Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 17

Buvo Džeimso Bondo mergina, dabar tapo IOC nare

Michelle Yeoh, pirmoji Azijos moteris, laimėjusi „Oskarą“ už geriausios aktorės vaidmenį, buvusi skvošo čempionė, išrinkta į Tarptautinio olimpinio komiteto tarybą.
Malaizijos aktorė Michelle Yeoh tapo nauja IOC nare.
Malaizijos aktorė Michelle Yeoh tapo nauja IOC nare. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mumbajuje šią savaitę pasibaigusioje Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sesijoje Michelle Yeoh yra žinomiausia iš patvirtintų naujų aštuonių IOC narių.

61 metų moteris iš Malaizijos nėra nei olimpietė, nei sporto valdininkė, bet populiarumu pasaulyje gali varžytis su kitais IOC nariais, tarp kurių yra ir karališkųjų šeimos narių, ir žinomų atletų.

Būtent šiais metais – prieš septynis mėnesius – M.Yeoh laimėjo „Oskarą“, kuris aktorei atiteko už vaidmenį komedijoje „Viskas iškart ir visur“ („Everything Everwhere All At Once“).

Tapusi žinoma dar 1984 metais po serijos veiksmo filmų Honkonge su Jackie Chanu ar Maggie Cheung, malaizijietė aktorė į populiarumo viršūnę užkopė 1997 metais, persikėlusi į JAV ir suvaidinusi Džeimso Bondo merginą filme „Rytojus niekada nemiršta“ („Tomorrow Never Dies“).

Per 40 metų karjerą suvaidinusi daugiau nei pusšimtyje filmų, M.Yeoh yra prisidėjusi prie įvairių kino projektų, tarp jų – „Avatar“ filmų.

„Scanpix“ nuotr./Aktorė Michelle Yeoh
„Scanpix“ nuotr./Aktorė Michelle Yeoh

M.Yeoh turi tam tikrų sąsajų su sportu. Ji yra buvusi Malaizijos jaunimo čempione žaisdama skvošą – sporto šaką, kurią šią savaitę IOC pirmą kartą įtraukė į olimpinių žaidynių programą 2028 metų žaidynėms Los Andžele. Ji taip pat lankė šokius ir buvo balerina, kol patyrė traumą.

M.Yeoh ilgai draugavo su Jeanu Todtu, vienu svarbiausių veikėjų automobilių sporte – 77 metų prancūzas yra buvęs „Ferrari“ komandos direktorius „Formulės-1“ varžybose ir Tarptautinės automobilių federacijos prezidentas.

Jiedu susipažino 2004 metais Kinijoje, o šių metų liepą susituokė Šveicarijoje, anot pranešimų, praėjus 19 metų (6992 dienoms), nuo tada, kai J.Todtas pirmą kartą pasipiršo.

„Scanpix“ nuotr./Michelle Yeoh ir Jeanas Todtas
„Scanpix“ nuotr./Michelle Yeoh ir Jeanas Todtas

M.Yeoh taip pat yra žinoma kaip aktyvistė, dalyvaujanti įvairiuose globaliuose projektuose, pavyzdžiui, išsaugojant Pietų Kinijos tigrus.

Šią savaitę Indijoje, nors ir gavusi kelis balsus „prieš“, ji išrinkta viena iš 107 IOC narių, tarp kurių yra karališkųjų šeimų narių, politikų ir verslininkų, sporto valdininkų, buvusių ir dabartinių sportininkų, tarp jų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė sportinio šaudymo čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malaizijos aktorė Michelle Yeoh ir IOC prezidentas Thomasas Bachas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malaizijos aktorė Michelle Yeoh ir IOC prezidentas Thomasas Bachas.

Ceremonijoje Mumbajuje laikydama olimpinę penkių žiedų vėliavą M.Yeoh perskaitė 104 žodžių priesaiką ir pradėjo aštuonerius metus trunkančią kadenciją.

„Pažadu kovoti prieš visas diskriminacijos formas ir sieksiu visomis aplinkybėmis atstovauti Tarptautinio olimpinio komiteto ir olimpinio judėjimo interesams“, – sakė M.Yeoh.

„Scanpix“/AP nuotr./Malaizijos aktorė Michelle Yeoh tapo nauja IOC nare.
„Scanpix“/AP nuotr./Malaizijos aktorė Michelle Yeoh tapo nauja IOC nare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius