Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 23

Bus brangiausios istorijoje: daugiau nei 20 000 000 000

Tokijo olimpinės žaidynės ruošiamos 2021 metų vasarai. Dėl pandemijos ir dėl jos atsiradusių papildomų išlaidų visas žaidynių Japonijoje biudžetas smarkiai išsipūtė. Jų kaina – daugiau 20 mlrd. eurų.
Tokijo olimpinių žaidynių kaina išaugo.
Tokijo olimpinių žaidynių kaina išaugo. / „Scanpix“ nuotr.

Pandemija sujaukė Tokijo olimpinių žaidynių rengėjų planus ir pačių japonų galvas.

Apklausos parodė, kad dauguma Japonijos gyventojų nebepritarė žaidynių surengimui 2021 metais, bet organizatoriai nelinkę keisti savo plano.

Tačiau tai kainuos. Skaičiavimai rodo, kad tikrieji žaidynių kaštai siekia per 20 mlrd. eurų.

Naujas rekordas

Per nuotoliniu būdu vykusią spaudos konferenciją trečiadienį olimpinių žaidynių rengėjai paskelbė, kad biudžetas jau pasiekė 15,4 mlrd. dolerių (12,6 mlrd. eurų). Tai kur kas daugiau nei buvo pristatoma praėjusių metų biudžete, kai buvo kalbama apie 10,3 mlrd. eurų.

Išlaidos prisidėjo dėl pandemijos metams nukėlus didžiausią sporto renginį, sugriuvus daliai kontraktų arba juos pasirašant kitomis sąlygomis.

Japonijos audito išvados dar iškalbingesnės: jau anksčiau 177 lapų raporte buvo skelbiama, kad tikroji kaina yra ženkliai aukštesnė nei oficialiai pristatomas biudžetas ir siekia per 20 mlrd. eurų.

Tokiu būdu, tai bus pačios brangiausios vasaros olimpinės žaidynės, nes iki šiol šis savotiškas rekordas priklausė Londono, kur 2012 m. vykusios žaidynės kainavo 12,3 mlrd. eurų.

„Priklauso, kaip pažiūrėsi į skaičius. Jei tai vertinsi tik kaip išlaidas, visa tai neturi prasmės. Bet gali vertinti ir kaip investiciją“, – komentavo Tokijo olimpinių žaidynių vadovas Toshiro Muto.

„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinių žaidynių rengėjai pristatė išaugusius skaičius.
„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinių žaidynių rengėjai pristatė išaugusius skaičius.

Pagal pirminius skaičius, kai Tarptautinis olimpinis suteikė Tokijui teisę rengti žaidynes 2013 metais, buvo skaičiuojamas „tik“ 6 mlrd. eurų biudžetas.

Bet šiemet ir Oksvordo universiteto studija parodė, kad Tokijo olimpiada bus pačios brangiausia per vasaros žaidynių istoriją.

„IOC (Tarptautinis olimpinis komitetas) ir TOCOG (Tokijo organizacinis komitetas) nori, kad viešas biudžetas atrodytų kaip įmanoma mažesnis ne tik, kad apsisaugotų nuo viešosios kritikos, bet kad neatbaidytų ateityje kitų miestų-kandidatų“, – skirtumą tarp oficialiai pateikiamų skaičių ir realaus biudžeto paaiškino Vokietijos instituto Tokijuje direktorius Franzas Waldenbergeris.

Dauguma gyventojų nenori žaidynių šią vasarą

Pagal pastarąsias apklausas, atliktas Japonijos visuomeninio kanalo NHK, tik 27 proc. japonų pozityviai vertino olimpines žaidynes šią vasarą.

31 proc. norėtų, kad jos būtų nukeltos, o dar 32 proc. pasisakė už tai, kad žaidynės būtų visiškai atšauktos.

„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2021-aisiais.
„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2021-aisiais.

Pastarąją alternatyvą atmetė ir Tokijo merė Yuriko Koike. Ji pareiškė, kad olimpinės žaidynės nebus atšauktos „jokiomis aplinkybėmis“.

Olimpinės žaidynės Tokijuje prasidės liepos 23 dieną. Po jų vyks paralimpinės žaidynės, kurių pradžia rugpjūčio 24-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius