-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 03 23

Donatai Rimšaitei gali „nuplaukti“ ir Rio de Žaneiras: šiuolaikinė penkiakovė iš olimpinių žaidynių programos bus tiesiog išbraukta?

Lietuva neleido penkiakovininkei Donatai Rimšaitei startuoti Londono olimpinėse žaidynėse po Rusijos vėliava. Nors rusai karštligiškai ieško būdų, kaip pilietybę pakeitusiai sportininkei atverti kelius į Londoną, pagal dabartinę situaciją D.Rimšaitė galėtų dalyvauti tik 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.
Donata Rimiatė su Rusijos penkiakovininkais Pavelu Sekretevu ir Andrejum Pankinu
Donata Rimiatė su Rusijos penkiakovininkais Pavelu Sekretevu ir Andrejumi Pankinu / Scanpix/RIA Novosti nuotr.

Vis dėlto egzistuoja tikimybė, kad 2008 metais Pekino olimpiadoje debiutavusi D.Rimšaitė, tuomet Lietuvos atstovė, neturės ir tokios galimybės. Priežastis: po Londono olimpinių žaidynių šiuolaikinė penkiakovė iš olimpinės programos gali būti tiesiog išbraukta.

Be abejo, tai būtų bloga žinia ir Lietuvos sportui: juk būtent penkiakovininkai Lietuvai skina bene daugiausia pergalių.

Penkiakovės likimą spręs po Londono olimpiados

Šiuolaikinei penkiakovei šie metai ypatingi – sukanka lygiai 100 metų nuo jos debiuto olimpinėse žaidynėse. Tačiau vasarą vyksianti Londono olimpiada, gali būti paskutiniu įrašu olimpinėje šios sporto šakos istorijoje.

Dar prieš 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes Tarptautinis olimpinis komitetas(IOC) svarstė šiuolaikinės penkiakovės pašalinimo iš olimpinių žaidynių klausimą. Tuomet ant stalo buvo padėtos trys sporto šakos, kurias po 2008 metų Pekino žaidynių ketinta išbraukti iš olimpinės programos – vienintelė šiuolaikinė penkiakovė liko olimpine sporto šaka, o beisbolas ir softbolas iš sąrašo buvo išbraukti.

J.Kalinsko ir `.Mažeikos nuotr./Donata Rimaaitė ir Laura Asadauskaitė
J.Kalinsko ir Š.Mažeikos nuotr./Donata Rimšaitė ir Laura Asadauskaitė

Buvo nuspręsta šiuolaikinę penkiakovę palikti bent iki 2012 m. olimpiados, o po to prie klausimo vėl sugrįžti. Pagrindinis šiuolaikinės penkiakovės šalinimo iš olimpinės programos motyvas – pernelyg mažas sporto šakos populiarumas pasaulyje. Vertinama, kad tai militaristinės pakraipos sporto šaka, kuria daugiausia užsiima socialistinio lagerio šalys.

Pokyčiai – IOC prezidento Jacques'o Rogge'o iniciatyva

AFP/Scanpix nuotr./TOK prezidentas Jacques Rogge
IOC prezidentas J. Rogge'as

Vienas pagrindinių pokyčių olimpinėje programoje iniciatorių tuomet buvo dabartinis IOC prezidentas J.Rogge'as. Jaunas energingas belgas, 2001 metais tapęs IOC vadovu, buvo pasiryžęs įpūsti naujų vėjų. Jis iškėlė idėją, kad olimpinė programa neturėtų būti cementinė, ji turėtų nuolat keistis, o viena pagrindinių pretendenčių palikti olimpinę programą įvardijo šiuolaikinę penkiakovę.

J.Rogge'as norėjo į olimpines žaidynes grąžinti regbį, kurį jaunystėje pats žaidė. Kadaise J. Rogge’as ne tik atstovavo Belgijos olimpinei buriavimo komandai, bet ir buvo Belgijos regbio rinktinės narys.

Vis dėlto pirmaisiais vadovavimo IOC metais J. Rogge’as nebuvo labai įtakingas. Jam tapus IOC prezidentu, dauguma IOC narių išliko lojalių Juan Antonio Samaranchui ir jo vizijai. Diskusijos parodė, kad J. Rogge’as iškėlė idėjas, kurios beveik neturėjo šansų būti įgyvendintos: jos tiesiog nesulaukė palaikymo.

Suvokdamas, kad pralaimėjimas suduotų stiprų smūgį jo autoritetui, J.Rogge'as atsiėmė savo pasiūlymus. Tik tuomet, kai subūrė savo komandą, kai pasikeitė daugiau nei pusė IOC narčių, J.Rogge'as galėjo kažką nuveikti. Taip 2009 metais į 2016 m. olimpinių žaidynių programą buvo įtrauktas golfas ir regbis.

Bent kol kas išlikti olimpinėje programoje šiuolaikinei penkiakovei pagelbėjo ir ryšiai. UIPM viceprezidentas yra Jaunas Antonio Samaranchas jaunesysis, o federacijos Garbės prezidentas – IOC narių gretose didelę įtaką turintis Monako princas Albertas II. Būtent šie žmonės tapo šiuolaikinės penkiakovės stabilumo garantu.

Artūras Poviliūnas: pokyčius sunku prognozuoti

Kaip bebūtų, olimpinių žaidynių programa nėra guminė. IOC yra aiškiai suformulavęs, kad daugiau nei 10,5 tūkst. sportininkų olimpinėse žaidynėse negali dalyvauti. Pekino olimpinėse žaidynėse sportininkų skaičius šią ribą buvo beveik pasiekęs. Tad noras į olimpinę programą įtraukti naują sporto šaką verčia sukti galvą – kurią kitą išbraukti. Juolab dabar, kai jau aišku, kad olimpiniame Rio de Žaneire prisidės golfo ir regbio turnyrai.

Alfredo Pliadžio nuotr./LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas
LTOK prezidentas A.Poviliūnas

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas optimistiškai vertina šiuolaikinės penkiakovės perspektyvas. Jis ramina: sporto šaka, kurioje lietuviai skina pergales, taip lengvai palaidota nebus. Tiesa, priduria: „Nors... negali žinoti“.

„Kiekviename olimpiniame cikle tie klausimai iškyla. Jei iškils šįkart, manau, iškils tik iš IOC prezidento pareigų pasitraukus J.Rogge'ui. Jo kadencija baigsis 2013 metais ir daugiau jis nebegalės kandidatuoti. Kas bus prezidentu, labai sunku pasakyti, nes kandidatų yra 5-6. Olimpinio sporto politika gali keistis, kuria kryptimi – daug priklausys nuo naujojo prezidento“, – teigia A.Poviliūnas.

„J.Rogge'o pavyzdys parodė, kad tik pasikeitus IOC prezidentui, kardinalių permainų tikėtis sunku.  Manau, kad kol kas šiuolaikinei penkiakovei iškritimas iš olimpinių žaidynių programos negresia. Žinoma, negali žinoti, kokia bus būsimo prezidento pozicija“, – priduria LTOK prezidentas.

Olimpinio sporto politika gali keistis, kuria kryptimi – daug priklausys nuo naujojo IOC prezidento, teigia A.Poviliūnas.

Išgirdusi pavojaus ženklus penkiakovė stengiasi keistis

A.Poviliūnas pripažįsta, kad šiuolaikinės penkiakovės pašalinimas iš olimpinės programos būtų nemenkas smūgis Lietuvos sportui. Dar tuomet, kai J. Rogge'as nusitaikė į šiuolaikinę penkiakovę, LTOK laiškuose IOC prezidentui užstojo šią sporto šaką. Netrukus IOC prezidentas LTOK ir kitų nacionalinių komitetų paprašė nerašyti panašių laiškų, kad neatrodytų, jog nacionaliniai komitetai užsiima lobizmu.

Pasak A.Poviliūno, svarbu tai, kad išgirdusi pavojaus varpus pati Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės federacija (UIPM) sureagavo ir ėmė dėti daug pastangų, kad sporto šaka pasikeistų – taptų patrauklesne žiūrovams ir žiniasklaidai, pirmiausia – televizijai.

AFP/Scanpix nuotr./Pneumatinius pistoletus aiuolaikinėje penkiakovėje 2010 m. pakeitė lazeriniai
Pneumatinius pistoletus šiuolaikinėje penkiakovėje 2010 m. pakeitė lazeriniai

Buvo sutrumpintas varžybų laikas, atsirado internetinės transliacijos, sujungtos bėgimo ir šaudymo rungtys, šaudyme įdiegtos lazerinės technologijos ir panašiai. „Manau,  federacija buvo lanksti ir įrodė, kad šiuolaikinė penkiakovė turi pelnytą vietą po saule“, – įsitikinęs A.Poviliūnas.

Galbūt šiuolaikinę penkiakovę išgelbės ir jos išskirtinumas – tai vienintelė sporto šaka, kuri buvo sukurta specialiai olimpinėms žaidynėms. Nepaisant to, po Londono olimpiados šiuolaikinė penkiakovė vėl bus kviečiama „ant kilimėlio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius