Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09

Aistros dėl parolimpinio sporto valdžios kaista: M.Bilius verčia kortas ir siunčia aštrią žinią dabartinei vadovybei

Aukso ir sidabro medalius iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių parvežęs lengvaatletis Mindaugas Bilius griežtina toną. 35-erių metų šiaulietis ketvirtadienį oficialiai patvirtino, jog ketina siekti Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidento posto. Nors dabartinė valdžia ketina išlaikyti savo įtaką, M.Bilius pergale neabejoja ir yra įsitikinęs, jog taps naujuoju vadovu.
15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius
Mindaugas Bilius.

Įsitikinęs pergale

„Tikrai laimėsiu ir būsiu geras prezidentas, – pristatydamas savo komandą ir programą ambicingai kalbėjo Rio parolimpiados didvyris. – Tikrai nesiveržiu į šią vietą, tiesiog noriu sutvarkyti neįgaliųjų sportą. Situacija kasmet vis blogėja, o šie metai yra kritiniai. Vienintelė galimybė kažką pakeisti yra dabar.“

Anot M.Biliaus, jis parolimpiniame sporte veikia jau septynerius metus ir per šį laiką spėjo įsitikinti, kad neįgaliųjų sportas Lietuvoje gerokai atsilieka nuo tokio, kokį jį mato kitose valstybėse.

„Kandidatuoju siekdamas užtikrinti lygiavertiškumą tarp sveikųjų ir neįgaliųjų sportininkų tiek žmonių mintyse, tiek ir teisės aktuose, nes tikiu, jog tik tai gali atverti duris jauniems talentams garsinti Lietuvos vardą pasaulyje“, – kalbėjo M.Bilius.

Pristatydamas savo ketinimus, parolimpinis čempionas pasidalino savo mintimis ir įžvalgomis apie dabartinę komiteto veiklą ir problemas bei pristatė savo rinkimų programą. Joje didžiausias dėmesys bus skiriamas neįgaliųjų sporto integravimui tarp sveikųjų, bendro tikslo siekimui suburiant abiejų šalių sporto federacijas bei stengiamasi paruošti ir užtikrinti šalies sportininkų dalyvavimą Europos ir pasaulio čempionatuose bei parolimpinėse žaidynėse.

Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje
Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Mindaugas Bilius Rio parolimpiadoje

M.Biliaus rinkimų programoje nepamiršti ir Lietuvos parolimpinio komiteto vidaus veikimo principai. Kandidatas žada komitetą reorganizuoti, įsteigdamas atskirų olimpinių sporto šakų komitetus, užtikrinsiančius individualų dėmesį kiekvienai iš jų, ir garantuoti skaidrų ir nuoseklų asociacijos darbą siekiant tikslo.

Parolimpinis čempionas jau yra subūręs ir bendraminčių komandą. Generalinio sekretoriaus pareigas jis ketina siūlyti kitam šiauliečiui, aklųjų sporto federacijos Vykdomo komiteto nariui Pauliui Kalveliui.

„Mano pagrindinės funkcijos bus užtikrinti parolimpinio komiteto darbą tiek su užsienio komitetais, federacijomis ir asociacijomis, tiek su valstybinėmis įstaigomis. Jei Mindaugas viską puikiai žino apie aukštojo meistriškumo neįgaliuosius sportininkus, tai mano stiprioji pusė bus ne tik administracinis darbas, bet ir žinios apie neįgaliuosius, kurie nori sportuoti, bet negali. Mūsų tikslas juos iš šešėlio ištraukti į didįjį sportą ir užauginti naujus talentus, kurių skaičius pastaraisiais metais smarkiai mažėja“, – kalbėjo P.Kalvelis.

Bandys perstumdyti kėdes?

Vis dėlto pasiekti šiuos tikslus Rio de Žaneirio parolimpiniam čempionui nebus lengva. Pirmiausia dėl to, kad dabartiniai LPOK vadovai nesiruošia lengvai perleisti vadovo gairelės.

Kovo 29-ąją rinkimai vyks pagal dabartinei vadovybei palankią tvarką, tačiau net esant tokioms aplinkybėms, M.Bilius viliasi, kad jo neištiks žymiausio šalies disko metiko Virgilijaus Aleknos likimas. 2012-aisiais metais legendinis lengvaatletis taip pat bandė išjudinti sustabarėjusį šalies sporto gyvenimą ir norėjo tapti LTOK prezidentu, tačiau sporto funkcionieriai pasirinko senosios valdžios palaikomą Dainą Gudzinevičiūtę.

Partnerio nuotr./Vytautas Kvietkauskas
Partnerio nuotr./Vytautas Kvietkauskas

Parolimpinio komiteto prezidentą rinks trys asociacijos nariai. Jais yra aklųjų sporto federacija (LASF), neįgaliųjų sporto federacija (LNSF) ir parolimpinio sporto rėmimo fondas, kurio direktoriumi dirba dabartinis LPOK prezidentas Vytautas Kvietkauskas.

Kiekvienas asociacijos narys iki šiol prezidento rinkimuose turėjo po 10 balsų. Šiemet Vykdomajame komitete nuspręsta, jog kiekviena organizacija balsavimo metus galės deleguoti po 7 atstovus.

Kol kas apie savo ketinimus kelti kandidatūras yra prasitarę tik du kandidatai – M.Bilius ir iki šiol generalinio sekretoriaus pareigas einantis Gintaras Zavadskis.

Pastarasis vyras šiuo metu sėdi ant trijų kėdžių ir yra susijęs net su dviem iš trijų LPOK asociacijos nariais. Be generalinio sekretoriaus posto LPOK, jis taip pat eina LNSF viceprezidento pareigas bei yra vienas iš keturių parolimpinio sporto rėmimo fondo steigėjų.

Kas tas invalido medalis? Manai, jis kam nors rūpi. Manai, jog su tuo invalido medaliu gali ką nors padaryt?

Dabartinis LPOK vadovas V.Kvietkauskas pačiam M.Biliui parašytame laiške yra užsiminęs, jog dar vienos kadencijos nesieks. Tačiau įtaką parolimpiniame sporte visuomenininkas tikisi išlaikyti į šias pareigas deleguodamas savo dešiniąją ranką.

M.Bilius atskleidė, kad trintis su senąja valdžia, artėjant rinkimų datai vis didėja. „Vien jau ką pasako jo (V.Kvietkausko – aut.past.) žodžiai man privataus pokalbio metu. Kas tas invalido medalis? Manai, jis kam nors rūpi. Manai, jog su tuo invalido medaliu gali ką nors padaryt?“ – apie nemalonų pokalbį su V.Kvietkausku pasakojo M.Bilius.

Jis užsiminė, kad LPOK vadovai net nerado laiko pasveikinti sportininko su iškovotais aukso ir sidabro parolimpiniais medaliais, nors tuo metu lankėsi Rio de Žaneire. „Jei toks yra prezidento požiūris, mes toli tikrai nenueisim. Šie jo žodžiai man tapo paskutiniu kantrybės taurę perpildžiusiu lašu“, – rėžė šiaulietis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min vaizdo konferencijoje – čempionas Mindaugas Bilius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Bilius

Rinkimų data – pagalys į ratus

Galima spėti, kad V.Kvietkausko valdomo parolimpinio sporto rėmimo fondo septyni balsai rinkimuose keliaus G.Zavadskiui, aklųjų sporto federacija (LASF), kuriai atstovauja į generalinio sekretoriaus pareigas nusitaikęs P.Kalvelis, palaikys M.Bilių.

Lemiami turėtų būti Neįgaliųjų sporto federacijos balsai. Kaip pasiskirstys jie, kol kas tenka tik spėlioti.

Lemiami turėtų būti Neįgaliųjų sporto federacijos balsai. Kaip pasiskirstys jie, kol kas tenka tik spėlioti.

Šios organizacijos vadovo rinkimai vyks kovo 17-ąją. M.Biliaus įsitikinimu, tokia datą Vykdomasis komitetas pasirinko neatsitiktinai. Kandidatus į LPOK prezidento postą gali siūlyti tik asociacijos nariai ir tai turi būti padaryta likus ne mažiau nei 14 dienų iki asamblėjos. Neįgaliųjų sporto federacijos vyks likus dvylikai dienų iki LPOK rinkimų, tad siūlyti savo kandidato ši organizacija negalės. O būtent jai atstovauja M.Bilius. Šiuo atvejus parolimpinį čempioną gelbsti taip pat jo pusėn stojantys aklieji.

Lemiamas žodį tars neįgaliųjų federacija

Alfredo Pliadžio nuotr./Anatolijus Čupkovas
Alfredo Pliadžio nuotr./Anatolijus Čupkovas (kairėje)

Neįgaliųjų sporto federacijai iki šiol vadovavo Anatolijus Čupkovas, tačiau 73-ejų metų buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas pastaruoju metu sulaukdavo nemažai kritikos dėl pasyvumo.

Pastarosios organizacijos vadovą renka šalies neįgaliųjų sporto klubai. 15min jau anksčiau rašė, kad pastaraisiais metais vis dažniau buvo pastebima ydingos praktikos pavyzdžių. Vieša paslaptis, kad daugiau nei pusė šių sporto klubų nevykdo beveik jokios veiklos, tačiau norėdami užsitikrinti finansavimą, renka tuos pačius žmones ir tokiu būdu užsitikrina ramų gyvenimą mažiausiai ketverių metų laikotarpiui.

Maždaug prieš mėnesį 15min pasiteiravo A.Čupkovo, ar jis ketina eiti savo pareigas dar vieną kadenciją. Tuo metu vadovas išsisukinėjo nuo klausimo ir atsakymo nepateikė.

„O kodėl jūs klausiate? Neapsisprendžiau. Turiu dar gražaus laiko, tad ir nuspręsiu“, – slapukavo dabartinis LNSF vadovas.

O kodėl jūs klausiate? Neapsisprendžiau. Turiu dar gražaus laiko, tad ir nuspręsiu.

Vis dėlto dabar jau aišku, kad A.Čupkovas pateikė savo kandidatūrą ir šiemetiniams rinkimams. Jam konkurenciją rinkimuose ketina sudaryti ilgametis parolimpinės rinktinės narys kaunietis Kęstutis Skučas, Kauno miesto neįgaliųjų draugija vadovas Ignas Mačiukas, Marijampolės žmonių su negalia sporto klubo „Siekis“ pirmininkas Tomas Kiveris.

„Viskas labai paprasta. Viskas priklausys nuo mano federacijos. Jei LNSF rinkimus vėl laimės senjorai (A.Čupkovas, – aut. past.), tuomet neaišku, kaip bus, jei kitas kuris nors kandidatas, viskas turėtų būti gerai“, – į vatą nevyniojo M.Bilius.

Keltųsi į sostinę

Dabartinis LPOK vadovas Rio parolimpiados didvyrio ambicijas vertina skeptiškai.

„Galbūt Mindaugas ir galėtų imtis šių pareigų, tačiau naujasis prezidentas turėtų gyventi Vilniuje, o ne Šiauliuose. Kiekvieną savaitę yra darbų, susijusių su sostinėje esančiomis institucijomis – Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, Kūno kultūros ir sporto departamentu, neįgaliųjų reikalų departamentu, socialinių reikalų ir švietimo ministerijomis, Seimu. Darbų apimtis yra nemaža. Neįsivaizduoju, kad parolimpinis komitetas galėtų keltis į Šiaulius“, – kiek anksčiau bendraudamas su 15min svarstė V.Kvietkauskas.

Pats M.Bilius, prisipažino, kad sėkmės atveju nesunkiai galėtų iškeisti Šiaulius į sostinę.

„Man atrodo, kad jis kol kas dar blaškosi. Jei jis jau apsispręstų, turėtų labai gerai viską susidėlioti ir paaiškinti, kaip įsivaizduoja parolimpinio komiteto ateitį. Kol kas jo kalbos apie tai, kad tapęs prezidentu jis pritrauks rėmėjų, yra tik kalbos. Niekas netrukdo ir dabar to daryti, tačiau nematau nė vieno mažo žingsnelio ta kryptimi. Niekada nesame sulaukę jo nuomonės vienu ar kitu klausimu. Išvis nežinau, ar jis ją turi“, – teigė V.Kvietkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius