Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 07

Dėl dopingo šleifo – nauja grėsmė sunkiaatlečiams

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) paliko sunkiąją atletiką tarp tų sporto šakų, kurios gali būti ištrintos iš olimpinės programos. Visi sunkiaatlečiai, tarp jų ir vienas geriausių Lietuvos sportininkų Aurimas Didžbalis, gali būti išbraukti iš 2024 metų olimpinių žaidynių.
Aurimas Didžbalis iškovojo Rio bronzą
Aurimas Didžbalis iškovojo Rio olimpinę bronzą. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Be to, TOK nurodė dar kartą patikrinti daugiau sunkiaatlečių dopingo mėginių iš 2012 metų Londono olimpinių žaidynių.

Apie tai TOK pranešė trečiadienį, praėjus dienai po sprendimo neleisti Rusijos rinktinei dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse dėl valstybiniu lygiu vykdytos dopingo programos.

Trečiadienį TOK valdyba paprašė Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos pateikti naujų duomenų apie tai, kaip sekasi kovoti su dopingu.

TOK prezidentas Thomasas Bachas teigė, jog dar daugiau Londono žaidynių mėginių bus patikrinta, ypač didelį dėmesį skiriant sunkiaatlečių testų rezultatams.

Iš viso TOK atėmė 29 sunkiaatlečių medalius po to, kai 49 dopingo testai buvo teigiami (daugiausia dėl uždraustų streroidų) dar kartą patikrinus 2008 ir 2012 m. olimpinių žaidynių mėginius.

Lietuvos sunkiaatlečiai Londono žaidynėse nedalyvavo. A.Didžbalis buvo iškovojęs olimpinį kelialapį į Londoną, bet iš Lietuvos komandos jis buvo atimtas, kai sunkiaatlečio organizme tų metų pavasarį Europos čempionate buvo aptikta dopingo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Bachas – Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Bachas – Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas

Sunkioji atletika lieka 2020 metų olimpinėje programoje, nors TOK ir sumažino sunkiaatlečių sportininkų kvotą 64 atletais ir panaikino vieną vyrų kategoriją.

Th.Bacho teigimu, valstybės, kurių sportininkai dažniausiai pažeidžia antidopingo taisykles, turėtų prarasti teisę startuoti žaidynėse.

Lietuvos sunkiosios atletikos atstovai per pastaruosius penkerius metus dėl dopingo buvo pagauti tris kartus: 2012 m. – A.Didžbalis, 2014 m. – Ramūnas Vyšniauskas, 2017 m. – Domantas Kmieliauskas. Visi trys yra Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidento ir trenerio Bronislovo Vyšniausko auklėtiniai.

Kita vertus, A.Didžbalis yra ir vienas pajėgiausių šalies atletų. Pernai jis iškovojo olimpinį bronzos medalį Rio de Žaneire ir buvo išrinktas geriausiu šalies metų sportininku. Praėjusį savaitgalį 26 metų atletas tapo pasaulio vicečempionu Anaheime (JAV).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius