Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daina Gudzinevičiūtė tiki, kad Paryžiuje rungsis tik tikrai neutralūs rusai

Iki Paryžiaus olimpinių žaidynių liko vos 100 dienų. Svarbiausiems metų startams jau dabar gali rengtis beveik trys dešimtys Lietuvos atletų, o Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovė Daina Gudzinevičiūtė pabrėžia prastėjančias mūsų šalies sporto tendencijas. Bendraudama su žiniasklaida LTOK prezidentė vylėsi, jog į olimpinę Prancūzijos sostinę atvyks tik neutralūs Rusijos sportininkai.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Trečiadienį Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai išvykimo vartai. Nuo šiol keleiviai turės galimybę susipažinti su Lietuvos olimpine istorija bei patys simboliškai minti dviratį iki Paryžiaus, kurį pirmoji išbandė penkiskart olimpinėse žaidynėse dalyvavusi dviratininkė Simona Krupeckaitė.

„Nuotaikos darbinės, viskas, kas nuo mūsų priklausys – išvežimas, apdraudimas, aprengimas – viską darome ir padarysime, – kalbėdama apie artėjančią Lietuvos sporto kelionę į Paryžių sakė D.Gudzinevičiūtė. – Visa kita, kaip žinote, jau federacijų rankose. Atrankos tebevyksta, šiai dienai turime 29 vietas. Kai kur turime vietą šaliai. Tikimės, kad sportininkų bus daugiau.“

„Aš tikėjausi, dar būdama sportininkė sakiau, kad noriu, jog Londone (2012 metais – aut. past.) būtų 100, – prisiminė olimpinė čempionė. – Dabar tiek užplanavus ministerija, bet tendencija ne tokia. Jei kažkada įvyktų pokyčiai, tai Lietuvai galėtų būti įmanoma.“

Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Dar vienas taiklus šūvis
Jono Yuno/„15min.lt“ nuotr./Dar vienas taiklus šūvis

Pati LTOK prezidentė neseniai lankėsi olimpinėms žaidynėms besirengiančiame Paryžiuje.

„Paryžiuje teko būti, jis ruošiasi, bazės juda, organizacinė komisija dirba. Didžiausias iššūkis bus atidarymo ceremonija, kuri vyks ne stadione su paradu. Sportininkai plauks laivais Senos upe. Žiūrovų suplanuota labai daug, manau, bus didelis iššūkis užtikrinti saugumą, sukoordinuoti, bet dar niekada nebuvę, kad neįvyktų ar nepavyktų. Laukiame ir ruošiamės“, – sakė D.Gudzinevičiūtė.

LTOK prezidentė akcentavo, kad olimpinių žaidynių lankymas nėra pigus, o ir kiekvienąkart brangstantis.

„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus olimpinės žaidynės
„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus olimpinės žaidynės

„Apie viešbučių kainas bijau prasitarti. Viskas brangu. Kas nuo mūsų priklauso, mes viską padarysime ir apsirūpinsime, – patikino D.Gudzinevičiūtė. – Kaip žinote, sumažėjo aptarnaujančio personalo kvotos, todėl esame užsakę viešbučius, visas akreditacijas, kurias galėsime atiduoti, kurios skirtos lydintiesiems, atiduosime aptarnaujančiam personalui, kad jis galėtų pasirūpinti tais, kurie startuos.“

Paklausta, ar Paryžiaus žaidynės bus brangiausios, D.Gudzinevičiūtė šyptelėjo: „Jos visada yra brangiausios.“

Rusijos olimpinis komitetas yra diskvalifikuotas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) dėl šalies sukelto kruvino karo Ukrainoje, tačiau kriterijus atitinkantys okupantų sportininkai galės startuoti Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Vladimiras Putinas

Jie neturės savo vėliavos, himno, taip pat negalės turėti sąsajų su karinėmis struktūromis, negalės palaikyti ar anksčiau būti išreiškę palaikymą režimui.

„Abejoju, ar kažkas pasikeis į kažkurią drastišką pusę, – bendrą situaciją komentavo D.Gudzinevičiūtė. – Seniai stebime, kad IOC reikalavimas neutraliems atletams nežavėjo Rusijos sporto funkcionierių. Prieš Naujuosius IOC prezidentas pareiškė, kad nepalaikys, neprisidės, nepremijuos neutralių atletų. Retorika dabar dar pagriežtėjo, juos siūloma paskelbti užsienio agentais arba atimti pilietybę, čia įvairūs pasisako šaltiniai. Mes nuo pat pradžių laikėme poziciją kartu su latviais, estais, skandinavais, Ukrainos olimpiniu komitetu – mes turime būti, o jų ne. Tas pasiteisina, nes jei jų bus, tai tik tie, kurie tikrai yra neutralūs, kurie neturi ryšio su valstybe, nenuogąstauja dėl savo artimųjų arba gyvena kitur.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sportininkai rengiasi varžytis olimpinėse žaidynėse Pjongčange.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sportininkai rengiasi varžytis olimpinėse žaidynėse Pjongčange.

Pasak D.Gudzinevičiūtės, Ukrainos olimpinio komiteto galimo žaidynių boikoto tema jau nebėra garsi pastaruoju metu.

„Artimai bendraujame, Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas žadėjo dalyvauti mūsų šimtmečio minėjime po mėnesio. Kol kas apie boikotą nekalba, girdisi tik kaip jie dalyvaus“, – teigė LTOK vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius