Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 24

Belaukiant Tokijo olimpinių žaidynių: kas yra laipiojimas?

Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla. Laipiojimas be papildomos įrangos uolomis, rieduliais ir dirbtinėmis sienomis – tikrų nutrūktgalvių stichija. Menama ar tikra rizika daro šį sportą patrauklų žiūrovui, todėl nenuostabu, kad laipiojimas įtrauktas į 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių programą. Pastaruoju metu tarp įvairių amžiaus grupių laipiojimo sportas tampa vis populiaresnis ir tik lygumomis pasigirti galinčioje mūsų šalyje.
Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla,
Laipiojimas – tai aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas bei visame pasaulyje populiari sportinė veikla, / Organizatorių nuotr.

Olimpinėse žaidynėse – trys laipiojimo sporto disciplinos

Laipiojimo sporto atletams olimpiadoje paskirta 40 vietų – 20 merginoms ir 20 vaikinams. Olimpinės laipiojimo sporto varžybos vyks dvi dienas ir bus vykdomos trijose: greituminio lipimo, sudėtingumo bei boulderingo disciplinose, kurių specifika skiriasi. Galutines vietas ir olimpinius medalius ant podiumo nulems bendras sportininko pasirodymas visose trijose disciplinose.

Greituminio lipimo disciplinos specifika – kuo greičiau užbėgti laipiojimo sienele į viršų naudojant tik tam tikros formos kybius (dirbtines atbrailėles už kurių reikia laikytis lipant). Šiuo metu greituminio lipimo pasaulio rekordas – 5,6 sek., pasiektas ukrainiečio Danilo Boldyrevo, dar vadinamo vertikalaus bėgimo Usainu Boltu. Ši laipiojimo sporto disciplina reikalauja puikios koordinacijos, maksimalios jėgos bei greičio išvystymo.

Sudėtingumo disciplinoje lipami ilgi maršrutai, naudojantis virvėmis bei specialia įranga lipančiojo saugumui užtikrinti. Sudėtingumo maršrutai dažniausiai susideda iš 40-60 laipiojimo kybių. Atletų tikslas – kuo aukščiau užlipti sienele į viršų nenukritus naudojant tik trasoje esančius kybius. Ši laipiojimo sporto disciplina reikalauja ištvermės, gebėjimo atrasti efektyviausią trasos pralipimo būdą,

Bouderingas – pati populiariausia kultivuojama laipiojimo sporto disciplina Lietuvoje. Čia Lietuva turi stiprų pretendentą į olimpines žaidynes – Lietuvos laipiojimo rinktinės narį Kiprą Baltrūną, kuris pastaraisiais metais demonstruoja vis geresnę lipimo formą ir patenka į pasaulio laipiotojų top dvidešimtuką. Boulderingo varžybose lipami skirtingo sudėtingumo trumpi maršrutai-trasos sudaryti iš kybių ant neaukštos 3-4 metrų dirbtinės sienutės. Lipančiųjų saugumą krentant užtikrina specialūs minkšti čiužiniai. Boulderingo trasos priverčia atletus gerokai pamąstyti, laikytis už mažiausių kybių atbrailėlių, pademonstruoti jėgą bei precizišką techniką – tiksliai uždėti kulną, užbėgti formomis ant sienos, atlikti sudėtingą šuolį.

sportoakimirka.lt/Kaborių taurės varžybos
sportoakimirka.lt/Kaborių taurės varžybos

Laipioti = sportuoti, nuotykiauti, pramogauti

Laipiojimas viena iš nedaugelio sporto rūšių, kuri yra tokia dinamiška. Treniruotis bei laipioti galima ne tik ant saulės įkaitintų uolų ar ant tūkstantmečius stūgstančių kalnų masyve, bet ir laipiojimo salėse. Bene kiekvieną savaitgalį galima keliauti į Lietuvoje ar kurioje nors kaimyninėje šalyje vykstantį laipiojimo turnyrą, pasirodyti Tarptautinės laipiojimo sporto federacijos (IFSC) čempionate. Galima nesunkiai suderinti savo atostogas ir sportą išvykus į nuotaikingą ir visokeriopai sveiką kelionę egzotiškuose kraštuose, pajusti tik specifiniai laipiojimo kultūrai būdingas tradicijas, bendruomeniškumą. Galiausiai, gali pasirinkti, ar nori lipti trumpus, ar ilgus maršrutus, naudoti specialią įrangą ir pasinerti į mazgų rišimo subtilybes, ar trokšti adrenalino, todėl bandai tradicinį laipiojimo būdą, ar populiarųjį boulderingą, kuriam beveik nereikia pasiruošimo.

Subalansuota veikla visapusiškam lavinimuisi

Pradėti laipioti gali kiekvienas: treniruočių metu stiprinami viso kūno raumenys, ištvermė, lavinamas lankstumas. Lipant yra išmokstama ne tik pagrindinių lipimo judesių, bet ir techninių bei taktinių įgūdžių, tokių kaip koordinacija, erdvinis mąstymas, vizualinė ir judėjimo atmintis, trasų skaitymas, gebėjimas greitai priimti sprendimus, racionalus padėties vertinimas ir pan. Taip pat, laipiojimo treniruotė gali padėti puikiai atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos ir pamiršti visus sunkumus, todėl tai dažnas veiklos pasirinkimas ir suaugusiems, ir vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius