Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 18

Čempionė papasakojo apie savo skaudžią kelionę, prasidėjusią nuo Černobylio

1989 metais, praėjus trejiems metams nuo Černobylio katastrofos, Oksana Masters gimė kūne, stipriai paveiktame radiacijos. BBC ji pasakojo apie savo kelią, kuris vedė nuo Ukrainos iki paralimpinių žaidynių aukso. Tas kelias buvo ilgas ir sudėtingas.
Oksana Masters tapo paralimpinių žaidynių čempione.
Oksana Masters tapo paralimpinių žaidynių čempione. / „Scanpix“ nuotr.

Oksana Masters praleido pirmuosius savo gyvenimo septynerius metus našlaičių namuose Ukrainoje.

Jos kūnas patyrė aiškių 1986 metais nutikusios Černobylio katastrofos radiacijos sukeltų pasekmių. Kojos nuo gimimo buvo skirtingo svorio, ant jų buvo po šešis pirštus, bet rankos be nykščių, jai trūko kai kurių vidaus organų.

„Jie siejo tai su Černobyliu, nes aš gimiau netoli, o radiacijos lygis ten buvo paplitęs. Nuodingų medžiagų akivaizdžiai liko, kai aš gimiau“, – BBC pasakojo O.Masters.

Lemtingas gyvenimo posūkis įvyko, kai jai buvo septyneri. Po dvejų metų dokumentų tvarkymo ją įsidukrino vieno JAV universiteto profesorė.

„Aš nežinojau, kad esu kitokia, kol neatvykau į Ameriką. Tik tada supratau, kad viskas, ką patyriau, buvo nenormalu“, – pasakojo O.Masters, kuri būdama aštuonerių metų buvo 87 cm ūgio ir svėrė apie 16 kg.

Oksanai buvo devyneri, kuomet buvo amputuota kairioji koja – ji buvo ženkliai trumpesnė už dešinę. Trylikos metų mergaitei teko amputuoti ir dešinę, nes skausmas tapo nepakeliamas.

2002 metais, kai jai irgi buvo trylika, teko operuoti rankas.

Iki 2008 metų O.Masters nebuvo nieko girdėjusi apie paralimpinį sportą, bet tada atrado irklavimą.

„Aš galvojau: „Dieve. Kaip tai šaunu!“. Neturėjau net minties, kad toks žmogus kaip aš, kuri neteko abiejų kojų, galėtų varžytis ir tai daryti aukštu lygiu. Užtruko iki 2012 metų Londono žaidynių, kad suprasčiau, kad galiu ir aš. Nuo tada savo gyvenimą paskyriau sportui“, – pasakojo O.Masters.

Vėliau ji iškovojo paralimpinių žaidynių medalius irklavime ir biatlone, o 2018 metais Pjongčange laimėjo du aukso medalius slidinėjimo varžybose.

„Scanpix“ nuotr./Oksana Masters tapo paralimpinių žaidynių čempione.
„Scanpix“ nuotr./Oksana Masters tapo paralimpinių žaidynių čempione.

Ji tapo žymi ir mielai dalinasi dėmesiu: „Manau, kad kuo daugiau žmonės mato paraolimpiečių, tuo lengviau gyventi, nebijoti. Gera matyti, kad požiūris keičiasi į gera.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius