Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 10

Aliarmo gausmas: Lietuvai medalius nešusias 3 sporto šakas stumia iš olimpinių žaidynių

Lietuvos penkiakovininkai yra iškovoję penkis olimpinius medalius. Ant olimpinės pakylos yra lipę ir mūsų šalies bokso bei sunkiosios atletikos atstovai. Tačiau trys senas sėkmės tradicijas turinčios sporto šakos nebeturi garantijų, kad liks 2028 metais Los Andžele.
A.Didžbalis. L.Asadauskaitė, E.Petrauskas yra laimėję olimpinius medalius, bet jų sporto šakų gali nelikti olimpinėje programoje.
A.Didžbalis, L.Asadauskaitė, E.Petrauskas yra laimėję olimpinius medalius, bet jų sporto šakų gali nelikti olimpinėje programoje.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) braukia iš olimpinės programos tris lietuviams brangias sporto šakas, kad lengviau sutalpintų tris naujus sportus.

Į 2028 metų olimpines žaidynes planuojama pridėti riedlenčių ir banglenčių sportą bei sportinį laipiojimą – juose lietuviai dar nėra pelnę nė vieno svaraus apdovanojimo.

Tai nėra galutiniai sprendimai, bet po trijų dienų posėdžių šią savaitę Lozanoje IOC leido suprasti, kad šiuolaikinė penkiakovė, boksas ir sunkioji atletika gali grįžti į olimpinę programą, jei šios sporto šakos pasikeis ir iki 2023 metų įgyvendins joms keliamus reikalavimus.

Kiekvienoje iš trijų sporto šakų IOC regi savitas problemas.

Jei boksą ir imtynes IOC prezidentas Thomas Bachas įvardino kaip „probleminius vaikus“, kuriems gali būti uždrausta pasirodyti ir 2024 metų vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, tai šiuolaikinė penkiakovė labiausiai kenčia dėl savo sportinio sudėtingumo.

Ką daryti su žirgais?

Tarptautinė šiuolaikinė penkiakovės federacija (UIPM) privalo parengti galutinį projektą, kaip pakeisti jojimą ir visą varžybų formatą, kad vėl galėtų grįžti į olimpines žaidynes, – pareiškė IOC vadovas Thomas Bachas.

Jis pridūrė, jog šiuolaikinės penkiakovės varžybų rengėjai privalo svariai sutraukti sąnaudas, supaprastinti varžybas, suteikti daugiau saugumo, prieinamumo, universalumo ir patrauklumo jaunimui ir plačiajai bendruomenės daliai.

Šiuolaikinė penkiakovė pateko į skandalo sūkurį per Tokijo olimpines žaidynes, kai Vokietijos trenerė Kim Raisner sudavė žirgui ir paragino sportininkę Anniką Schleu kirsti žirgui, kai šis tapo nevaldomas prieš jojimo rungtį. Po to įvykio trenerė turėjo palikti olimpinį kaimelį.

„Scanpix“ nuotr./Annika Schleu pirmavo penkiakovės varžybose, bet jos viltys dužo ant žirgo.
„Scanpix“ nuotr./Annika Schleu pirmavo penkiakovės varžybose, bet jos viltys dužo ant žirgo.

Tačiau dauguma penkiakovininkų pasipiktino, kai su jais nepasitarusi UIPM prieš mėnesį nusprendė pakeisti jojimo rungtį ir sukėlė tikrą audrą socialinėje erdvėje, siekdami išsaugoti žirgus savo sporte.

Dar nėra įtvirtinta, kas galėtų pakeisti jojimą tarp penkių rungčių. IOC sporto direktorius McConnellas pareiškė, jog jojimo pakeitimo bandymai turėtų vykti 2022 metų vasarą, o UIPM turi pateikti savo pasiūlymus iki 2022 metų pabaigos. „Sportininkai turi būti pagrindinė šio proceso dalis“, – tvirtino IOC atstovas iš Naujosios Zelandijos.

Primename, kad šiuolaikinė penkiakovė yra antra sporto šaka pagal olimpinius medalius, pelnytus lietuvių.

Tik lengvojoje atletikoje mūsų šalies sportininkai yra laimėję daugiau, tai yra 6, medalius.

Šiuolaikinėje penkiakovėje Lietuvos atletai iškovojo 5 olimpinius apdovanojimus: Laura Asadauskaitė auksą (2012 m.) ir sidabrą (2020 m.), Andrejus Zadneprovskis – sidabrą (2004 m.) ir bronzą (2008 m.), Edvinas Krungolcas – sidabrą (2008 m.). Be to, titulų turi ir šiuo metu kartu su L.Asadauskaite karjerą dar tęsiantys Justinas Kinderis, Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.
V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Bokso bėdos – dėl vadovų ir teisėjavimo

Gilias tradicijas mūsų šalyje turi ir boksas, nors atkūrus Nepriklausomybę laimėjimų yra kiek mažiau – tik Evaldas Petrauskas yra lipęs ant bronzinės pakylos 2012 metais.

Boksas bėdų turi dėl Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA), kuriai IOC turi priekaištų dėl organizacijos valdomų finansų skaidrumo, vadovų parinkimo bei teisėjavimo. Tad ši sporto šaka nėra garantuota dėl vietos ir 2024 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Evaldo Petrausko akistata
AFP/„Scanpix“ nuotr./Evaldo Petrausko akistata

Istorinės dopingo ydos

Sunkiosios atletikos federacijos (IWF) bėdos yra dėl dopingo.

Ir vienintelis šios sporto šakos Lietuvos atstovas, iškovojęs olimpinį medalį (bronzą 2016 metais), Aurimas Didžbalis buvo dukart pagautas dėl draudžiamos medžiagos organizme ir dukart diskvalifikuotas.

Dalis valstybių dėl dopingo sisteminių ydų net negali siųsti savo sunkiaatlečių į tarptautines varžybas, o Th.Bachas pakartojo, kad IWF privalo keistis į skaidriąją pusę, užkirsti kelią dopingo atvejams.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Aurimas Didžbalis iškovojo Rio bronzą
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Aurimas Didžbalis iškovojo Rio bronzą

Naujos sporto šakos patinka Kalifornijai

Riedlenčių, banglenčių sportai bei sportinis laipiojimas jau debiutavo olimpinėje programoje per Tokijo žaidynes šiemet kaip papildomos sporto šakos.

Jos laukiamos ir 2024 metais Paryžiuje – tai turėtų būti patvirtinta per IOC sesiją Pekine vasarį. Teigiama, jog tai tik formalumai.

Jaunos ir energingos sporto šakos patinka ir tinka Los Andželui, pareiškė 2028 metų olimpinių žaidynių rengėjų JAV mieste atstovas Casey Wassermanas.

Anot IOC, 2028 metų Los Andželo programa turėtų būti galutinai patvirtinta 2024 metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius