Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10

A.Pukelio apetitas auga: nusitaikė į svarbų LTOK postą

Spalvingos praeities nestokojantis Tauragės verslininkas Arūnas Pukelis per keletą metų tapo pačiu įtakingiausiu Lietuvos futbolo federacijos žmogumi, o dabar dairosi į dar platesnius horizontus. 15min žiniomis, kadaise su nusikalstamu pasauliu sietas vyras užsimojo tapti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Vykdomojo komiteto nariu.
Arūnas Pukelis
Arūnas Pukelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš kelerius metus Enriką Daktarą automobilio bagažinėje pavėžinęs A.Pukelis dabar savo darbo kalendoriuje raudonai apsibraukęs spalio 9-ąją dieną. Būtent tada bus renkamas naujasis LTOK prezidentas, o ietis dėl šio posto kryžiuos trečiosios kadencijos sieksianti olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė ir Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Emilis Vaitkaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Emilis Vaitkaitis

Be šio klausimo Generalinės asamblėjos metu bus sprendžiama ir nemažai kitų, o vienas tokių – naujojo Vykdomojo komiteto sudėtis.

LTOK vykdomąjį komitetą sudaro 13 narių: prezidentas, trys viceprezidentai, generalinis sekretorius, iždininkas ir kiti septyni nariai.

Į LTOK vykdomojo komiteto narius šiemet pateiktos 28 kandidatūros. Į šiuos postus nusitaikiusius asmenis LTOK žada paskelbti patikrinusi kandidatų mandatus, tačiau, 15min žiniomis, tarp pretendentų yra A.Pukelio pavardė.

LTOK vykdomasis komitetas

  • LTOK vykdomasis komitetas vadovauja organizacijos veiklai tarp Generalinės asamblėjos rinkimų sesijų.
  • Vykdomasis komitetas į posėdžius renkasi ne rečiau kaip kartą per mėnesį LTOK prezidento kvietimu. Posėdį sukviesti gali ir daugiau kaip pusė Vykdomojo komiteto narių.
  • Vykdomasis komitetas sprendžia einamuosius LTOK veiklos klausimus, atsako už LTOK direktorato darbą ir lėšų tvarkymą, prezidento siūlymu skiria ir atleidžia LTOK direktorato generalinį direktorių, aprobuoja LTOK direktorato vidaus struktūrą ir visas su veiklos organizavimu susijusias vidaus tvarkos taisykles, steigia komisijas, fondus, įmones, filialus, atstovybes, prižiūri, kad būtų laikomasi Olimpinės chartijos reikalavimų, ir vykdo kitas jam įstatais bei asamblėjų patikėtas funkcijas.
  • Visi LTOK vykdomojo komiteto nariai ketverių metų kadencijai renkami Generalinėje asamblėjoje.
  • Kandidatus nepriklausomai rinkimų komisijai gali teikti bet kuris LTOK GA narys ne vėliau kaip prieš trisdešimt dienų iki Generalinės asamblėjos rinkiminės sesijos.
  • Vykdomojo komiteto narių rinkimai vyks slaptu balsavimu.

To, jog ketina dalyvauti po mėnesio vyksiančiuose rinkimuose, neslėpė ir su 15min bendravęs LFF antrasis viceprezidentas. A.Pukelio teigimu, šią mintį savo galvoje jis nešiojosi jau kurį laiką.

„Susipažinau su LTOK kiek artimiau praėjusioje asamblėjoje, į kurią mane delegavo LFF vykdomasis komitetas. Kandidatų į Vykdomojo komiteto narius bus nemažai, tad tikrai nebus paprasta. Iš pirmo karto galbūt nepasiseks, nes kiekvienoje organizacijoje užtrunka laiko, kol pavyksta žmonių pagarbą užkariauti. Tiktai tokiu atveju galima tikėtis, kad būsi išrinktas. Žiūrėsime, kaip čia viskas susiklostys“, – kalbėjo A.Pukelis.

– Kodėl nusprendėte siekti šio posto? 15min paklausė verslininko.

– Lietuvos futbolo federacija yra įtakinga ir sukurianti daug pridėtinės vertės, tad nusipelno LTOK vykdomajame komitete turėti savo atstovą. Iš šalies matau didelių skirtumų: futbolui skiriami 68 tūkst. eurų, o krepšinio federacijai – 1,2 mln. eurų. Ar čia teisinga? Kokie vertinimo kriterijai? Norėčiau, kad visi gyventume pagal įstatymą, norėtųsi žinoti visus lėšų skirstymo vertinimo kriterijus.

Lietuvos futbolui LTOK organizacijoje daugybę metų neatstovavo niekas arba atstovavo netinkamai. Taigi mano tikslas yra ateiti ir padaryti taip, kad būtų girdimas ir mūsų balsas. Kasmet „importuojame“ apie 9 mln. eurų, sumokame 3–3,5 mln. mokesčių ir sukuriame didžiulę pridėtinę vertę investuodami į infrastruktūrą.

Ne pirmus metus girdžiu, kad tos lėšos skirstomos pagal „myliu-nemyliu“.

Jei nežiūrėsime į prastus nacionalinės rinktinės rezultatus, tai LFF padaro tikrai nemažai. Norisi būti išgirstiems. Jeigu žmonės mane išrinks, būsiu teisingas visiems – futbolui, krepšiniui, kitoms sporto šakoms, bet pirmiausia turi būti susitarimas, kaip teisingai skirstomos lėšos. Ne pirmus metus girdžiu, kad tos lėšos skirstomos pagal „myliu-nemyliu“. Taip neturėtų būti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis

– Kaip vertinate savo galimybes?

– Manau, kad atsiras žmonių, kurie mane palaikys, netgi nemaža dalis, nes tikrai yra tokių, kurie nori pokyčių.

– Kodėl LFF į LTOK generalinę asamblėją delegavo būtent jus?

– Reikėtų klausti Nepaprastųjų atvejų komiteto. Būtent jie mane delegavo. Kita vertus, LFF prezidentas Tomas Danilevičius ketina dalyvauti rinkimuose į UEFA vykdomąjį komitetą, tad galbūt dėl užimtumo šios pozicijos atsisakė. Pats tikrai nesiveržiau, tiesiog žmonės nusprendė, kas gali tvirtai ir protingai atstovauti Lietuvos futbolo federacijai.

Pats tikrai nesiveržiau, tiesiog žmonės nusprendė, kas gali tvirtai ir protingai atstovauti Lietuvos futbolo federacijai.

– O jūs spėsite?

– Tiesa, kad esu labai užimtas žmogus. Šiandien būdamas verslininkas dirbu po 12–14 val. per parą. Rasti laisvo laiko tikrai yra sudėtinga, bet reiks stengtis, juolab, kad nepasitenkinimo iš įvairių sporto šakų atstovų girdžiu daug.

Kodėl krepšinio „pogrupio“ išpirkimui greitai surandami 3 mln., o kitoms šakoms atitenka smulkmė? Tiems, kurie sako, kad krepšinis yra tikėjimas, aš sakau, kad reikėtų tarp tikėjimo įtraukti ir futbolą. Neprašome iš LTOK jokių pinigų administravimui, bet norėtume, kad būtų investuojama bent jau į mūsų vaikus. Rezultatų nėra, nes neturime pakankamai pinigų, kad investuotume į infrastruktūrą ir kitus dalykus, o pinigų neduoda, nes nėra rezultato. Toks užburtas ratas. Kažkada turime vienas kitu patikėti ir padaryti tą pirmąjį garbingą žingsnį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

– Ar nemanote, kad siekti posto gali sutrukdyti jūsų kriminalinė praeitis?

– Pasakykite man, kas Lietuvoje yra šventas? Jei pasakysite, paskui jį ir seksiu. Pažiūrėkite, kas šiuo metu darosi Seime, ministerijose, kaip mes nugyvenome šiuos 30 metų? Vienintelė „šventa“ organizacija Lietuvoje turbūt yra „Caritas“ – vat jie tai tikrai gerus darbus daro.

Kas dėl reputacijos? Jei žmonės iš anksto turi išankstinę savo nuomonę, tegul renkasi kitus kandidatus. O tie, kurie mane pažįsta, manau, kad balsuos už mane.

Pasakykite man, kas Lietuvoje yra šventas? Jei pasakysite, paskui jį ir seksiu.

– Generalinės asamblėjos metu bus renkamas ir LTOK prezidentas. Ar LFF jau yra nusprendusi, kurį kandidatą palaikys?

– Konkrečios pozicijos dar tikrai neturiu, aktyviai stebėsiu abu kandidatus, manau, kad artimiausią mėnesį bus daug ir įvairių pasisakymų, tikiuosi, kad bus pristatytos programos. Manau, kad Daina Gudzinevičiūtė turi pasakyti, ką per šiuos metus darė, padarė ir t.t. Naujasis kandidatas taip pat turi labai aiškiai įvardinti, kaip jis įsivaizduoja sporto bendruomenės ateitį bei tiesiai pasakyti būdus, ką planuoja padaryti, kad lėšų skirstymas būtų skaidresnis. Kai gausiu atsakymus, tada ir nuspręsiu. Išankstinių nuostatų neturiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius