Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 06 23

15min.lt konferencijoje – galiūnas Žydrūnas Savickas (video, nuotraukos)

Portalas 15min.lt surengė konferenciją su stipriausiu pasaulio žmogumi vadinamu galiūnu Žydrūnu Savicku. Šešiskart iš eilės prestižinių galiūnų varžybų „Arnold Strongman“ nugalėtojas ir daugybės pasaulio rekordų autorius mielai atsakė į skaitytojų klausimus.
Žydrūnas Savickas
Ž.Savickas – stipriausias žmogus pasaulyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš Biržų kilusiam 33 metų stipruoliui ne kartą ranką spaudė buvusi Holivudo veiksmo filmų žvaigždė ir Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris, o šįmet jis JAV atsiėmė metų pasaulio galiūno apdovanojimą.

– Esu skaičiusi, kad profesionalius sportininkus, kai jie sulaukia brandaus amžiaus, ima kamuoti daugybė negalavimų – ar patvirtintumėte tokias žinias? Kokie negalavimai gali grėsti jums ir ką darote, kad ateityje to išvengtumėte? (Inga)

– Dar nesulaukiau brandaus amžiaus, tad negalavimų nepajaučiau. Kaip ir kiekviena sunki veikla, šis sportas atsiliepia sąnariams, nugarai. Ryškesnių problemų būna sąnariams. O šiaip visi žmonės turi problemų brandžiame amžiuje.  Nebedalyvauju tiek daug varžybų – jeigu patiriu traumą, stengiuosi išsigydyti. Tai tokia sporto šaka, kad negali būti visiškai sveikas.

– Žydrūnai, girdėjau, kad netgi būdamas toks stiprus esi nukentėjęs nuo užpuolikų. Ar tiesa, kad kartą netgi buvai sužeistas peiliu? (Žygimantas)

– Čia sumaišė mane su mano kolega Vidu Blekaičiu. Jį yra ir peršovę, ir sužeidę, o žmogus tapo stipresnis nuo to. Man pasisekė, neteko susidurti nei su peiliais, nei su šautuvais.

– Žydrūnai, esi iš Aukštaitijos. Ar moki daryti biržietišką alų, ar tik statines moki ridenti? (Veronika)

– Jeigu labai reikėtų, tai gal ir padaryčiau alaus. Mano senelis darydavo alų. Kai buvau mažas, matydavau, kaip jis daromas, visą procesą. Kai pats negeriu, negaminu. Jeigu labai reikėtų, prisiminčiau ir padaryčiau.

VIDEO: 15min.lt konferencijoje - Žydrūnas Savickas

– Esate Arnoldo Schwarzeneggerio vardo varžybų daugkartinis nugalėtojas. Ar šis kadaise buvęs kultūristas ir aktorius jums yra pavyzdys? Gal pats norėtumėte paraugauti aktoriaus duonos ir suvaidinti superherojų, gelbstintį pasaulį nuo blogio? (Virginija)

– Arnoldas Schwarzeneggeris buvo jėgos sportininkų idealas. Daugelis turėjome jo plakatus ir pagal jo metodus treniravomės. Būtų įdomu, bet neturiu planų būti aktoriumi baigęs sportininko karjerą. Yra galiūnų, kurie vaidina Holivude, tačiau šie sportininkai neatlieka pagrindinių vaidmenų. Pavyzdžiui, viename tailandiečių filme filmavosi net penki galiūnai.

– Ar esi kada gavęs tokį pasiūlymą?

– Kai būna tokių pasiūlymų, būnu užsiėmęs varžybomis. Mano prioritetas yra sportas. Niekada nereikia dėti taško.

– Kur perkate drabužius. Juk įprastose parduotuvėse nelabai yra jūsų dydžio... Ar miegate trigulėje lovoje? (Almantas)

– Amerikoje nusipirkau kelnių. Užsienyje yra didesnio dydžio drabužių, galima pasižiūrėti, pasirinkti. Lietuvoje į parduotuves neinu. Pas mus nėra parduotuvės galiūnams. Lovoje, kur miegu, galima miegoti ir keturiese. Kai pirkau lovą, stengiausi rinktis kuo didesnę, buvo vargas ją įnešti pro duris. Lovą išardėme, bet vis tiek buvo sunku čiužinį įnešti.

– Koks esate vyras namuose? Ar tai, kad daug pakeliate, reiškia, kad daug pakeliate ir kalbant apie namų ruošą? Kaip ir kiekvienai moteriai, labai smalsu sužinoti, kaip dažnai antrajai pusei Jurgitai reikia pirkti batus – o gal visą laiką ją nešiojate ant rankų ir jų jai visai nereikia? (Margarita)

– Per viduriuką. Ir perku batus, ir panešioju kartais.  Namuose būnu retai, todėl namų ruošos dažnai netenka daryti, bet kai būnu namie, neatsisakau tokių darbų. Tokių darbų namie yra kalnai – aplinką tvarkyti, dulkes šluostyti tenka, bet dažniausiai darau rimtesnius darbus.

– Užsiimate verslu, jei neklystu, turite savo sporto klubą. Ar tai reiškia, kad galiūnų sportas negali užtikrinti sotaus gyvenimo? (Monika)

– Ne. Iš sporto klubo tiek neuždirbu, kiek iš galiūnų sporto. Sporto klubu užsiimu todėl, kad iš principo patinka šis verslas. Noriu sukurti gerą sporto klubą su gerais treneriais, gerais treniruokliais, gera atmosfera. Vilniuje pernelyg daug verslininkų atėjo į šį verslą. Nueinama į pernelyg smarkią komercinę pusę. Norėčiau, kad mano klubas būtų labiau orientuotas į žmones, kuriems svarbiausia yra sportas. Sulaukiame daug gerų atsiliepimų ir tai yra svarbiausia.

– Kas jus įkvėpė politikos avantiūrai – draugai liberalai ar Schwarzeneggeris? (Asta)

– Draugai kaip tik atkalbinėjo, Liberalų partiją rinkausi, nes ji – artimiausia mano pažiūroms, Scvwarzenegeris taip pat šiek tiek įkvėpė. Tai iš tiesų reikėtų daryti vėliau, ne tokioje politinėje situacijoje, kokia yra šiandien. Tai nėra politika, o labiau nusikalstama veikla. Kuo toliau, tuo labiau nusiviliu.

Esu kartą nutvėręs šiukšlintoją, atskaitęs paskaitą.– Teko girdėti, kad esate ekologiškas, rūpinatės gamta. Kaip tai darote? (Aistė)

– Pirmiausia reikia pradėti nuo savęs. Niekada nešiukšlinu aplinkos. Jeigu pamatau šiukšlę, netingiu jos pakelti ir išmesti. Stengiuosi pirkti produktus ir dalykus, kurie tausoja gamtą. Jeigu visi žmonės taip galvotų, Lietuvoje ir pasaulyje gamta būtų švaresnė.  Esu kartą nutvėręs šiukšlintoją, atskaitęs paskaitą. Norėčiau tikėti, kad tokie žmonės ne paskutininį kartą susirenka šiukšles.

– Kiek kalorijų per dieną suvartojate? (Jurga)

– Neskaičiuoju. Valgau pagal tai, kiek noriu, ir žiūriu į svarstykles. Jeigu matau, kad nebereikia auginti svorio, nebevalgau tiek daug. Sunku pasakyti, bet vidutiniškai apie 8500 kalorijų.

– Labai įdomu, kiek laiko ir dėmesio skiriate savo grožiui? Juk varžybose demonstruojate ne tik jėgą, bet ir ištreniruotą kūną. O gal manote, kad vyrams tai nesvarbu? Kokia jums yra tikra moteris? (Živilė)

– Tikra moteris yra moteriška, graži. O grožiui visi žmonės turi skirti laiko. Sportas – vienas iš gražinimosi būdų. Žmonių, kurie neina į sporto klubą, paklausiu: kodėl tuomet jūs valotės dantis? Eiti į soliariumus ar dažytis netenka. Yra sportininkų, kurie prieš varžybas grimuojasi, bet manau, kad galiūnų sporte žmonės ne to ateina pasižiūrėti – jie žiūri, kiek mes galime pakelti.

– Ar daug pakeliate „lietuviškąja prasme“? (Simas)

– Žiūrint į tai, kiek sveriu, turėčiau daug pakelti. Aš keliu kita prasme, kilogramine. Jeigu bandyčiau tą dalyką, apie ką numanome šiuo klausimu, pakelčiau nedaug. Per priėmimą išgeriu vyno ir tai jau yra labai daug.

– Kaip atrodo, jūsų artimieji labiau džiaugiasi iškovotomis pergalėmis ar nerimauja dėl jūsų  sveikatos? (Kristina)

– Vienodai. Varžybų metu nerimauja dėl sveikatos, o vėliau džiaugiasi.

– Kada pradėjote sportuoti ir kaip pavyko užauginti tokį didelį svorį? Kokio amžiaus jau pasiekėte maksimumą? Įdomu, ar treniruojamasi vartojant anabolinius preparatus, ar be jų... Kokia dalis galiūnų, jūsų nuomone, susidūrė su anabolinių steroidų vartojimu? (Andrzej)

– Aš sportuoju nuo 13 metų, tad jau 21 metus. Per tokį ilgą laiką ir užaugo masė. Kai padaliji ją iš 21 metų, per metus išeina nedidelis prieaugis. Norint ką nors pasiekti sporte, reikia daug kantrybės. Neturintys kantrybės sportininkai neturi valios, todėl prasideda su anabolikais. Bet greitai aukštai pakilęs, greitai ir krisi.

– Kaip kinta jūsų svoris – per metus koks maksimalus ir minimalus?

– Kai varžybose dalyvauju, sveriu 170, varžybų dieną dabar sversiu 175 kilogramus. Kai atostogavau, svoris krito iki 160 kilogramų. Diapazonas svyruoja iki 20 kilogramų. Kai numetu, jaučiuosi lengvas, bet jėgos nėra. Kiekvienas kilogramas duoda daugiau jėgos. Vieną kilogramą priaugi ir  gali pakelti 10 kilogramų daugiau.

– Lietuvos ąžuole, stiprybės, ištvermės ir sveikatos garsinant Biržų kraštą.

– Ačiū.

– Kada planuoji turėti vaikų? Galėtum sūnų užauginti, kad tave pakeistų. (Ewitina)

– Na, dabar tai tikrai planuojama ir artimiausiu metu reikės tuo rimčiau užsiimti.

– Žiniasklaidai duodamas interviu vis kaitaliojate vestuvių datą. Gal jau ką nusprendėte? Ar kas nors paaiškėjo? (Rita)

– Iš tikro mane žiniasklaida spaudžia, o ne aš kaitalioju datą. Jei paskambina žurnalistas ir paklausia, kada vestuvės, aš atsakau – greitai. Tada žurnalistas parašo – birželį. Jeigu kitas paskambins liepą, aš ir vėl sakysiu: greitai vestuvės... Tada turbūt ir vėl bus parašyta, kad mano vestuvės – liepą. Dabar yra visokių planų, nuo žiniasklaidos juos slepiu, todėl žurnalistai ir rašo, kad vestuvės bus greitai. Mes patys norėjome daryti vienaip, vėliau kitaip, dabar dar trečiaip, vis gimsta naujų idėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius