Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 13

D.Coganas: IOC vykdo susitarimus su Maskva, nušalinti rusai gali vykti į Pjongčangą

Dokumentinio filmo apie Rusijos dopingo skandalą kūrėjai sako, kad net ir diskvalifikuoti šalies sportininkai gali išsikovoti teisę dalyvauti artėjančiose žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange.
Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.
Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje. / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), anot filmo kūrėjų, vykdo susitarimus su Maskva, skelbia „The Guardian“.

Gruodį IOC diskvalifikavo Rusijos olimpinį komitetą ir uždraudė šaliai dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange. Taip pat po Pasaulinės antidopingo asociacijos tyrimo 43 rusai buvo nušalinti nuo olimpiados, kiti sportininkai galės varžytis po neutralia vėliava.

Dopingo sistemą Rusijoje atskleidęs Grigorijus Rodčenkovas, anksčiau dirbęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovu, slepiasi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Apie jį „Netflix“ kūrė filmą „Icarus“.

Filmo direktorius Bryanas Fogelis ir prodiuseris Danas Coganas sako, kad IOC vykdo užkulisinius pokalbius, kurie gali privesti prie to, kad net ir nušalinti rusai dalyvaus žiemos olimpinėse žaidynėse Pietų Korėjoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Scena iš filmo „Icarus“
„Scanpix“/AP nuotr./Scena iš filmo „Icarus“

„Kuo daugiau įsigilini į detales, tuo daugiau užkulisinių susitarimų su Maskva ten matai“, – D.Coganas sakė „The Guardian“.

42 Rusijos atletai apskundė savo diskvalifikacijas. Sporto arbitražo teismas (CAS) bylas nagrinės sausio 22-ąją, o sprendimą priims iki to paties mėnesio 31-osios. Iki olimpiados Pjongčange pradžios bus likę 9 dienos.

IOC reikalauja G.Rodčenkovo, kad šis teisme pasirodytų ir pats. Kitu atveju gali būti, kad CAS leis rusams varžytis kaip neutraliems sportininkams.

„Jie turės marškinėlius su užrašu „Olimpinis atletas iš Rusijos“ ir galės dalyvauti ceremonijose. Tai yra dovana V.Putinui. Jis galės rodyti triumfuojančių rusų vaizdus televizijoje ir atrodys, kad nieko blogo nebuvo nutikę“ – tikino D.Coganas.

Maža to, filmo prodiuseris rėžė, jog IOC renkasi apsaugoti ne olimpines vertybes, o Rusiją. D.Cogano nuomone, IOC prezidentas Thomasas Bachas turėtų pašalinti Rusiją iš olimpiados 20-čiai metų, o G.Rodčenkovui jokios sankcijos neturi būti taikomos.

„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas
„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas

Yra maža tikimybė, kad G.Rodčenkovas vis tik skris į teismą Šveicarijoje. Tiesa, Rusija apkaltino vyrą melu ir išdavė jo sulaikymo orderį. Vladimiras Putinas anksčiau svarstė, kad dopingo skandalą atskleidęs vyras buvo apsvaigintas specialiųjų Amerikos tarnybų.

Paties G.Rodčenkovo advokatas Jimas Waldenas savo klientą apibūdino kaip „nepaprastai drąsų“ ir „nuostabų“ žmogų. Tiesa, advokato teigimu, G.Rodčenkovas šiuo metu yra sutrikęs, nes mano, kad kai kurie rusai vis tiek galės varžytis olimpiadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius