Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 18

Ar galima bėgti aukštikalnėse? Įspūdingas Gedimino Griniaus iššūkis Tibete

Geriausias 2016 metų pasaulio treilo bėgikas Gediminas Grinius šiemet šio titulo ginti nebando ir dalyvauja tose varžybose, kur dar nėra bėgęs arba kur tiesiog yra labai graži gamta. Tačiau pasiūlymo, kurį gavęs kone tą pačią akimirką išlėkė į Kiniją atsisakyti jis negalėjo.
Gediminas Grinius kalnuose Tibete
Gediminas Grinius kalnuose Tibete / facebook.com/GriniusGediminas nuotr.

Gyvenimo galimybė

Gegužės 20 dieną vyksiančios „2017 Xtrail Summit Request FKT“ varžybos yra G.Griniui neįprastas, vos 10 km ilgio bėgimas. Tai neatrodo ilgas nuotolis bėgikui, kuris sugeba vienu ypu įveikti daugiau nei 100 kilometrų.

Tačiau šios varžybos vyksta Tibeto kalnyne, Kinijoje ant 6 224 kilometro aukščio Južu viršukalnės. Startas bėgimui duodamas 5050 metrų aukštyje, o ties šeštuoju varžybų kilometru bėgikai pakyla į 6178 metrų aukštį.

Kaip 15min pasakojo bėgiko žmona Gintarė, gavęs pasiūlymą dalyvauti šiose kvapą gniaužiančiose varžybose Gediminas net nesitarė: „Tokia proga gali pasitaikyti vieną kartą gyvenime.“

„2017 Xtrail Summit Request FKT“ dalyvaus tik po penkis vyrus ir moteris iš viso pasaulio – varžybų organizatoriai dalyvius kviečiasi patys.

Be lietuvio, čia bėgs Ludovicas Pommeretas, Jasonas Schlarbas, Adamas Chase'as bei Danielis Jungas. Tarp moterų varžysis Stevie Kremer (2016 m. iššūkio nugalėtoja), Anna Frost, Maredith June Edwards, Andrea Huser ir Amanda Basham.

G.Grinius kelionę į Kiniją pradėjo savaitės pradžioje iš Vilniaus oro uosto. Į kalnus bėgikai lipa pamažu, stengdamiesi adaptuotis prie aukščio ir deguonies trūkumo.

Sunki adaptacija ir spartietiškos sąlygos

G.Grinius jau po pirmosios treniruotės bazinėje stovykloje suprato, ką reiškia sunkiai bėgti. Patyręs bėgikas 10 kilometrų įveikė tik per 1 val. 18 minučių, kas įprastomis sąlygomis būtų blogas rezultatas net ir mėgėjiškam plento bėgikui. Sportininkai skundžiasi kone nuolatiniu galvos skausmu.

Negana neįprastų ir labai sunkių sąlygų sportuoti, bėgikai gyvena irgi „spartietiškai“. Prausiasi po lediniu vandeniu iš kibiro, miega nešildomoje patalpoje ir valgo tik savo atsivežtą maistą. Į kelionę G.Grinius vežėsi dvi dideles kuprines: vienoje sukrauta sportinė ekipiruotė, kita kuprinė tiesiog pilna savo maisto.

„Adaptacija – keistas dalykas. Vieną dieną atrodo, kad jau viskas gerai, kitą organizmas ir vėl pradeda protestuoti. Sunkiausia suvokti, kur įsivėliau. Atrodo, žavus nuotykis, tačiau prieš kelias dienas čia nuo aukštikalnių ligos mirė patyręs gidas, tad įvairių minčių aplanko“, – 15min pasakojo G.Grinius.

Bėgikui tai yra pirmasis kartas tokiose aukštikalnėse, tad sunku viskas – ne tik sportuoti, bet ir miegoti, kankina deguonies trūkumas.

„Man bėgti yra sunku, tačiau tai visiškai normalu žinant, kad atvykau čia iš jūros lygio. Šis nuotykis yra tikrai už mano komforto zonos ribų, o laimės ne fiziškai stipriausias, bet tas, kuris geriausiai prisitaikys prie kalnų“, – pasakojo geriausias 2016 metų bekelės bėgikas.

Nuolat sekti G.Griniaus nuotykį galite jo „Facebook“ puslapyje čia bei varžybų rėmėjo „X Trail“ puslapyje čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius