Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 18

Aliaskoje pasiektas lenktynių šunų kinkiniais pasaulio rekordas

Aliaskoje (JAV) kiekvienais metais vyksta sudėtingiausios pasaulyje lenktynės šunų kinkiniais „Iditarod“. Dalyviai su 12-16 keturkojų kinkiniais atšiauriausiomis sąlygomis turi įveikti daugiau nei 1800 km. Maršrutas driekiasi civilizacijos nepaliesto, laukinio krašto platybėmis. Komandos turi įveikti kalnynus, užšąlusias upes, tudras, kęsti šaltį bei stiprius vėjus, kurie kelia pūgas bei sumažina matomumą iki minimumo.
Pasaulio rekordo savininkas
Pasaulio rekordo savininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iditarod lenktynės, kurios rengiamos nuo 1973 metų, startuoja Ankoridže, pietinėje Aliaskos dalyje. Baigiasi jos Nomo miestelyje, esančiame ant vakarinio Beringo jūros kranto. Šios ekstremalios lenktynės pritraukia tarptautinės žiniaklaidos dėmesį. Japonai, vokiečiai, ispanai, britai ir, žinoma, amerikiečiai apie jas yra kūrę filmus. Iditarod- tai tarsi savotiška duoklė Aliaskos istorijai, žmogaus sugrįžimas į gamtą.

Lenktynių maršrutas pasirinktas neatsitiktinai. Tai istorinis pašto kelias, kadaise jungęs labiausiai nutolusias Aliaskos gyvenvietes. Varžybos skirtos svarbiam istoriniam įvykiui paminėti. 1925 metais, kilus difterijos epidemijai, šunų kinkiniais iš Ankoridžo į Nomą buvo pristatyta skubi vaistų siunta. Šunų pagalba tuomet buvo išgelbėta daugybė žmonių gyvybių.

Šiemetinės Iditarod lenktynės ypatingos ir tuo, kad buvo pasiektas pasaulio rekordas. John Baker su savo kinkiniu 1850 km maršrutą įveikė per rekordiškai trumpą laiką- 8 dienas 18 valandų 46 minutes 39 sekundes. Iditarod lenktynių laiko rekordą, kuris buvo pasiektas 2002 metais, jis pagerino trimis valandomis. Lenktynių laimėtojas gavo 50 400 $ piniginą prizą bei naują visureigį.

John Baker yra eskimas ir Aliaska yra jo gimtoji žemė. Po varžybų laimėtojas neslėpė džiaugsmo ir labiausiai didžiavosi ne rekordu, o savo šunimis. 48 metų vyras yra lėktuvo pilotas. Šunų veisimas ir auginimas yra jo antroji aistra. Vyras šiose varžybose dalyvauja nuo 1996 metų.

VIDEO: 2011 Iditarod champion John Baker arrives in Nome

  

VIDEO: Iditarod Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius