-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 07 18

Antidopingo specialistė neskuba džiaugtis dėl posūkio dopingo skandale

Lietuvos andidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė atsargiai vertina Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) gautas žinias Aurimo Didžbalio dopingo istorijoje.
Aurimo Didžbalio sutiktuvės Klaipėdoje
Aurimo Didžbalio sutiktuvės Klaipėdoje / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Po septynių mėnesių tylos trečiadienį LSAF išplatino pranešimą „Aurimui Didžbaliui – geros žinios iš Kelno laboratorijos“.

„Pasiekė patvirtinimas iš Kelno (Vokietija) laboratorijos ir Tarptautines sunkiosios atletikos federacijos (IWF), kad Aurimo Didžbalio naudoti sertifikuoti ir legalūs maisto papildai buvo užteršti ta pačia draudžiama medžiaga, kuri buvo rasta praėjusiais metais per pasaulio čempionatą Anahaime (JAV)“, – rašoma trumpame pranešime.

„Toliau sieksime visiško pasaulio vicečempiono Aurimo Didžbalio išteisinimo“, – cituojamas Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Bronislavas Vyšniauskas.

Antrą kartą per karjerą į dopingo istoriją A.Didžbalis pateko 2016 metų pabaigoje, kai pasaulio sunkiosios atletikos čempionate Aneheime (JAV) laimėjo sidabro medalį, bet iki šiol neaišku, ar švariai: per pirmenybes paimtą lietuvio dopingo testo mėginį ištyrus Monrealio (Kanada) antidopingo laboratorijoje nustatyta, kad A.Didžbalio organizme buvo selektyvių androgeninių receptorių moduliatorių SARM S-22, kurie suteikia jėgos ir išvysto raumenyną.

A.Didžbalis ir jo treneris bei LSAF prezidentas B.Vyšniauskas neigė draudžiamų medžiagų vartojimą ir žadėjo siekti B mėginio tyrimo.

Rezultatai dėl B mėginio, kuris irgi turėjo būti tirtas Monrealio laboratorijoje, iki šiol nepaviešinti, nors praėjo daugiau nei pusė metų.

Kelno laboratorijoje galėjo būti tiriami A.Didžbalio vartoti maisto papildai. Pats atletas trečiadienį 15min teigė nieko negirdėjęs apie naujienas iš Vokietijos, o B.Vyšniauskas į skambučius neatsiliepė.

A.Didžbalio bylos tyrimas yra LSAF ir Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos rankose, tad išsamiau paaiškinti naujienas sudėtinga ir Lietuvos antidopingo agentūrai.

Tačiau jos specialistės Rūtos Banytės nuomone, Vokietijoje atliktų tyrimų rezultatai turėtų būti pridėti prie bendros A.Didžbalio bylos.

„Faktas, kad kai kurie maisto papildai būna užteršti. Tiesa, įprastai juos gaminančios patikimos įmonės nerizikuoja tokiomis problemomis“, – sakė R.Banytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė

Jos teigimu, papildomus duomenis turėtų svarstyti Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos disciplinarinė komisija, kuri atsižvelgs į naujus faktus ir svarstys dėl atleto bausmės termino.

„Pagal kodeksą, sportininkas vis tiek yra atsakingas už vartotas medžiagas, – sakė antidopingo specialistė. – Gali būti, kad bausmė bus sutrumpinta.

Visiško išteisinimo galimybes aš vertinčiau atsargiai.“

Gali būti, kad bausmė bus sutrumpinta. Visiško išteisinimo galimybes aš vertinčiau atsargiai.

Kad 2016 metų olimpiniam prizininkui A.Didžbaliui švęsti dar anksti, liudija kitų atletų istorijų pavyzdžiai.

2002 metais Škotijos kalnų slidininkas Alainas Baxteris Solt Leik Sičio olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalį, bet pirmojo brito, laimėjusio olimpinį medalį slidinėjimo varžybose titulu džiaugėsi neilgai. Netrukus nuaidėjo žinia apie škoto teigiamą dopingo testą žaidynėse ir jis neteko medalio. A.Baxteris aiškino naudojęs amerikietišką purškalą nosiai ir po skundų bei teismų jam buvo leista sugrįžti į varžybas, bet olimpinis apdovanojimas liko kitam atletui.

R.Banytės teigimu, būta ir daugiau pavyzdžių, kai atletai gynėsi kaltę versdami maisto papildams, bet diskvalifikacijos terminai nebuvo pakeisti.

Anksčiau šiais metais Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija A.Didžbalio bylos nekomentavo – atstovai siūlė laukti galutinio sprendimo.

Sunkioji atletika ne pirmus metus yra purtoma dopingo skandalų, o Lietuvos sunkiaatlečiai nėra išimtis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Vyšniauskas, Aurimas Didžbalis ir Inga Jankauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Vyšniauskas, Aurimas Didžbalis ir Inga Jankauskaitė

Vienas garsiausių šalies sunkiaatlečių Ramūnas Vyšniauskas dusyk buvo diskvalifikuotas dėl dopingo, o A.Didžbalis buvo nušalintas nuo sporto dvejiems metams po 2012 m. Europos čempionato, kuriame jo organizme rasta dehidrochlormetiltestosterono. Tąsyk jis neteko bronzos medalio ir kelialapio į olimpines žaidynes Londone.

Praėjusį balandžio mėnesį Klaipėdos pareigūnai atliko kratą uostamiesčio sunkiosios atletikos klube, kuriam vadovauja B.Vyšniauskas.

Tarp rastų vaistų būta ir dopingo medžiagų, auginančių raumenų masę ir turinčių keistus šalutinius poveikius. B.Vyšniauskas yra įtariamas uždraustų medžiagų platinimu, tyrimas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius