadione.

Palaikys pora šimtų aistruolių

Kaip rašo LFF.lt, stebėti susitikimo gyvai į rungtynes atvyksta apie 200 sirgalių iš Lietuvos. Dalis jų atvažiavo vėlų pirmadienio vakarą. Rungtynių dieną jie jau buvo puikiai matomi visame mieste.

Ištikimi rinktinės gerbėjai iš Veisiejų (Lazdijų rajonas) į Olomoucą atvažiavo savo mašina. „Kelionėje užtrukome apie 11 valandų ir nuvažiavome apie 800 kilometrų. Sunkiausia buvo rasti viešbutį apsistoti, nes vietų beveik nelikę. Teko apsistoti su čekų rinktine. Jos žaidėjai mums pasirodė draugiški“, – pasakojo sirgaliai.

Rungtynių Čekija–Lietuva atvyks stebėti ir diplomatai Lietuvos ambasados Vienoje, kuri nuo Olomouco miesto nutolusi vos porą šimtų kilometrų.

Pasirengimas prie „Andruv“ stadiono, kuris antradienio vakare bus sausakimšas, verda nuo ankstyvo ryto. Ridenamos statinės alaus, tiesiami kabeliai, suvažiavusios televizijos. Dvikovą nušvies 150 vietos žurnalistų, fotografų, operatorių ir reporterių.

Sunku įvardinti Čekijos silpnąsias vietas

Rungtynių išvakarėse treneris Raimondas Žutautas ir komandos kapitonas Tomas Danilevičius spaudos konferencijoje atsakė į Čekijos žiniasklaidos klausimus.

Į čekų žurnalisto klausimą apie komandos pajėgumo pasikeitimą R.Žutautas atsakė pagiriamaisiais žodžiais: „Mačiau Čekijos atrankos kovas į Pasaulio čempionatą. Jūs gerai žaidėte ir laimėjote prieš tas komandas, kurios vėliau dalyvavo čempionate. Šiemet nors ir pralaimėjote draugiškas rungtynės Škotijai, tose rungtynėse rezultatas neatitiko žaidimo. Man būtų sunku įvardinti čekų silpnąsias vietas. Ši komanda yra išties pajėgi ir mums bus sunku su jumis kovoti.“

Pasiteiravus apie galimus pranašumus R.Žutautas teigė, jog Lietuvos rinktinei galbūt bus lengviau psichologiškai, o čekams – fiziškai: „Todėl, manau, kad mūsų galimybės šioje vietoje išsilygina.“

T.Danilevičius sakė, kad Čekijos rinktinė stipri tiek kaip komanda, tiek ir individualiai: „Be abejo, Tomas Rosicky yra atakų lyderis, tačiau jis žaidžia ne vienas, o kartu su dar 10 komandos narių. Kaip bebūtų, esame pasirengę rungtynėms ir mus tenkina tik teigiamas rezultatas.“

Treneriams – nerami naktis, žaidėjai jaudinasi prieš rungtynes

Pirmadienio vakare rinktinė treniravosi rungtynių stadione. Po treniruotės komandos trenerių laukė ilgas vakaras – reikėjo nutarti, kokia sudėtimi žaisti, kuo pakeisti tuos žaidėjus, kuriuos kamuoja traumos. Vyriausiasis treneris R.Žutautas pripažino, jog prastai miegojo tiek dėl triukšmingos gatvės, kurioje nuolat važinėja tramvajai tiek ir dėl būsimos dvikovos.

Kiek ramiau buvo žaidėjams, kurių konkrečios užduotys laukė jau rungtynių dieną. „Jaudulys atsiranda prieš pat rungtynes. Naktį miegu ramiai. Aišku, galvoji, kaip žaisi, permąstai trenerio užduotis. Tačiau sunkiausia valandą prieš rungtynes ir per pirmas jų minutes“, – kalbėjo gynėjas Tadas Kijanskas.

– Ką galėtumėte pasakyti apie šiandienos varžovai Čekijos rinktinę? – LFF.lt paklausė T.Kijansko.

– Prieš šią komandą žaisti neteko, bet žinau, kad atrankos varžybose Lietuva rungtyniavo du kartus ir abu pralaimėjo. Tačiau šioje komandoje vyksta kartų karta, rinktinė yra gerokai pasikeitusi, daug jaunų žaidėjų. Žinau, kad čekai mėgsta žemus tikslius perdavimus, laiko kamuolį ant žemės. Nekyla abejonių ir dėl to, kad Čekijos futbolo lygis yra tikrai aukštas.

– Ar treneris jau kalbėjo apie užduotis komandai, atskiriems žaidėjams?

– Susirinkimo prieš rungtynes dar neturėjome, bet manau, jog pagrindinė užduotis – pergalė. Tikiu, kad galėsime pakovoti dėl trijų taškų.

– Kaip vertinate stadiono aikštę, veją – minėjote, jog ji kietoka?

– Man ant tokio kieto pagrindo žaisti patinka labiau. Pavyzdžiui, Kaune aikštė buvo minkštoka, kamuolys tiesiog sustodavo, mes slidinėjome ant jos. Tai šiek tiek stabdė žaidimą su škotais. Kai peržiūrėjome vaizdo įrašą, realaus žaidybinio laiko buvo apie 40–50 minučių – visas kitas laikas buvo pražangos, įvairūs žaidimo stabdymai. Iš vaizdo įrašo ir padarytos analizės matėsi, jog rungtynės buvo labai apylygės – tiek  pražangų, tiek kamuolio valdymo prasme.

– Čekams tai bus pirmosios atrankos rungtynės, Lietuvos komandai – jau antros. Ar tai nėra mūsų šioks toks pranašumas?

– Per pirmąsias rungtynes buvo tas jaudulys, tačiau čekai penktadienį irgi sužaidė draugiškas rungtynes  su vietos komanda. Aišku, jiems prieš savus žiūrovus norėsis pasirodyti kuo geriau, jie sieks iškovoti pergalę. Mes taip pat. Jei nepavyks laimėti, stengsimės parsivežti bent tašką. Kiekviena komanda eina kovoti dėl trijų taškų ir to jaudulio turės tiek vieni, tiek kiti.

– Liko kelios valandos iki rungtynių, kaip jas praleisite?

– Kažko ypatingo neveikiame. Sėdime, šnekamės tarpusavyje. Vėliau eisime pietauti, ilsėtis ir į susirinkimą, kur jau kiekvienas gausime individualias užduotis. Tas laukimas kiekvieną kartą yra jaudinantis, būna prieš kiekvienas rungtynes, prie jo nepriprasi. Kiekvieną kartą jaudiniesi, kiekvieną kartą laukia vis kitas varžovas. Apgalvoji kaip reiks žaisti. Prieš pat dvikovą likus valandai ir išėjus apšilti jaudulys sustiprėja. Bet paskui įsilieji į žaidimą ir jau dirbi savo darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius