-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 06

Buvęs daugkartinis Europos pulo čempionas Alexas Lely: Lietuvos žaidėjai galėtų pasiekti aukščiausią lygį, tačiau jiems trūksta žinių

Nepriekaištinga technika, dėmesio koncentracija ir pasitikėjimas savimi – savybės, kuriomis iki šiol žavi buvęs daugkartinis Europos čempionatų ir kitų pulo turnyrų nugalėtojas bei prizininkas 39 metų olandas Alexas Lely.
Alex Lely
Alex Lely / Aliaus Koroliovo nuotr.
Temos: 2 Mada Biliardas

Alexas – vienas iš geriausių visų laikų pasaulio amerikietiškojo biliardo žaidėjų. Profesionalo duoną jis krimto nuo 1996 iki 2006 metų, o šiuo metu savo žinias bei patirtį perduoda jaunesniems žaidėjams įvairiose šalyse rengiamose treniruočių stovyklose. Vieną tokių neseniai Kauno klube „Entry“ surengė Lietuvos pulo federacija.

Lietuvoje prieš 12 metų viešėjęs A.Lely ne tik dirba pulo treneriu, bet yra ir diplomuotas politikos mokslų specialistas, nedidelio Ijsselsteino miesto savivaldybės tarybos narys, interneto portalų bei televizijos kanalų „Eurosport“, „Matchroom Sports“ sporto komentatorius ir žurnalistas.

Paprastai ir šiltai bendraujantis olandas išskirtiniame interviu portalui 15min.lt pasakojo apie sprendimą baigti profesionalo karjerą, ko reikia norint tapti aukščiausio lygio žaidėju, svarstė, ar lietuviai talentingi ir kaip per dešimtmetį pasikeitė Kaunas.

– Prieš 12 metų viešėjote Lietuvoje. Tuomet Kaune dalyvavote „Brunswick Lithuanian Open“ euro-tour turnyre ir jame užėmėte trečią vietą. Kaip nuo to laiko, jūsų akimis, pasikeitė šalis, miestas, žmonės?

– Žaidžiau Kaune ir savo pasirodymą baigiau pusfinalyje. Taip pat teko žaisti su šio klubo savininku Nerijumi Paškevičiumi (jis – profesionalus pulo žaidėjas, – red. past). Buvau pamiršęs tą partiją, bet jis man priminė. Laimėjau nelengvai.

Nors lankiausi tik Kaune, bet matau, kad šalis per dvylika metų labai pasikeitė. Nauji pastatai, naujos užeigos, aktyvesnis naktinis, kultūrinis gyvenimas miesto centre. Senamiestyje visada pilna žmonių. Pasikeitimų daug ir viskas atrodo tikrai gerai.

Žmonės, žinoma, liko tokie patys, tačiau tapo atviresni. Kiek prisimenu, prieš dvylika metų lietuviai nelabai skyrėsi nuo lenkų ar rusų. O šiandien jie atviresni, modernesni už juos.

– Jūsų karjera – trumpa, tačiau labai įspūdinga, net sunku suskaičiuoti visus laimėjimus.  Kodėl nusprendėte profesionaliai nebežaisti ir pradėti trenerio karjerą?

– Profesionalo karjeros staiga nebaigiau. Treneriu dirbu tik pastaruosius dvejus metus. Aš tiesiog nustojau aktyviai dalyvauti turnyruose, nors ir treniravausi kaip iki tol. Tiesiog buvau tuo persisotinęs – žaidimu, sportiniu gyvenimu.

Mano šeima, draugai, artimi žmonės dirba „normalius“ darbus ir realizuoja save. Profesionalus žaidėjas dirba visiškai vienas, todėl turi mažiau galimybių ko nors išmokti iš kitų žmonių.

Norėjau naujos patirties, žinių, todėl teko viską (profesionalo karjerą – red. past.) sustabdyti. Uždirbu mažiau pinigų, tačiau nuo to laiko esu buvęs vieno į Europos Parlamentą kandidatavusio politiko rinkimų kampanijos koordinatorius, baigiau politikos mokslų studijas, esu vieno Nyderlandų miesto tarybos narys, taip pat „Eurosport“ komentatorius, dalyvauju treniruočių stovyklose Italijoje, Izraelyje, Liuksemburge, Rusijoje.

Dabar aš užsiimu dalykais, kuriais anksčiau negalėjau užsiimti. Nesigailiu, kad išėjau iš profesionalaus sporto. Dabar mano gyvenimas – turtingesnis.

– Ką žaidėjas turi daryti, norėdamas tapti pasaulinio lygio meistru?

– Be abejo, nuolat treniruotis, tačiau daryti tai teisingai mąstant. Jis turi būti žaidimo studentu, tai yra nuolat ieškoti įvairios informacijos apie žaidimą.

Daug treniruotis gali visi, tačiau to nepakanka norint tapti aukščiausio lygio žaidėju. Turi būti savitas, kad išsiskirtum iš visų kitų milijonų žaidėjų. Kiekvienas didis žaidėjas yra ypatingas, sugebantis netikėčiausiose situacijose rasti teisingus sprendimus. Jų radimas – aukščiausio lygio žaidėjų bruožas.

Yra daug kelių pasiekti tą patį tikslą. Savo mokymuose aš pabrėžiu supratimą, o ne vieną baigtinį sprendimą.

– Ar Lietuvos žaidėjai pajėgūs varžytis stipriausiuose pasaulio pulo turnyruose?

– Taip, jie – pakankamai užsispyrę. Henrikas (Strolis, – red. past.), vienas iš šio klubo savininkų, yra geras žaidėjas, tačiau jis – nėra atsidėjęs tik profesionalaus sportininko gyvenimui, ir aš jį suprantu.

Norint nuolat tobulėti, reikia daug dirbti. Jauni žaidėjai turi talentą. Talentas rankose, talentas galvoje ir talentas širdyje – visa tai reikalinga norint patekti į pačią viršūnę, tapti geriausiu žaidėju. Kaune mačiau kelių vaikinų akis – jie alkani ir nori pasiekti viršūnę.

– Kokie didžiausi tų talentingų lietuvių trūkumai?

– Bendros ir specifinės žinios apie žaidimą. „Visi taip daro, ir aš taip darysiu.“ Kodėl? Jei nori įgyti kad ir nedidelį pranašumą, turi analizuoti, galvoti, ką gali daryti kitaip. Savo mokymuose aš taip ir darau – žaidėjams parodau daug durų, pro kurias įžengti gali tik jie patys, t.y. jie turi suvokti gautas žinias ir jas pritaikyti.

O visą informaciją galima rasti internete – apie techniką ir bendras žinias.

– Kuris žaidėjas Jūsų mėgstamiausias?

– Efrenas Reyes. Apie 80 proc. visų profesionalų sako, kad jis yra pats geriausias visų laikų žaidėjas, nes yra labai kūrybingas. Žinoma, amžius daro savo (E.Reyes dabar yra 62 metai, – red. past.), tačiau jis iki šiol labai gerai žaidžia.

– Aukščiausio lygio žaidėjai uždirba daug pinigų?

– Jie gali uždirbti, tačiau aukščiausio lygio žaidėjų nėra daug. Aš buvau vienas iš geriausių žaidėjų Europoje ir uždirbdavau pakankamai. Tačiau, pagal olandų gyvenimo standartus, tai nebuvo dideli pinigai.

Taip, gali uždirbti, tačiau tik daug dirbdamas, tapdamas geriausiu žaidėju ir išlikdamas viršūnėje. O tai reiškia – nuolatines fizines ir sąmonės treniruotes, dietą. Turi nuolat palaikyti puikią formą, nes tai – koncentracijos sportas. Gali kiek nori treniruotis, bet jei naktį valgai picą ir geri kolą, jau nekalbant apie vakarėlius, alų, tai nieko neišeis. Turi nuolat būti pasirengęs.

A.Lely pasiekimai:

2005 m. Europos čempionatas (pulas-8) nugalėtojas;
2005 m. Europos čempionatas (pulas-9) nugalėtojas;
2005 m. Eurotour Italy nugalėtojas;
2005 m. Europos čempionatas (pulas-14) bronzos medalis;
2005 m. Europos čempionatas (komandinės) bronzos medalis;

2004 m. Europos čempionatas (komandinės) nugalėtojas;
2004 m. Belgium Open finalistas;
2004 m. Eurotour Italy trečios vietos laimėtojas;

2003 m. World Pool Masters trečios vietos laimėtojas;
2003 m. Pasaulio čempionatas (pulas-9) 9 vietos laimėtojas;
2003 m. Eurotour Austria trečios vietos laimėtojas;
2003 m. Europos čempionatas (pulas-14) trečios vietos laimėtojas;

2001 m. Eurotour Finland finalistas;
2001 m. Eurotour Portugal finalistas;
2001 m. Pasaulio čempionatas (pulas-9) 9 vietos laimėtojas;

2000 m. Eurotour Lithuania trečios vietos laimėtojas;
2000 m. Europos čempionatas (pulas-14) finalistas;
2000 m. World Pool Masters finalistas;
2000 m. Eurotour Italy trečios vietos laimėtojas;
2000 m. Europos čempionatas (komandinės) nugalėtojas;

1999 m. Eurotour German nugalėtojas;
1999 m. Eurotour Turkey trečios vietos laimėtojas;
1999 m. World Pool Masters nugalėtojas;
1999 m. Europos komandinės taurės laimėtojas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius