Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 29

Ar Trakuose pasikartos Rio de Žaneiro parolimpiados finalas?

Rio de Žaneiro parolimpiados čempionė Lietuvo golbolo (aklųjų riedulio) rinktinė ruošiasi namų turnyrui po auksinio triumfo Brazilijoje. Parolimpinius čempionus bus galima išvysti birželio 2–4 d. Trakuose vyksiančiame tarptautiniame vienuolikos komandų turnyre. Trys iš šešių vyrų komandų dalyvavo Rio parolimpiadoje. Varžybose Trakuose bus atsakyta į intriguojančius klausimus: ar Lietuva sugebės užkaišyti spragą, atsiradusią karjerą baigus lyderiui Genrikui Pavliukanecui? Kaip su iššūkiu susidoros naujasis treneris Šarūnas Jukna?
Lietuva – JAV
Lietuvos golbolo rinktinė / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Šeimininkei Lietuvos rinktinei pirštinę mes JAV, Švedijos, Japonijos ir Australijos ekipos, taip pat Suomija, kuriai atstovaus vienas šalies klubų. Anot vieno mūsų komandos lyderių Justo Pažarausko, kažką spėlioti ir iš anksto kabinti medalius kuriai nors ekipai būtų klaidinga.

„Sunku atspėti. Visos komandos yra stiprios. Prieš visas galime laimėti, bet visoms galime ir pralaimėti. Parolimpinėse žaidynėse irgi 6–7 komandos galėjo tapti čempionėmis ir niekas nebūtų labai nustebę. Aišku, amerikiečiai yra seni ir nuolatiniai mūsų priešininkai. Bet dar yra suomiai, švedai. Visi savaip stiprūs“, - į prognozes nesivėlė J.Pažarauskas.

Labiausiai mačo su Lietuva tikriausiai lauks JAV golbolininkai, Rio de Žaneire rezultatu 8:14 pralaimėję dvikovą dėl aukso. Taigi, abiems komandoms pasiekus finalą, Trakuose gali pasikartoti braziliškas scenarijus. Tačiau šeimininkai labiausiai laukia dvikovos su Suomija.

„Smagiausia būna laimėti prieš suomius. Kasmet susitinkame su jais po keletą kartų. Vieną kartą laimi jie, kitą kartą mes. Noras juos nugalėti yra visada. Mes kaip Vilniaus „Lietuvos rytas“ su Kauno „Žalgiriu“, - juokaudamas apie principinę kovą kalbėjo J.Pažarauskas.

J.Pažarauskas surimtėja paklaustas, kaip rinktinė kamšys spragą, atsiradusią karjerą baigus rezultatyviausiam Rio parolimpiados golbolo turnyro žaidėjui G.Pavliukanecui (35 įvarčiai). Į geriausių Rio snaiperių trejetą patekęs J.Pažarauskas (22 įvarčiai) jaučia, kad iš jo laukiama lyderystės, bet pats nori, kad visa komanda būtų pavojinga ir nenuspėjama.

„Labiau norėčiau, kad visi trys aikštėje esantys žaidėjai būtų lyderiai ir atiduotų kiekvienas save. Kiekvienas bet kuriose varžybose galėtų tapti lyderiu. Geriau turėti šešis lyderius nei vieną. O jeigu tam vieninteliam nepasiseks? Nebus ir komandos“, - svarstė J.Pažarauskas.

Atsakomybės našta užguls ir naujojo rinktinės trenerio Šarūno Juknos pečius. Pirmtakas Karolis Levickis kartelę iškėlė itin aukštai. 22-ejų Š. Juknos laukia rimtas egzaminas.

„Klausome trenerio, o jeigu nuomonės nesutampa, diskutuojame, randame kompromisą. Kol kas nėra jokių problemų ar kalbų, kad gal treneris jaunas, neturintis autoriteto. Patys suprantame, kad jis neturi patirties. Kuo greičiau jos įgis, tuo bus geriau mums. Turnyras suteiks jam tos patirties, o mes suprasime, kiek tvirtas jis yra per varžybas. Treniruotės yra treniruotės, o varžybose viskas kitaip“, - įsitikinęs J. Pažarauskas.

Turnyras vyks Trakuose, Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) bazėje, kur sportininkams suteiktos sąlygos varžytis, ir gyventi. Anot turnyro organizuojančios Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos prezidento Rimanto Venckutonio, sporto mėgėjai turėtų suskubti pamatyti aukšto lygio komandas, ne kasdien besilankančias Lietuvoje.

„Tai yra didelis pripažinimas. Pažiūrėkime, iš kokių žemynų ir tolimų kraštų atvyksta ekipos“, - plačia varžybų geografija džiaugėsi R.Venckutonis.

J.Pažarauskas mano, kad susidomėjimą Lietuva paskatino ir Rio de Žaneire iškovotas parolimpinis auksas, vainikavęs ilgametę komandos sėkmę tarptautinėje arenoje.

„Be abejo, tai prisidėjo. Aukštumoje buvome jau daug metų, bet pergalė parolimpiadoje mums dar pridėjo žinomumo“, - džiaugėsi J.Pažarauskas.

Trakuose vyks ne tik vyrų, bet ir moterų rinktinių turnyras, kuriame dalyvaus penkios ekipos iš keturių šalių: JAV, Izraelio, Ispanijos ir Japonijos. Pastaroji šalis turnyre turės dvi komandas. Organizatoriai degė noru šiam turnyrui surinkti Lietuvos moterų rinktinę, bet idėją nukėlė į ateitį. Priežastis paprasta – trūksta sportininkių.

„Vilniaus aklųjų ir silpnaregių sporto klube „Šarūnas“ anksčiau buvo suformuota komanda. Ten dar žaidžia merginos moksleivės. Bet daugelis baigia mokyklą ir išsiskirsto į kitus miestus. Šiuo metu komandos nėra. Bet klubo vadovai puoselėja viltį turėti komandą. Treneriai atvyks į turnyrą Trakuose, pažiūrės, kaip žaidžia moterų komandos ir ateityje, manau, tikrai bandysime suformuoti ekipą“, - vylėsi R.Venckutonis.

Penktadienį startuos varžybos grupėse, o šeštadienio popietę prasidės atkrintamosios kovos. Medalių dalybas komandos baigs sekmadienį. Lietuvos golbolo teisėjų asociacijai organizuoti turnyrą padeda Lietuvos parolimpinis komitetas (LPOK).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius