-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 30

Dėl COVID-19 atvejo Suomijoje įstrigę lietuviai: maistas už durų ir krosas naktį

Lietuvos badmintono talentai vietoj žaidimo Europos jaunimo pirmenybėse privalo sėdėti viešbučio kambariuose ir ten liks ilgai. Taip nutiko dėl teigiamo COVID-19 testo komandoje. Saviizoliacijos Lahtyje duris lietuviams galima praverti naktį, tad jie susigalvoja sportinės veiklos ir po vidurnakčio.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos komanda žinojo, kad pateks į vadinamąjį badmintono burbulą Suomijoje.

Tik neįtarė, kad ten liks vienintelė, kuri negalės rungtyniauti.

Šeši jaunieji (iki 19 metų) perspektyviausi šalies badmintonininkai – trys vaikinai ir trys merginos, taip pat du treneriai savaitės viduryje pasiekė Suomiją, kurioje naujų užsikrėtimų skaičius yra mažesnis nei Lietuvoje – per pastarąsias dienas naujų teigiamų atvejų skaičius svyravo apie 200.

Bet lietuvių ten laukė nemaloni staigmena.

„Nekokios žinios“, – per savo vardo badmintono akademijos puslapį ketvirtadienį vėlai vakare pranešė Lietuvos jaunimo rinktinės treneris Kęstutis Navickas.

Komandos vadovas pasakojo, kad prieš išvyką į Suomiją praėjusį savaitgalį visi rinktinės nariai atliko testus, o rezultatai buvo neigiami.

Atvykę į Suomiją, lietuviai izoliavosi 72 valandoms, pagal čempionato taisykles.

„Trečiadienį, atlikus visiems privalomą testą, gavome vieną teigiamą atsakymą. Buvo padarytas antrasis testas. Ketvirtadienį ryte gavome patvirtinantį atsakymą, – pasakojo K.Navickas. – Po patvirtinto teigiamo testo, mūsų komanda negalės dalyvauti Europos čempionate.

Sužinojome, kad patikrinus visus 300 dalyvių burbule, tai buvo vienintelis atvejis.

Pagal Suomijos reglamentą, mažiausiai 7 dienas turėsime būti izoliacijoje savo kambariuose.

Esame nusivylę ir liūdni dėl susiklosčiusios situacijos. Turime pripažinti, kad gyvename „įdomiais“ laikais. Nepaisant susiklosčiusios situacijos, komandoje vienas kitą palaikome.“

Pačiam 36 metų K.Navickui tai turėjo būti debiutas prie Lietuvos komandos vairo.

Prieš trejus metus karjerą baigęs daugkartinis šalies badmintono čempionas ir Europos žaidynių prizininkas pastaraisiais metais dirbo tarptautiniame badmintono centre Danijoje.

Šiemet jis grįžo į Lietuvą, nusprendęs dar labiau prisidėti prie pokyčių šalies badmintone. Naujuoju badmintono federacijos prezidentu neseniai išrinktas verslininkas Aurimas Kamantauskas.

– Kęstuti, kaip jaučiasi užsikrėtęs komandos narys? 15min paklausė K.Navicko.

– Komandos narys jaučiasi puikiai. Jo testas teigiamas, bet jokių simptomų nejaučia. Tai – vienintelis iš 300 Europos čempionato dalyvių, kuriam nustatytas teigiamas testas, tad tik juntamas natūralus liūdesys, nes ir visa mūsų komanda negali rungtyniauti. Natūralus žmogiškas susirūpinimas.

Kita vertus, sulaukėme daug didžių Europos badmintono šalių – Prancūzijos, Švedijos ir kitų federacijų palaikymo – smagu jausti jų paramą.

– Kokios saviizoliacijos sąlygos Lahtyje?

– Organizacija labai profesionali, iškart ėmėsi priemonių, izoliavo mus skirtinguose kambariuose. Sąlygos labai paprastos – maži kambarėliai, bet negalime skųstis – erdvė maža, bet per langą matome pušis ir ežerą. Maistą atneša prie durų. Aš paprašiau kiek daugiau maisto, nes jaunimas vis pasijusdavo alkanas, dabar labiau visi patenkinti.

Pagal Suomijos saviizoliacijos taisykles mums galima judėti nuo vidurnakčio iki 6 valandos ryto, tad tuo ir naudojamės. Pavyzdžiui, aš 12 valandą nakties išbėgau krosą.

Jaunimas nardo po socialinius tinklus, žiūri filmus, žaidžia kompiuterinius žaidimus – žodžiu, daro viską, ką ir visas pasaulio jaunimas. Praėjusią naktį dvyliktą valandą išėjo paspardyti kamuolį.

Tuoj paruošime normalesnę sporto programą, kad neužsisėdėtų kambariuose.

– Kokių ambicijų turėjote Europos pirmenybėse?

– Esame jauna komanda, Nors U-19, turime ir jaunesnių žaidėjų iš U15, U17 grupių. Mūsų jauna karta rodo, kad tobulėjame, jie tikrai rodė progresą varžybose Lietuvoje, tad turėjome ambicijų sužaisti kaip tik galima geriau ir Europos čempionate. Tikėjome, kad vaikinų ir merginų asmeninėse varžybose įmanoma pasiekti aštuonetą, o ten patekus jau natūraliai galima pagalvoti ir apie medalius.

Aišku, dabar galima daug kalbėti. Labiausiai gaila patirčių, kurių jauni žaidėjai nepatirsim nors tai labai praverstų ateičiai. Ką gi, bandysime patirtį rinkti per kitus turnyrus.

– Kodėl pats šiemet grįžote darbuotis į Lietuvą po trejų karjeros metų Danijos tarptautiniame badmintono centre?

– Šiemet baigėsi mano trejų metų sutartis Danijoje. Man siūlė pratęsti dar ketveriems metams, bet nepratęsiau dėl tam tiktų profesinių detalių – jaučiuosi, kad daug daviau badmintono centrui, kaip ir jis man daug davė, bet atėjo laikas judėti į priekį. Trejus metus paraleliai daug veikiau, kad plėtočiau akademijos veiklą Vilniuje ir Kaune, visa tai duoda rezultatų: trys akademijos žaidėjai yra atvykę čia. Įsitikinau, kad galiu daug nuveiki Lietuvoje. Kai tarptautinis sportas sustojęs, noriu išnaudoti šį laiką.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Navickas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Navickas

Net ir dabar viešbučio kambaryje turiu daug svarbių organizacinių darbų kaip Lietuvos badmintono trenerių tarybos pirmininkas. Daug bendraujame su naujuoju Lietuvos badmintono federacijos prezidentu Aurimu Kamantausku, braižome naują badmintono struktūrą. Daug organizacinių reikalų, kuriuos galima derinti Suomijoje.

– Kiek dar būsite Suomijoje?

– Sakė, kad mažiausiai turime būti septynias dienas. Po jų tikimės sugrįžti namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius