Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 20

Dėl dopingo pašalinti stipruoliai iš šešėlio išlindo kitose varžybose

Jėgos trikovėje dėl antidopingo taisyklių pažeidimo bausti atletai štangas kelia kitos organizacijos varžybose. Dvi jėgos trikovės federacijos stumdosi: viena turi kaltinimų ir dėl dopingo, ir dėl senų ryšių su Rusija, kita – argumentų savo gynybai.
Konfliktas dėl galimai dingusios įrangos
Jėgos trikovės sporte veikia dvi organizacijos, o taisyklės skiriasi. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jėgos trikovė pastaraisiais metais bando nusimesti senų įtarimų.

Anksčiau būdavo daugiau dopingo atvejų arba skubių pasišalinimų nuo akistatos su dopingo kontrolieriais.

Pastaraisiais metais svorius mėgstančių kilnoti žmonių sportas gali džiaugtis skaidresne padėtimi, bet dopingo dėmėmis sutepti atletai pasirodo kitur.

Pasak Lietuvos trikovės federacijos prezidento Erlando Petrausko, keli diskvalifikuoti atletai startuoja po alternatyvios organizacijos Tarptautinės trikovės federacijos (WRPF Lietuva) sparnu.

2018 metais įkurta organizacija į savo komandą yra priėmusi Lietuvos antidopingo agentūros diskvalifikuotus atletus:

Tomas Drevnickas yra atsisakęs pateikti dopingo kontrolės mėginį ir dėl to 2021 metais diskvalifikuotas trejiems metams.

Andriaus Nagliaus organizme yra rasta draudžiamų medžiagų, jo ketverių metų diskvalifikacija ištiksėjo gruodžio 8 dieną, bet atletas dalyvavo ir varžybose lapkritį. Tada Birštone vyko WRPF rengiamos Šiaurės Europos jėgos trikovės čempionatas.

„Tie sportininkai su teigiamais dopingo testais gali dalyvauti (WRPF) varžybose, nes pas juos nėra dopingo kontrolės, – piktinosi E.Petrauskas. – Varžybas pavadina pasaulio ar Europos čempionatais, o paskui, kai rajonuose renka geriausius sportininkus ir juos apdovanoja, jie eina viename lygmenyje su mūsų sportininkais, kurie laikosi antidopingo taisyklių. Tai – nesąžininga kova.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Erlandas Petrauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Erlandas Petrauskas

E.Petrausko teigimu, alternatyvios jėgos trikovės atletai negali pretenduoti į finansavimą, bet savivaldose ne visi susigaudo.

„Birštono merė džiaugėsi, savivaldybės atstovė kabina medalius tiems, kurie yra suspenduoti ir pagal taisykles negali dalyvauti varžybose, negali net treniruotis su kitais jėgos trikovės sportininkais“, – sakė E.Petrauskas.

Jis įtaria, diskvalifikuoti atletai ir patys dirba treneriais ir net dalyvavo vaikų darželio renginiuose.

E.Petrauskas prisimena ir žinomo reperio Vytauto Medinecko renginį, į kurį buvo pakviestas diskvalifikuotas T.Drevnickas. „Paskui pats Ironvytas skambino ir piktinosi, kad neleidžiama dalyvauti sportininkams, – pasakojo Lietuvos jėgos trikovės federacijos prezidentas. – Kiek keista, kad žmonės nesupranta dopingo žalos.“

Tačiau WRPF Lietuva įkūrėjas ir vadovas Deividas Kasulis turi savų paaiškinimų.

„Mes nei propaguojame, nei reklamuojame draudžiamas medžiagas. Šią federaciją įkūrėme tik tam, kad atsirastų daugiau renginių, nes jų trūko“, – sakė D.Kasulis.

Asmeninio albumo nuotr./Deividas Kasulis
Asmeninio albumo nuotr./Deividas Kasulis

Jis teigė, kad WRPF Lietuva yra nutarusi įkurti du divizionus: viename

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius