Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 22 /21:22

Bronzą Lietuvai iškovojęs Mantas Kazimieras Sinkevičius: „Viduje – neapsakomas jausmas“

Šeštadienį Lietuvos delegacija Turkijoje vykstančiose Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse iškovojo jau antrąjį medalį. Imtynininkas Mantas Kazimieras Sinkevičius pelnė bronzos medalį.
Mantas Kazimieras Sinkevičius
Mantas Kazimieras Sinkevičius / Augusto Četkausko nuotr.

Imtynės

26-erių Mantas Kazimieras Sinkevičius graikų-romėnų imtynėse iškovojo bronzą. Lietuvis svorio kategorijoje iki 75 kilogramų įveikė tris varžovus.

Aštuntfinalyje imtynininkas 6:5 palaužė Kazachstano atstovą Dauletą Jeliubajevą. Po 40 sekundžių kazachas prispaudė lietuvį prie tatamio ir pirmavo taškais, bet M.K.Sinkevičius netrukus nubloškė varžovą ir po beveik dviejų minučių kovos šventė pergalę.

Ketvirtfinalyje Lietuvos imtynininkas per 26 sekundes užvartė bulgarą Hristo Kličurovą ir šventė lengvą pergalę 10:1.

Pusfinalyje Mantas Kazimieras Sinkevičius po šešių minučių kovos 2:8 nusileido rusui Vitalijui Kuzmenkovui.

Kovoje dėl bronzos lietuvis po varginančios kovos 3:1 įveikė Irano imtynininką Mohammadrezą Sadri.

Augusto Četkausko nuotr./Mantas Kazimieras Sinkevičius
Augusto Četkausko nuotr./Mantas Kazimieras Sinkevičius

Mantui Kazimierui Sinkevičiui tai buvo pirmasis medalis Kurčiųjų olimpinių žaidynėse. Prieš ketverius metus Bulgarijoje kaunietis pralaimėjo pirmąją kovą.

2011 metais kurčiųjų sportą atradęs, bet ir su sveikaisiais besivaržantis vaikinas žaidynėse jaučiasi ypatingai: „Geras jausmas atstovauti Lietuvai. Ypač čia. Atidarymo ceremonijoje jausmas buvo nenusakomas. Visi į tave žiūri, o tu eini su Lietuvos vėliava. Viduje – neapsakomas jausmas. Tai džiaugsmas ir drebulys.“

Sportininkas prisipažįsta, kad sunkiausia jam įveikti savas mintis: „Pastaruosius pusę metų labai dažnai galvodavau, kas būtų, jeigu laimėčiau ar pralaimėčiau. Tikrai didelis jaudulys buvo. Man sunku susitvarkyti su savo psichologija.“

Augusto Četkausko nuotr./Mantas Kazimieras Sinkevičius
Augusto Četkausko nuotr./Mantas Kazimieras Sinkevičius

Po pralaimėto pusfinalio Mantas Kazimieras Sinkevičius negalėjo paslėpti nusivylimo, tačiau trenerio žodžiai padėjo atsitiesti: „Po pralaimėtos kovos buvo labai sunku, maniau, kad tai tragedija, bet treneris privertė pamiršti ir galvoti apie kovą dėl bronzos. Galvojau, kad tai viskas arba nieko. Nebuvau toks, koks galėjau būti, bet laimėjau. Lengvų kovų nebūna. Išnaudojau varžovo klaidas.“

Tai antrasis lietuvių medalis Samsune. Penktadienį Lietuvos stalo teniso rinktinė iškovojo bronzą komandinėse varžybose.

Trenerio Sauliaus Liaugmino komentaras: „Manau, kad Mantas buvo pajėgus ir finale imtyniauti, bet psichologija pakišo koją. Jis žinojo, kad pusfinalio kova jo pagrindinė ir, matyt, nesusitvarkė su mintimis. Jis jautė didelę atsakomybę. Bet ir laimėtos kovos daug nervų kainavo. Dėl bronzos kovoje mantas išpildė 70 proc. taktikos. Jis spaudė varžovą prie kilimo krašto ir bandė atlikti kažkokį tai veiksmą. Svarbiausia, kad laimėjo.“

Paplūdimio tinklinis

Birutė Aleknavičiūtė ir Ingrida Milkintaitė paplūdimio tinklinio varžybose iškovojo trečią pergalę iš eilės.

Lietuvės paskutinėse grupės varžybose 2:0 (21:4, 21:8) nugalėjo Venesuelos atstoves Carmen Cecilia Cordero ir Anyelis Perez.

A grupės nugalėtojomis tapusios lietuvės aštuntfinalio varžoves sužinos sekmadienį, o mačas vyks pirmadienį.

Trenerio Pauliaus Matulio komentaras: „Pirma kova su rusėmis buvo sunki, vakar varžovės neatvyko, o šiandien buvo tikrai lengvas mačas. Lygių skirtumas buvo akivaizdus. Rezultatas viską pasako. Venesuelos komanda sunkiai susitvarkė su lietuvaičių padavimais, daug klydo priimdamos kamuolį. Pirmaudamos dideliu skirtumu lietuvės šiek tiek atsipalaidavo, padarė savų klaidų. Rytoj turėsime laisvą dieną ir sužinosime kitas varžoves.“

Augusto Četkausko nuotr./Ingrida Milkintaitė ir Paulius Matulis
Augusto Četkausko nuotr./Ingrida Milkintaitė ir Paulius Matulis

Kurčiųjų olimpinės žaidynės

Kurčiųjų olimpinės žaidynės dar vadinamos tyliosiomis, nes čia varžosi klausos negalią turintys sportininkai. Atletai turi geresne savo ausimi turėti 55 decibelus siekiantį kurtumą. Jokie pagerinantys klausą aparatai varžybų metu nėra leistini, kad visi dalyviai galėtų varžytis lygiomis sąlygomis.

Į Samsuną suplaukė net 3105 atletai iš 97 pasaulio šalių, kuriuos lydi dar 3000 sirgalių. Žaidynės vyks net 14 dienų, per kurias išvysime 21-os sporto šakos varžybas.

Lietuviai varžysis septyniose sporto šakose – krepšinio, paplūdimio tinklinio, orientavimosi sporto, badmintono, imtynių, stalo teniso ir lengvosios atletikos.

Pirmą kartą Kurčiųjų žaidynės buvo surengtos dar 1924-aisiais Paryžiuje. Šios žaidynės pagal savo gyvavimo istoriją nusileidžia tik olimpinėms žaidynėms.

Samsuno vasaros žaidynės prasidės liepos 18 dieną ir baigsis liepos 30-ąją. Lietuvai atstovaus net 46 sportininkai, kurie varžysis septyniose sporto šakose.

Lietuvos delegacijoje yra tik 8 nariai, kuriems tai debiutinės Kurčiųjų olimpinės žaidynės. Dauguma jų į žaidynes vyksta antrą ar trečią kartą. orientavimosi sporto atstovas Tomas Kuzminskis ir krepšininkai Sonata Bareikienė ir Robertas Puzinas – jau šeštąjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius