-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 08

Dukart olimpinio čempiono kirtis TOK: jūs visiškai nesirūpinate atletais

Dukart olimpinis čempionas amerikietis Daley Thompsonas parašė atvirą laišką Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentui Thomasui Bachui, kuriame išreiškė pasipiktinimą Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių organizavimu.
Thomasas Bachas
Thomasas Bachas / „Scanpix“ nuotr.

Dukart olimpinis čempionas apkaltino TOK pagrindinių sporto pamatų griovimu, prastu Rio žaidynių organizavimu ir nesirūpinimu sportininkais. D.Thompsonas parašė atvirą laišką, kurį išplatino ir žiniasklaidai.

Pateikiame šio laiško vertimą į lietuvių kalbą

Gerbiamas p. Bachai,

Aš myliu olimpines žaidynes. Žiūriu olimpines žaidynes namuose su savo vaikais ir jų užduotas klausimas privertė mane parašyti jums šį laišką. Kas rūpinasi svarbiausių olimpinių žaidynių dalyvių, t.y. atletų, interesais?

Aš geriau matyčiau mažesnio masto varžybas su diskvalifikuotais Rusijos sportininkais. Mažiau eterio laiko, mažiau rėmėjų ir kur kas mažiau

Viskas, ko aš noriu, yra lygios teisės visiems atletams, kurie metų metus stengėsi dėl vienintelio tikslo – olimpinių žaidynių.

Tačiau pirmomis dienomis aš mačiau dėl dopingo baustą Rusijos plaukikę, kuri laimi olimpiniame baseine, irkluotojus, kurie semdami vandenį iš savo valčių nežino, kada įvyks jų startas, tuščias vietas laikinose arenose, ilgas žmonių, bandančių patekti į varžybas, eiles ir beprotiškai pavojingomis sąlygomis vykdytas dviračių plento varžybas.

Pirmomis dienomis aš mačiau dėl dopingo baustą Rusijos plaukikę, kuri laimi olimpiniame baseine, irkluotojus, kurie semdami vandenį iš savo valčių nežino, kada įvyks jų startas

Mano sūnūs žiūrėjo tai su manim kartu ir uždavė klausimą: „Tėti, kas atsitiko su geriausiu pasaulio sporto renginiu?“

Jūs, pone Bachai, sugebate tik visus raminti ir daryti nuolaidas, tačiau jums nesvarbūs švarūs atletai. Kad ir kokį spaudimą patirtumėte – tai turėtų būti jūsų pagrindinis rūpestis.

Kasmet TOK išleidžia 15 mln. dolerių antidopingo programoms, tačiau jūsų pelnas siekia milijardus. Tai atrodo šiek tiek šykštu, kai teigiate kovojantis su didžiausia sporto grėsme. Su tuo, kad kėsinasi sugriauti sporto pamatus.

Gali būti, kad ilgametė TOK patirtis kišant galvą į smėlį suveiks ir šį kartą. Rusijos valdžios remiamas sukčiavimas tiesiog bus užmirštas – kaip dažnai ir atsitinka – o olimpiniai sportininkai bus tiesiog per daug užimti, kad skųstųsi.

Daugelis žmonių, kurie yra atletų komisijose, kurie turėtų rūpintis sportininkų interesais, tiesiog rūpinasi kaip išsaugoti status quo, kaip gauti kuo daugiau nemokamų kelionių ir kitų gėrybių.

Pone Bachai, aš noriu jums užduoti vieną paprastą klausimą. Kas iš tikrųjų rūpinasi svarbiausiais olimpinių žaidynių dalyviais – atletais? Nes tai tikrai nesate jūs.

Daley Thompsonas

P.S. Dar vienas dalykas. Galbūt reikėtų pažiūrėti į parolimpinį sportą ir pasimokyti iš jų lyderystės pamokų? Pasistenkite palikti olimpinį sportą naujai kartai geresnės stadijos, nes dabar nuostabiausias žmonijos išradimas yra mirtiname pavojuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius