-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 16

Baltijos šalių nacionaliniai olimpiniai komitetai kreipėsi į IOC: išreiškė nepritarimą ir nusivylimą

Šią savaitę Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionalinių olimpinių komitetų prezidentai Urmas Soorumaa, Janis Buksas ir Daina Gudzinevičiūtė kreipėsi į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovą Thomą Bachą išreikšdami nepritarimą ir nusivylimą IOC Vykdomojo komiteto sprendimu dėl neutralių sportininkų olimpinėse žaidynėse.
Thomas Bachas
Thomas Bachas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

IOC Vykdomasis komitetas priėmė sprendimą leisti Rusijos ar Baltarusijos pasą turintiems sportininkams, atsirinkusiems per Tarptautinių federacijų atrankos sistemą, dalyvauti 2024 m. vasaros olimpinėse žaidynėse neutralių sportininkų statusu.

Tai reiškia, kad žaidynėse nebus minėtų šalių vėliavų, himnų, spalvų ar bet kokių ženklų, galinčių identifikuoti valstybes. Rusijos ir Baltarusijos komandoms ir oficialiems asmenims durys į olimpines žaidynes lieka užvertos.

„Vos išgirdę apie šį sprendimą ėmėme kalbėti su Baltijos ir Skandinavijos šalių nacionaliniais olimpiniais komitetais. Visada aiškiai deklaravome savo paramą Ukrainai ir smerkėme rusų ir baltarusių dalyvavimą olimpinėse žaidynėse. Ši pozicija nepasikeitė.

Esame nusivylę sprendimu, raginame Tarptautines sporto federacijas neįsileisti šių šalių sportininkų į tarptautines varžybas, taip pat reikalaujame, kad kuo greičiau būtų pateikta aiški sistema, kaip bus filtruojami karą palaikantys rusų ir baltarusių sportininkai“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Raštu IOC vadovui, Baltijos šalių olimpinių komitetų prezidentai ne tik pasmerkė šį sprendimą, bet ir pareikalavo paaiškinti, kaip veiks sistema, pagal kurią bus aiškinamasi, kurie sportininkai palaiko karo veiksmus ir negali dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

LTOK nuotr./Janis Buksas, Daina Gudzinevičiūtė ir Martas Siimannas
LTOK nuotr./Janis Buksas, Daina Gudzinevičiūtė ir Martas Siimannas

Baltijos šalių nacionalinių olimpinių komitetų vadovų kreipimasis:

„Šiuo laišku Estijos, Latvijos ir Lietuvos nacionaliniai olimpiniai komitetai išreiškia nepritarimą ir nepalaikymą IOC Vykdomojo komiteto sprendimui leisti neutraliems sportininkams, turintiems Rusijos ar Baltarusijos pasą, varžytis 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Esame įsitikinę, kad kol Ukrainoje vyksta karas, kurio metu nuo Rusijos vykdomų ir Baltarusijos palaikomų karo nusikaltimų kenčia civiliai gyventojai, toks sprendimas yra nepriimtinas. Kartu gedime daugiau nei 350 ukrainiečių sportininkų, žuvusių invazijos metu. Taip pat stengiamės palaikyti tuos, kurie liko be svarbios infrastruktūros, reikalingos ruoštis Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.

Suprantame, kad ne visi (nacionaliniai olimpiniai komitetai, – red.) yra tokio pat požiūrio ir jų nuomonės nuo mūsų skiriasi, dėl ko ir buvo priimtas šis sprendimas. Tačiau šiuo atveju manome, kad būtina pabrėžti kompetentingo, skaidraus, atskaitingo, sąžiningo ir aiškiai suprantamo sprendimo vykdymo tvarkos svarbą. Siekiant išlaikyti patikimumą tų, kurie šį sprendimą priėmė bei tų organizacijų ar individų, kurie turės jį vykdyti.

Todėl raginame kuo greičiau nacionaliniams olimpiniams komitetams bei plačiajai visuomenei pristatyti techninį aprašą arba išsamų procedūros, kuri bus naudojami nustatyti ar atletai atitinka neutralių sportininkų kriterijus, aprašymą.

Užtektų vieno incidento, kad olimpinės žaidynės taptų karą remiančia platforma. Užtikrinkime, kad taip neatsitiktų“.

LTOK nuotr./Laiškas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovui Thomui Bachui
LTOK nuotr./Laiškas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovui Thomui Bachui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius