-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 26

Andrejus Zadneprovskis: „Rusai nėra mūsų priešai, norime pamiršti istoriją su Donata Rimšaite“

Vienas garsiausių Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės atstovų Andrejus Zadneprovskis žengė naują žingsnį savo karjeroje. Buvęs sportininkas buvo išrinktas į Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) vykdomąjį komitetą ir paskirtas atsvovu ryšiams su žiniasklaida.
Andrejus Zadneprovskis ir Laura Asadauskaitė
Andrejus Zadneprovskis ir Laura Asadauskaitė / BFL nuotr.

„Mano pareigos – populiarinti mūsų sportą žiniasklaidoje: televizijoje, visose kitose masinės informacijos priemonėse. Ne Lietuvos mastu, o pasauliniu mastu. Aš ten nesu vienas. Yra profesionali įvairiatautė keturių žmonių komanda. O aš – tik jos vadovas. Kaip ir prižiūrintis ir pateikiantis vykdomajam komitetui jos pasiūlymus. Iš tiesų dar ankstoka apie tą darbo pobūdį kalbėti, aš šią veiklą vos tik pradėjau,“ – pasakojo 38 metų du kartus olimpinių žaidynių prizininkas Andrejus Zadneprovskis, kuris bus atsakingas už UIPM komunikaciją su žiniasklaida.

Penkiakovės treneriu dirbantis A.Zadneprovskis nemano, kad naujos pareigos gali rimtai trukdyti jo trenerio darbui: „Kažkiek aukotis reikės. Bet ne mano darbas rengti projektus. Per mane bus kreipiamasi į Vykdomąjį komitetą – iš manęs eis pasiūlymas, o komitetas spręs priimti jį ar ne.“

Kaip vykdomojo komiteto narys, A.Zadneprovskis turės lankytis jo susirinkimuose. Artimiausias susirinkimas planuojamas lapkričio 16-18 dienomis. jame bus renkamas UIPM generalinis sekretorius, sudėliota tarptautinės federacijos veiklos strategija, prioritetai.

A. Zadneprovskiui padėjo V. Aminovas

Rinkimuose į Vykdomojo komiteto narius Lietuvos atstovą palaikė nemažą svorį šiuolaikinėje penkiakovėje turinčių Rytų ir Vidurio Europos šalių federacijų atstovai:  baltarusiai, ukrainiečiai, moldavai, vengrai, čekai, lenkai, rusai.

„Rusai nėra mūsų priešai. Bendravau su pačiu Viačeslavu Aminovu ir sakėme, kad istorija su Donata Rimšaite nieko bendro neturės su mūsų darbo santykiais. Mes pradedame visai kitą bendravimo etapą. Norėtųsi tą istoriją kuo greičiau pamiršti, nesinorėtų, kad ir Rusijos ar Lietuvos žiniasklaida tą istoriją eskaluotų. V. Aminovas visiškai palaiko šitą mano poziciją,“ – tvirtino dviejų olimpiadų prizininkas iš Lietuvos.

Prieš Londono olimpines žaidynes Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas V. Aminovas draugingas Lietuvos penkiakovininkams nebuvo.

Po to, kai Lietuvoje gimusi ir augusi D. Rimšaitė pasitraukė į Rusiją, priėmė šios šalies pilietybę ir pareiškė norą atstovauti Rusijos rinktinei, tarp dviejų šalių sporto funkcionierių kilo konfliktas.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) atsisakė išimties tvarka leisti ruse tapusiai lietuvei dalyvauti Londono olimpiadoje. Tada V. Aminovas ėmė visokiais būdais stengtis pakeisti tą sprendimą ar paveikti tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), kad jis suteiktų D. Rimšaitei teisę dalyvauti Londono žaidynėse, tvirtino besikreipsiąs į tarptautinį sporto arbitražą, juodino spaudoje LTOK ir jo vadovą Artūrą Poviliūną.

Vis tik įtakingas rusų verslininkas nieko nepešė ir D. Rimšaitė Londono olimpiadoje nedalyvavo.

Pakeitė taisykles

UIPM kongrese taip pat nuspręsta pakoreguoti šiuolaikinės penkiakovės taisykles. Nuo šiol bėgimo ir šaudymo rungtyje sportininkai atliks keturias šaudymo serijas ir keturis kartus bėgs distanciją po 800 metrų.

Iki šiol penkiakovininkai turėjo tris kartus šaudyti ir tris kartus bėgti 1 km distanciją.

„Profesionalams ir lyderiams didelių pokyčių nebus. Reikės kiek pakeisti treniruočių krūvius, specifiką. Tai trenerių ir sportininkų darbas. Gal reikės atkreipti dėmesį į paskutinį šaudymą, nes atlikti penkis papildomus taiklius šūvius reikės didesnio pasirengimo,“ – komentavo šiuos taisyklių pasikeitimus A. Zadneprovskis.

Naujasis UIPM vykdomojo komiteto narys nesvarstė ar tos naujovės gali būti parankios ar neparankios jo žmonai – olimpinei čempionei Laurai Asadauskaitei.

„Su Laura jau anksčiau kalbėjomės. Juk ne per vieną dieną viskas nuspręsta. Iš karto po olimpiados buvo toks pasiūlymas, kad būtų daugiau dinamikos, veiksmo. Teks truputį pakoreguoti treniruočių specifiką. Manau, kad ji tą rungtį išlaikys, būdama tarp lyderių,“ – kalbėjo L. Asadauskaitės sutuoktinis ir treneris A. Zadneprovskis.

Gresia būti išbrauktiems iš olimpinio judėjimo

Dar prieš 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes buvo svarstyta išbraukti šiuolaikinę penkiakovę iš olimpinių žaidynių programos. 2013-aisiais IOC generalinė asamblėja turėtų grįžti prie šio klausimo. 

„Visada yra tokių grėsmių. Bet pastaruoju metu IOC mato mūsų tarptautinės federacijos pastangas padaryti sporto šaką įdomesne, dinamiškesne, kad į ją ateitų televizija, o su ja – ir rėmėjai. Ir penkiakovės judėjimą ta linkme. Mums gana neblogai sekasi,“ – kalbėjo UIPM VK narys A. Zadneprovskis.

Gal mes neturime tiek pinigų, kaip kitos sporto šakos, bet mes turime tradiciją.

Po Londono olimpinių žaidynių IOC prezidentas Jacques'as Rogge'as apdovanojo UIPM vadovą Klausą Schomanną už tai, kad šiuolaikinė penkiakovė tapo pačiu moderniausiu sportu, kuris įvedė daugiausia naujovių.

„Tos naujovės – taisyklių pasikeitimai, lazeriniai ginklai. UIPM sujungė bėgimą su šaudymu, pakeitė ginklus į lazerinius.“ – kalbėjo A. Zadneprovskis.

Šiuolaikinė penkiakovė tikisi palankių jai pasikeitimų IOC valdžioje.

Į dabartinio tarptautinio olimpinio komiteto prezidento J. Rogge'o postą pretenduoja penki kandidatai. 

„Vienas jų – buvęs fechtuotojas vokietis Thomas Bachas, kuris yra labai puikiuose santykiuose su mūsų K. Schormannu. Manau, kad T. Bachas tikrai palaikys mūsų olimpinę programą, jeigu bus išrinktas,“ – sakė A. Zadneprovskis.

T. Bachas yra bene rimčiausias kandidatas į IOC vadovo kėdę.

„Gal mes neturime tiek pinigų, kaip kitos sporto šakos, bet mes turime tradiciją, turime istoriją ir mes privalome ją išnaudoti. 100 metų istorijos ne bet kuri sporto šaka gali pasigirti. Įtraukti šią sporto šaką į olimpinių žaidynių programą sugalvojo juk dar Pierre'as de Coubertinas. Tad turime ne tik minusų, bet ir pliusų,“ – kalbėjo apie savo mėgstamą sporto šaką dviejų olimpiadų prizininkas.

Norite sužinoti daugiau sporto naujienų, pamatyti išskirtinių kadrų ir vaizdo įrašų, ar dalyvauti diskusijose bei konkursuose? Prisijunkite prie mūsų socialiniame tinkle „Facebook“ – 15min Sportas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius