Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 15

Daugiausiai uždirbančių sportininkų TOP 10: šalia aikštės – daugiau nei joje

Žurnalas „Forbes“, kaip ir kasmet, suskaičiavo, kiek uždirba geriausi pasaulio sportininkai. Pirmas dešimtukas nuo 2021-ųjų gegužės 1 iki 2022-ųjų gegužės 1 dienos praturtėjo 990 mln. JAV dolerių.
Daugiausiai uždirbantys pasaulio sportininkai.
Daugiausiai uždirbantys pasaulio sportininkai. / 15min ir „Scanpix“ nuotr.

Įdomu, kad šiek tiek daugiau nei pusę šios sumos – 500 mln. – sportininkai gavo iš veiklų, nesusijusių su tiesioginiu jų darbu – iš investicijų, reklamų ir pan.

Už sugebėjimus sporto aikštėse ir arenoje jie buvo apdovanoti 490 mln. eurų.

Į pirmąją dešimtuko vietą sugrįžo komandą praėjusiais metais pakeitęs argentinietis Lionelis Messi. Gyva futbolo legenda aplenkė UFC žvaigždę Conorą McGregorą, kuris apskritai iškrito iš pirmojo dešimtuko.

„Scanpix“ nuotr./Conoras McGregoras
„Scanpix“ nuotr./Conoras McGregoras

Airis pernai karaliavo šiame sąraše su 180 mln. JAV dolerių uždarbiu. Tiesa, didžioji jo pajamų dalis (150 mln.) buvo gauta iš vienkartinio sandorio – viskio prekės ženklo „Proper No. Twelve“ pardavimo.

C.McGregoras tiesioginio savo darbo – kovos UFC ringe – nedarė nuo praėjusių metų vasaros, kai ne tik pralaimėjo, bet ir patyrė skausmingą kojos traumą.

Iš pirmojo dešimtuko iškrito ir „Formulės-1“ čempionatą Maxui Verstappenui pernai pralaimėjęs britas Lewisas Hamiltonas, buvęs aštuntoje vietoje.

Būtina pažymėti, kad pajamos suskaičiuotos neatskaičius mokesčių.

10. Giannis Antetokounmpo (80,9 mln.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Pirmą kartą NBA čempionu pernai tapęs 27-erių G.Antetokounmpo – jauniausias šio dešimtuko narys. Graikas yra pasirašęs didžiausią kontraktą NBA istorijoje – 228 mln. JAV dolerių už 5 metus, bet mėtydamas kamuolį (39,9 mln.) uždirbo mažiau, nei investuodamas ir reklamuodamas (41 mln.).

G.Antetokounmpo turi reklamos sutartis su „WhatsApp“ ir „Google Pixel 6“. Jis taip pat yra sėkmingai investavęs į laikrodžių („WatchBox“) bei NFT (NFTSTAR) platformas.

9. Tomas Brady (83,9 mln.)

„Scanpix“ nuotr./Tomas Brady
„Scanpix“ nuotr./Tomas Brady

44-erių nesenstanti amerikietiškojo futbolo legenda praėjusiais metais stebuklingai triumfavo dar viename „Super Bowl“ finale, atsiimdamas ir MVP prizą, tačiau įžaidėjas triukų turi ne tik skirstydamas ovalų kamuolį (31,9 mln.), bet ir kitais būdais uždribdamas pinigus (52 mln.).

Jis turi savo aprangos prekės ženklą BRADY, sėkmingai investuoja į NFT platformą „Autograph“ ir prodiuserines kompanijas „Religion of Sports“ bei „199 Productions“. Įdomu, kad T.Brady dėl gerai apmokamo darbo jau yra sutaręs ir po karjeros pabaigos – sės prie mikrofono, o „Fox Sports“ kanalas jam už komentavimą mokės net 375 mln. per 10 metų.

8. Canelo Alvarezas (90 mln.)

„Scanpix“ nuotr./Canelo Alvarezas
„Scanpix“ nuotr./Canelo Alvarezas

31-erių meksikietis yra daugiausiai praėjusiais metais iš tiesioginio savo darbo – bokso – pajamų gavęs sportininkas (85 mln.). Kad tai pasiektų, jam užteko vos dukart įlipti į profesionalų ringą.

Kitais būdais, ne honorarais už kovą, C.Alvarezas susirinko „kuklius“ 5 mln. dolerių. Boksininką remia konjakas „Hennessy“, o gimtojoje Meksikoje jam priklauso Tako restoranas. Ateities planuose – degalinių tinklas Meksikoje.

7. Rogeris Federeris (90,7 mln.)

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Visiška C.Alvarezo priešingybė – teniso legenda R.Federeris praėjusiais metais dėl traumų sužaidė vos 5 turnyruose (šiemet dar nė viename) ir mosuodamas rakete užsidirbo „tik“ 0,7 mln. dolerių.

Tačiau 40-metį tenisininką kasmet vis dar solidžiai remia „Uniqlo“ ir „Rolex“. Be to, jis sėkmingai investavo ir į batų prekės ženklą „On“ gimtojoje Šveicarijoje, už korto ribų susižerdamas net 90 mln. dolerių.

6. Kevinas Durantas (92,1 mln.)

„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“/AP nuotr./Kevinas Durantas

Už kamuolio mėtymą į skylę „Brooklyn Nets“ savo superžvaigždei sumokėjo 42,1 mln. JAV dolerių. 33-ejų amerikietis šiemet krito jau pirmajame NBA atkrintamųjų rate, nors „Nets“ prieš sezoną buvo vadinama didžiausia lygos favorite.

Sportinės aprangos ir avalynės milžinė „Nike“ jam pridėjo 28 mln. dolerių. Reklamos sutartis ji turi ir su „Coinbase“, „NBA Top Shot“ bei „Weedmaps“, tačiau krepšininkas dar ir pats aktyviai investuoja – į NTF platformą „OpenSea“, treniruočių startuolį „Future“ ir t. t.

5. Stephenas Curry (92,8 mln.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Geriausiai apmokamas krepšininkas pasaulyje – 45,8 mln. dolerių. Kitą sezoną 34-erių amerikiečio alga NBA lygoje dar ūgtels – „Golden State Warriors“ lyderis yra pasirašęs 4 metų 215 mln. dolerių sutartį. Pagal šį kontraktą, 2025–2026 m. sezone S.Curry alga sieks beveik 60 mln.

Sutikęs reklamuoti kriptovaliutomis prekiaujančią FTX kompaniją, krepšininkas už tai gavo ir dalį akcijų. S.Curry turi ir savo prodiuserinę kompanija „Unanimous Media“, o kartu su Shaquille‘u O‘Nealu šiemet netgi gavo „Oskarą“ už trumpametražį filmą „Krepšinio karalienė“.

4. Neymaras (95 mln.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neymaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neymaras

30-metis brazilas yra įmušęs daugiau nei 400 įvarčių futbolo aikštėje, o Paryžiaus „Saint-Germain“ klubas jam moka 70 mln. dolerių. Tačiau kritikos netrūksta. UEFA Čempionų lygą Neymarui yra pavykę laimėti tik sykį (2015-aisiais su „Barcelona“). Šiemet, žaisdamas kartu su L.Messi ir Kylianu Mbappe, brazilas krito jau pirmajame atkrintamųjų rate. Svarbiausias Neymaro tikslas dabar bus padovanoti pasaulio čempionato taurę Brazilijai.

Už aikštės ribų pajamų netrūksta (25 mln.). Futbolininką remia „Red Bull“ ir „Puma“, serialą apie jį sukūrė „Netflix“. Neymaras taip pat investuoja į NTF – turi sutartį su NFTSTARS.

3. Cristiano Ronaldo (115 mln.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Kylame į aštuonių nulių zoną. Sugrįžimas į „Manchester United“ 37-erių portugalui nebuvo toks sėkmingas, kaip tikėtasi – Mančesterio klubas penktą sezoną liks be titulo ir nepateks į UEFA Čempionų lygą. Pranešama, kad dėl to kentės ir C.Ronaldo uždarbis, kuris dabar siekė 70 mln. dolerių. Žinoma, jei portugalas nuspręs likti Mančesteryje.

Už aikštės ribų C.Ronaldo turtus kraunasi įvairiausiais būdais (45 mln.). Socialiniuose tinkluose „Instagram“, „Facebook“ ir „Twitter“ jis turi beveik 700 mln. sekėjų. Futbolininką remia „Nike“, „Herbalife“, šampūnas „Clear“. Jis pats turi savo prekės ženklą CR7, taip pat investuoja į viešbučių tinklą „Tatel“ ir bus mobiliosios programėlės ZujuGP reklaminis veidas.

2. LeBronas Jamesas (121,2 mln.)

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

37-erių amerikietis šiemet patyrė fiasko krepšinio aikštėje – su „Los Angeles Lakers“ nepateko net į NBA atkrintamąsias. Už tiesioginį darbą L.Jamesas praturtėjo 41,2 mln. dolerių.

Savo banko sąskaitą jis labiausiai pildė šalia krepšinio aikštės (80 mln.). NBA karalius atliko pagrindinį vaidmenį filme „Kosminis krepšinis 2“. Taip pat pardavė turėtą „SpringHill“ akcijų dalį, perkėlė savo pokalbių šou „The Shop“ iš HBO į „YouTube“. L.Jamesas taip pat turi sutartis su „Nike“, Crypto.com ir investuoja į startuolius „Tonal“ bei „StatusPRO“.

1. Lionelis Messi (130 mln.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Pernai svarbiausią individualų futbolo apdovanojimą „Auksinį kamuolį“ laimėjęs 34-erių L.Messi už kamuolio spardymą susižeria įspūdingus 75 mln. dolerių. Net ir įskaičiavus atostogas bei laisvadienius – tai daugiau nei 8,5 tūkst. dolerių kasdien. Tiesa, sužibėti pirmajame savo sezone Paryžiaus „Saint-Germain“ ekipoje nepavyko – PSG krito Čempionų lygos atkrintamųjų starte.

Už stadiono ribų L.Messi kišenes papildė dar 55 mln. dolerių. Jis turi reklamos sutartis su „Socios“, „Adidas“, „Budweiser“, „Pepsi“. Argentinietis taip pat tapo ir „Hard Rock International“ ambasadoriumi, o pagal pajamas, gautas už aikštės ribų, pirmą sykį nuo 2013-ųjų susilygino su amžinu savo varžovu C.Ronaldo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius