-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 25

Dailiosios lyties atstovės įvardijamos pagrindinėmis favoritėmis laimėti žirgų lenktynes „Sartai 2011“

Šių metų vasario 5 dieną Dusetose įvyks tradicinės jau 105 kartą rengiamos žirgų lenktynės „Sartai 2011“. Lenktynių prizinį fondą sudarys net 57 tūkstančiai litų, o dėl pagrindinio „Didžiojo žiemos“ prizo kausis devyni sportininkai. Būtent šioje grupėje prognozuojama didžiausia intriga ir konkurencija, o pirmoji vieta prognozuojama ir dviems dailiosios lyties atstovėms.  
Prie starto linijos šiemet stos 79 ristūnai ir 40 sportininkų.
Prie starto linijos šiemet stos 79 ristūnai ir 40 sportininkų. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Vasario penktąją Dusetų hipodrome prie žirgų lenktynių „Sartai 2011“ starto linijos bus išrikiuoti 79 ristūnai, kuriuos vadeliuos keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos sportininkai. Žirgai suskirstyti pagal jų reitingą, o juos vadeliojantys sportininkai dėl pagrindinių prizų varžysis devyniose grupėse. Trys iš jų vyks 2400 metrų distancijoje, o likusios šešios tradicinėje 1 mylios (1609) distancijoje. 

Garbingiausias iš jų – tarptautinis „Didysis žiemos“ prizas. Likus iki varžybų pradžios mažiau nei dviems savaitėms ir paskelbus dalyvių sąrašus, žirginio sporto mėgėjai vis dažniau kerta lažybų, kas iš Dusetų išsiveš pagrindinius prizus. Nors prognozės nėra dėkingiausias dalykas, tačiau nuo jų nesusilaiko net ir specialistai.

„Atidžiai išnagrinėjęs dalyvių ir jų reitinguotų žirgų sąrašą, žiemos žirginio sporto žinovams ir žiūrovams galiu pažadėti tik viena – nepaprastai atkaklią, intriguojančią kovą, kuri tikrai nenuvils visų, atvykusių į Dusetas. Juk čia varžysis visi geriausi šalyje laikomi ristūnai, o juos vadeliojančių sportininkų patirtis ir sugebėjimai nekelia abejonių“, – spaudos konferencijoje sakė vienas pagrindinių šių varžybų organizatorių A.Jurgaitis.

Varžybų Dusetose vyriausiasis teisėjas Statys Svetlauskas prognozuoja, kad viena pretendenčių į pagrindinį prizą gali būti rusė Ksenija Matvejeva, vadeliojanti Lokotsko žirgyno rusų ristūnų grynaveislę kumelę Vibraciją.

Ekspertai prie pagrindinių favoričių vienbalsiai priskiria ir lietuvę Justiną Bivainytę su grynaveisliu Amerikos ristūnu Giant Park. Dėl pirmosios vietos pasiryžę kautis ir kiti sportininkai – Egidijus Gudonis, Žydrūnas Vasilionka bei estas Vladimiras Mummas.

Iš viso šioje labiausiai laukiamoje grupėje varžysis keturi atstovai iš Lietuvos, du iš Estijos po vieną iš Rusijos bei Latvijos. 

Buvęs čempionas titulo negins

Pernai „Didįjį žiemos“ prizą su Velnio nuotaka laimėjo ukmergiškis Kazimieras Trota. Jis yra vienas tituluočiausių Lietuvos vežnyčiotojų, Dusetose iškovojęs net septynis pagrindinius šių varžybų prizus. Per visą sportinę karjerą, besitęsiančią jau 31–erius metus, įvairiose varžybose K.Trota yra iškovojęs 275 pirmąsias vietas.

Tai unikalu, tačiau K. Trota šiemet dėl garbingiausiojo prizo nesivaržys. Tiesa, sportininkas dalyvaus kitoje rungtyje.

„Ginklų aš nesudedu. Į Dusetas kitą šeštadienį atvešiu kelis savo žirgus, tačiau dėl „Didžiojo žiemos“ prizo nesivaržysiu, nes neturiu tam tinkamo žirgo. Šįkart kovosiu tik dėl tarptautinio Lietuvos Respublikos Prezidentūros prizo“, – sakė K.Trota.

Dėl Lietuvos Respublikos Prezidentūros prizo kausis „B“ reitingo žirgai. „C“ reitingo žirgus tramdantys sportininkai kovos dėl Lietuvos Respublikos Seimo, „D“ – dėl Kūno kultūros ir sporto departamento, „E“ – dėl „Zarasų krašto“ ir „F“ – dėl „Dusetų krašto“ prizų.

Solidžiausias prizinis fondas 

Spaudos konferencijoje paskelbta, kad lenktynių „Sartai 2011“ prizinis fondas sudaro 57 000 litų, kuris bus išdalytas atskirų rungčių nugalėtojams ir prizininkams.

„Tai didžiausias „aukso puodas“ per visą šių oficialiai rengiamų žirgų lenktynių ant ledo istoriją, skaičiuojančią jau antrąjį šimtmetį, - spaudos konferencijoje sakė lenktynes rengiančios VšĮ „Promo events“ direktorius Darius Jonušis. – Tačiau netikslinga manyti, kad būtent solidūs prizai paviliojo čionai daugumą sportininkų, nes jie, pateikdami paraiškas, dar nežinojo apie tai“.

Solidus prizinis fondas, pajėgiausi važnyčiotojai leidžia tikėtis, kad Dusetose visų žirginio sporto entuziastų laukia graži šventė, vieniems ir kitiems padovanosianti daug įsimintinų akimirkų. Be abejo jas dar pagausins į Dusetas susirinkę ir geriausi liaudiškų atrakcijų, amatų, mugių, viliojančių lietuviško kultūros paveldo skanėstų kvapais ir putojančiu aukštaitišku alumi, rengėjai.
Varžybose teisėjaus teisėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir Švedijos bei Estijos.

Oficiali renginio pradžia 10 val, tačiau žiūrovai laukiami bus jau nuo 8 val ryto. Nuo pat ankstyvo ryto veiks mugė, o susirinkusiųjų lauks ir kitos įdomios atrakcijos. 

Organizatoriai tikisi, kad šiame renginyje apsilankys mažiausiai 50 tūkstančių žmonių. 

Žiūrovams už automobilių parkavimą mokėti nereikės

Kaip visada, nemažai rūpesčių kelia orai, tačiau kelininkai ir atitinkamos policijos, saugos tarnybos bei tvarkdariai, nors ir jei gamtinės sąlygos nebūtų itin palankios susiruošusiems į žirginio sporto žiemos šventę, pasistengs jas įveikti ir užtikrinti, kad gamtos kaprizai nei sportininkams, nei žiūrovams netaptų kliūtimi.   

Pasak varžybų organizacinio komiteto nario, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Rimanto Jaramino, kelininkai turi parengę rekomendacijas kokiais keliais iš įvairių Lietuvos kampelių lenktynių dieną bus patogiausia pasiekti Dusetas ir pasistengs tuos kelius nuvalyti taip, kad keliaujantiems nekiltų jokių problemų. Net jei prieš lenktynes kiltų pūga.

Kad parkuojant automobilius nesusidarytų eilės, į atitinkamas aikšteles ir net atskiras jų sekcijas nukreips čia budėsiantys tvarkdariai. Beje, šiemet žiūrovams, atvykstantiems į Dusetose vyksiančią žirgų žiemos sporto šventę, skirtingai nei pernai, už automobilių parkavimą mokėti nereikės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius