Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Buvęs Lance'o Armstrongo komandos draugas Tyleris Hamiltonas: tiesa padės sportui žengti į priekį

Dviračių sporto legendos Lance'o Armstrogo dopingo byla yra viena juodžiausių dviračių sporto dėmių. Daugelio sporto aistruolių akyse visa ši istorija, kurioje figūruoja ne vienas sportininkas, per pastaruosius 10–15 metų įtariamas dopingo vartojimu, visiškai apjuodino profesionalų sportą.
Lance'as Armstrongas Paryžiuje (2005 m.)
Lance'as Armstrongas Paryžiuje (2005 m.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau L.Armstrogo buvęs komandos draugas Tyleris Hamiltonas, kuris pats anksčiau prisipažino vartojęs dopingą, teigia, kad nauji bylos faktai ir atskleista tiesa padės dviračių sportui žengti pirmyn.

Apie tai T.Hamiltonas kalbėjo su „Fox Sports“ radijumi.

– Pats buvote patekęs į dopingo skandalo sūkurį. Kaip manote, ką dabar patiria L.Armstrongas?

– Galiu kalbėti tik iš savo patirties. Meluodamas gyvenau ne vienerius metus – melavau visiems, net savo tėvams. Maniau, kad visas šias bėdas ir melą galėsiu nusinešti į kapą – su šiomis mintimis gyvenau 10-12 metų. Tačiau neištvėriau ir atskleidžiau tiesą – tai buvo geriausias dalykas mano gyvenime.

– Kaip į tai reagavo dviračių sporto bendruomenė?

– Manau, kad tuo metu daugelis žmonių žinojo, kas dedasi. Daugelis iš jų meluoja iki dabar ir bijo išlįsti į dienos šviesą. Į tai yra įtraukta daugelis žmonių, ne vien L.Armstrongas. Tiesiog tai buvo juoda dviračių sporto pusė, tačiau tai keičiasi. Tiesos paaiškėjimas padeda geriau suprasti, kaip tai vyko ir kodėl tai vyko. Praeities klaidų supratimas ir pripažinimas padės dviračių sportui ateityje vystytis.

– Kas, jūsų manymu, privertė L.Armstrongą vartoti dopingą ir meluoti?

– Manau, kad nėra vieno dalyko. Jis jautė labai didelį spaudimą ir kuo daugiau varžybų laimėdavo, tuo daugiau pergalių iš jo buvo reikalaujama. Tai lyg priklausomybė. Turėtumėte paklausti Lance`o patys – nemanau, kad tam turiu aiškų atsakymą.

– Kodėl į blogus darbus įsivėlė ir jo komandos draugai?

– Jei norėjai būti komandoje kartu su L.Armstrongu, turėjai tai daryti. Atsisakyk ir su tavimi nebus pratęsta sutartis – tai turbūt buvo didžiausia motyvacija.

– Ar dviračių sportas žlunga?

–Tai, ką sportas išgyvena dabar, yra 10–12 metų proceso kulminacija. Nuo tada sporte įvyko daug pokyčių, tačiau liko nešvarių dalykų. Šiuo metu dviračių sportas yra visiškai praradęs bendruomenės ir aistruolių pagarbą, tad reikia kažkaip reabilituotis.

Tačiau tai nebus lengva. Korumpuotų žmonių yra visur, nuo pačių viršūnių, nuo sporto valdininkų ir pačių aukščiausių asmenų. Tokie žmonės turi arba apsišvarinti arba pasitraukti.

– Kodėl tad 2006 m., kuomet L.Armstrongas ir Floydas Landis „Tour de France“ metu buvo įtarti vartoję dopingą, situacija nepakito?

– Žinau, kad Floydas ilgą laiką turėjo problemų taisydamas savo įvaizdį, tačiau jei jis tuomet nebūtų pasakęs tiesos, dabar mes čia nesėdėtume ir nesikalbėtume. Sportui nuo to ateityje bus tik geriau. Prieš dešimt metų vaikui niekuomet nebūčiau pataręs imtis dviračių sporto.

– Šiuo metu rašote knygą ir iš šios situacijos bandote uždirbti?

– Rašau apie tiesą, pasakoju savo istoriją – turiu visą teisę tai daryti. Kuomet pirmą kartą pasakiau tiesą prieš teismą, žinojau, kad komanda bus tikrinama ir prasidės tyrimai. Tačiau žinojau, kad tik toks būdas yra žingsnis pirmyn. Pasakodamas tiesą jaučiuosi puikiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius