-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 17

15min paaiškina: kaip žaidžiamas beisbolas?

Viena populiariausių JAV sporto šakų beisbolas gausų entuziastų būrį turi ir Lietuvoje. 2015 m. šalies beisbolo rinktinė sėkmingai pasirodė Europos čempionato B divizione, o šiemet Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) beisbolo rinktinė užėmė trečią vietą Europoje. Šeštadienį prasideda Lietuvos beisbolo lygos finalas.
Beisbolas
Beisbolas

Daugeliui lietuvių, net ir besidominčių sportu, vis dar dažnai kyla klausimas – kaip žaidžiamas tas beisbolas? Kokios jo taisyklės? 15min supažindina su pagrindinėmis beisbolo taisyklėmis. Pamatysite – „perkąsti“ beisbolą ne taip jau ir sudėtinga.

Žaidimo aikštė

Beisbolo aikštė susideda iš dviejų dalių – vidinio lauko ir išorinio lauko. Vidinis laukas yra daug mažesnis, deimanto formos.

Beisbolo aikštė
Beisbolo aikštė

Vidinio lauko kampai yra vadinami bazėmis. Apatinis kampas vadinamas namų baze, dešinysis kampas – pirmąja baze, viršutinis kampas – antrąja baze, kairysis kampas – trečiąja baze. Atstumai tarp bazių – 27,45 m.

Beveik deimanto viduryje, 18,45 m nuo namų bazės, yra „metiko kalvelė“. Tai vieta, kurioje stovi metikas ir iš kurios pradedamas žaidimas.

Išorinis laukas išsidėstęs už vidinio lauko, jį riboja dvi kraštinės linijos.

Žaidimo trukmė ir tikslas

Beisbolo rungtynės trunka devynis kėlinius (angl. innings). Žaidžia dvi komandos po devynis žaidėjus. Rungtynių tikslas – pelnyti daugiau taškų negu oponentai. Taškas pelnomas, kuomet puolančios komandos žaidėjas neišmuštas apibėga visas keturias bazes ir grįžta į savo namų bazę.

Kiekvieno kėlinio metu abi komandos po vieną kartą puola ir ginasi. Puolanti komanda stengiasi pelnyti taškus, besiginanti komanda – neleisti puolančiai komandai jų pelnyti, išmušant puolančios komandos žaidėjus.

Kuomet besiginančiai komandai pavyksta iš žaidimo išmušti tris puolančios komandos žaidėjus, laikoma, kad ji apsigynė, ir puolanti ir besiginanti komandos keičiasi vietomis.

Gynyboje ir puolime žaidžia tie patys žmonės. Keitimus daryti galima, bet pakeistas žaidėjas į žaidimą grįžti nebegali.

Žaidėjų išsidėstymas kiekvieno kėlinio pradžioje

Kiekvieno kėlinio pradžioje į aikštę išeina devyni besiginančios komandos žaidėjai, kurių išsidėstymą matote žemiau esančiame paveiksliuke, ir vienas puolančios komandos žaidėjas – atmušėjas. Metikas atsistoja ant metiko kalnelio, gaudytojas – už namų bazės, likę gynėjai užima savo pozicijas prie bazių arba išoriniame lauke.

Beisbolo aikštė ir žaidėjų išsidėstymas
Beisbolo aikštė ir žaidėjų išsidėstymas

Į aikštę įeinantis atmušėjas – vienintelis žaidėjas, kuris turi lazdą. Prieš rungtynes kiekviena komanda turi pateikti eilės tvarką, kuria devyni šios komandos žaidėjai atmušinės kamuoliuką.

Gynyboje ir puolime žaidžia tie patys žmonės. Keitimus daryti galima, bet pakeistas žaidėjas į žaidimą grįžti nebegali.

Žaidimo eiga

Žaidimas prasideda metikui metant kamuolį link atmušėjo ir už jo stovinčio gaudytojo. Kiekvienas metimas yra arba geras, arba blogas. Geras metimas pataiko į smūgio zoną (erdvę tarp atmušėjo pažastų ir kelių per namų bazės plotį, angl. strike zone), blogas metimas į šią zoną nepataiko. Tai, ar metimas pataikė į zoną, ar ne, nusprendžia teisėjas.

baseball-almanac.com/Smūgio zona
baseball-almanac.com/Smūgio zona

Atmušėjo tikslas – tuo atveju, jei metimas yra geras, atmušti kamuoliuką ir spėti eilės tvarka apibėgti kuo daugiau bazių, kol gynėjai nespėja į jas grąžinti kamuoliuko. Iš pradžių jis bet kokiu atveju bėga link pirmos bazės, o pasiekęs šią, gali rinktis – rizikuoti ir bandyti pasiekti antrą bazę ar sustoti.

Besiginančios komandos tikslas – kuo greičiau pagauti atmuštą kamuoliuką ir spėti jį grąžinti į bazę, puolančios komandos žaidėjui nespėjus iki jos nubėgti.

Jei besiginančiai komandai pavyksta tai padaryti, laikoma, kad puolantis žaidėjas yra išmuštas. Jis tam kėliniui iškrenta iš žaidimo ir praranda galimybę pelnyti savo komandai tašką. Taip pat puolantis žaidėjas yra išmušamas, jei gynėjai jį paliečia kamuoliuku, kol jis dar bėga tarp bazių.

Jei puolėjui pasiseka atmušti kamuoliuką ir saugiai pasiekti pirmą ar tolimesnę bazę, jis joje lieka, o bandyti atmušti kamuoliuką eina kitas pagal eilės tvarką puolančios komandos žaidėjas. Jo tikslas tas pats – atmušti gerą metimą, o tada pasiekti pirmą bazę.

Vienoje bazėje dviejų puolančios komandos žaidėjų būti negali. Tai reiškia, kad kol naujasis atmušėjas bando pasiekti pirmą bazę, pirmoje bazėje stovintis jo komandos draugas stengiasi pasiekti antrą bazę. Ir taip toliau. Jei puolėjas sėkmingai apibėga visas bazes ir grįžta į namų bazę – jo komanda pelno tašką.

Stengtis išmušti galima bet kurioje bazėje esantį puolėją. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jei puolėjai jau yra užėmę pirmą ir antrą bazes, besiginanti komanda turi greitai priimti sprendimą – ar verčiau stengtis grąžinti kamuoliuką į trečią bazę, kol puolėjas iš antros bazės nespėjo iki jos nubėgti, ar stengtis grąžinti kamuoliuką į antrą bazę, kol puolėjas iš pirmos bazės nespėjo iki jos nubėgti.

Jei metikas meta gerą metimą, bet puolėjas nepataiko atmušti kamuoliuką arba net nebando jo atmušti, yra skelbiamas „straikas“ (angl. strike). Jei atmušėjas atmuša kamuoliuką už žaidimo lauko ribas žyminčių kraštinių linijų, dažniausiai taip pat skelbiamas „straikas“, tačiau yra viena išimtis. Jei puolėjas jau turi du „straikus“, jam atmušus kamuolį už aikštelės ribų metimas tiesiog yra kartojamas.

Surinkęs tris „straikus“ atmušėjas taip pat yra išmušamas iš žaidimo ir jo vietą turi užimti kitas puolėjas.

Be to, atmušėjas yra išmušamas, jei jo atmuštas kamuolys kurio nors gynėjo yra pagaunamas ore, nenusileidęs ant žemės. Šiuo atveju esantys bazėse puolėjai, jei bandė pasiekti kitą bazę, turi grįžti paliesti bazę, kurioje buvo, ir tik po to gali vėl bandyti užimti kitą bazę. Jei grįžti nespėja, jie yra išmušami.

Jei metimas yra blogas, atmušėjui bandyti jį atmušti nenaudinga. Kai metimas yra blogas ir atmušėjas nebando atmušti kamuoliuko, yra skelbiamas „bolas“ (angl. ball). Surinkus keturis „bolus“, puolėjas įgyja teisę užimti vieną bazę tiesiog iki jos nueidamas – jo išmušti nebegalima. Jei tokioje situacijoje pirmoje bazėje jau yra kitas puolėjas, šis pasislenka į antrą bazę ir taip toliau.

Išmušus tris komandos, kuri puola pirma, puolėjus, puolanti ir besiginanti komanda keičiasi vietomis, o tada išmušus tris komandos, kuri puola antra, puolėjus, kėlinys baigiasi. Ir taip visus devynis kėlinius.

Įprastai beisbolo varžybos trunka apie 2,5–3 valandas. Teisėjas esant blogam orui gali nutraukti žaidimą. Jei žaidimas nutraukiamas po 5 kėlinių, rungtynės laikomos įvykusiomis, jei po mažiau, rungtynes reikia pratęsti kitą dieną. Rungtynės gali būti nutrauktos dėl labai stipraus lietaus, sutemų ir t.t.

Beisbolas pasaulyje

Pasaulyje beisbolą žaidžia apie 35 milijonus žmonių. Beisbolas ypač populiarus yra JAV. Čia jis kartais vadinamas „Amerikos nacionaline religija“. Beisbolas taip pat yra populiarus Japonijoje, Kuboje, Nyderlanduose, kai kuriose kitose Europos, Azijos, Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse.

„Scanpix“/AP nuotr./Beisbolo sezono pradžia JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Beisbolo sezono pradžia JAV

Iš viso Pasaulinei beisbolo ir softbolo konfederacijai (WBSC) priklauso 128 šalys. Pirmoje konfederacijos reitingo vietoje yra Japonija, antroje – JAV, trečioje – Taivanas, ketvirtoje – Pietų Korėja, penktoje – Kuba.

1988–2000 m. beisbolas buvo įtrauktas į olimpinių žaidynių programą, nuo 2020 m. į ją sugrįš.

Dabartiniai Europos čempionai yra Nyderlandai. Iš viso šios šalies beisbolo rinktinė laimėjo net 21 Europos čempionatą – daugiausia iš visų Europos šalių.

Beisbolas Lietuvoje

Pasak Lietuvos beisbolo rinktinės trenerio Virmido Neverausko, Lietuvoje beisbolas pradėtas žaisti 1986 m. Iki tol beisbolas SSRS buvo nepraktikuojamas, kadangi laikytas „amerikietišku“ sportu. Tačiau įtraukus beisbolą į olimpinių žaidynių programą sportu susidomėta ir SSRS.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Lietuvos beisbolo jaunimo rinktinė
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Lietuvos beisbolo jaunimo rinktinė

Dabar Lietuvoje beisbolas žaidžiamas keturiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Utenoje ir Radviliškyje. Rugsėjo antroje pusėje vyks Lietuvos beisbolo lygos finalas, kuriame rungsis Kauno „Lituanica“ ir Vilniaus „BK Vilnius“.

Lietuvos vyrų beisbolo rinktinė 2015 m. Europos beisbolo čempionato B divizione užėmė 7 vietą. Ypač sėkmingai 2016 m. čempionatuose pasirodė jaunieji Lietuvos beisbolininkai: jaunimo (iki 21 metų) rinktinė Europoje liko trečia, jaunių (iki 18 metų) rinktinė – septinta, o jaunučių (iki 16 metų) rinktinė – šešta.

Pasaulinės beisbolo ir softbolo konfederacijos reitinge Lietuva užima 35 vietą. Tarp Europos šalių Lietuva yra dvylikta.

Trenerio V.Neverausko teigimu, tėvai, norintys, kad jų vaikai lankytų beisbolą, turėtų kreiptis puslapyje www.beisbolas.lt nurodytais kontaktais – telefonu arba elektroniniu paštu. Jie gaus išsamią informaciją apie tai, kur galima išbandyti ir treniruotis šią sporto šaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius