Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 18

Artūras Poviliūnas: negaliu atmesti prielaidos, kad rusai bando paveikti Donatos Rimšaitės likimą spręsiančius LTOK asamblėjos narius

Sausio 27 dieną paaiškės, ar Rusijos piliete tapusi penkiakovininkė Donata Rimšaitė galės dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse. Tądien Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) generalinės asamblėjos nariai balsuos, ar leisti sportininkei olimpiadoje startuoti po Rusijos vėliava.
Artūras Poviliūnas
Artūras Poviliūnas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pasak LTOK prezidento Artūro Poviliūno, tik palankus asamblėjos sprendimas D.Rimšaitei atvertų duris į Londoną.

Pagal Olimpinę chartiją sportininkas negali dalyvauti olimpinėse žaidynėse, jeigu pilietybę pakeitė likus mažiau nei dvejiems metams iki žaidynių. Išimtis būtų padaryta tik tuo atveju, jei tam neprieštarautų šalies, kurios pilietybės sportininkas atsisakė, nacionalinis olimpinis komitetas.

„Viskas priklauso tik nuo mūsų“, – sakė A.Poviliūnas, paklaustas, ar rusai dar galėtų imtis kokių nors priemonių, jei LTOK asamblėjos narių sprendimas jiems nebūtų palankus.

„Aš neabejoju, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) leistų D.Rimšaitei dalyvauti. Tarptautinė  šiuolaikinės penkiakovės federacija taip pat norėtų, kad D.Rimšaitė galėtų startuoti. Jų pozicija tokia – visi stipriausi sportininkai, nepaisant įvairių peripetijų, turi dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Tačiau koks sprendimas bus priimtas LTOK asamblėjoje, nesiryšiu prognozuoti“, – teigė A.Poviliūnas.

Rusai gali daryti įtaką

A.Poviliūnas tikino nežinąs, ar Rusijos sporto vadovai bandė paveikti asamblėjos narius, kurių yra per šimtas, tačiau tokios galimybės neatmetė. LTOK prezidentas siūlė nelaikyti rimtais Rusijos žiniasklaidoje pasirodančių Rusijos sporto vadovų pasisakymų, kad viskas krypsta jų naudai.

A.Poviliūnas taip pat bandė išsklaidyti gandus, kad rusų sportininkės praėjusį sezoną neva sąmoningai kai kuriose varžybose nusileisdavo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės lyderei Laurai Asadauskaitei. Taip neva rusai siekė lietuvių palankumo.

A.Poviliūnas bandė išsklaidyti gandus, kad rusų sportininkės praėjusį sezoną neva sąmoningai kai kuriose varžybose nusileisdavo Laurai Asadauskaitei. Taip neva rusai siekė lietuvių palankumo.

„Suprantu, kad asamblėjos nariai turi veiklos, susijusios ne tik su sportu, bet ir su verslu, kuris gali turėti interesų Rusijoje. Man nežinoma, ar būta rusų mėginimų paveikti asamblėjos narių poziciją, tačiau tokios prielaidos, žinoma, negalime atmesti.

Kodėl Rusijoje šnekama, kad viskas krypsta jų naudai? Sočyje buvau susitikęs su Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentu Viačeslavu Aminovu ir Olimpinio komiteto prezidentu Aleksandru Žukovu. Pokalbis buvo labai diplomatiškas. Tiesiog patikinau, kad sprendimą priims LTOK generalinė asamblėja ir tiek. Galbūt tokį pokalbį jie traktuoja kaip pasistūmimą į priekį, bet tai nėra rimta“, – kalbėjo A.Poviliūnas.

A.Poviliūnas taip pat bandė išsklaidyti gandus, kad rusų sportininkės praėjusį sezoną neva sąmoningai kai kuriose varžybose nusileisdavo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės lyderei Laurai Asadauskaitei. Taip neva rusai siekė lietuvių palankumo.

LTOK prezidentas netiki, kad tokie susitarimai tarp sportininkų ar trenerių egzistavo. „Juk nėra prasmės. Suprasčiau, jei D.Rimšaitės likimą lemtų keli žmonės, bet čia sprendimą priims šimtas žmonių“, – teigė A.Poviliūnas.

D.Rimšaitė – konkurentė kovoje dėl medalio

A.Poviliūnas pripažino, kad tarptautiniuose sporto vadovų susitikimuose D.Rimšaitės temos vengiama.

„Buvau susitikęs su Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentu Klausu Shormannu. Apsikabinome kaip broliai, tačiau apie D.Rimšaitę nė žodžio netarėme, nors, neabejoju, abiejų galvose tas klausimas sukosi“, – šyptelėjo A.Poviliūnas.

Pasak LTOK prezidento, prieš balsavimą bus išklausytos įvairių žmonių nuomonės – trenerių, sporto veteranų, funkcionierių ir netgi politikų. Ar balsavimas bus atviras ar slaptas, taip pat spręs asamblėjos nariai.

A.Poviliūnas sutinka, kad LTOK sprendimą gali lemti ne tik moraliniai motyvai, bet pragmatiški paskaičiavimai. Juk D.Rimšaitė būtų viena pagrindinių L.Asadauskaitės konkurenčių kovoje dėl medalio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius