-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17

Dviračių dopingo skandalas: ant ko krinta šešėlis?

Klaipėdoje su sunkiaatlečiais prasidėjęs dopingo skandalas persikėlė į Panevėžį. Čia buvo iškrėstas Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras bei dviračių treko trenerių namai. Pareigūnai rado didelį kiekį, įtariama, dopingo medžiagų, taip pat galimai psichotropinių vaistų. Areštinėje atsidūrė ilgamečiai treneriai Antanas Jakimavičius ir Solveiga Baleišytė.
Solveiga Baleišienė ir Olivija Baleišytė
Solveiga Baleišytė ir Olivija Baleišytė / Marytės Marcinkevičiūtės nuotr.

Abu treneriai buvo uždaryti į areštinę, jiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis turint tikslą jas platinti. Paimtos medžiagos perduotos tirti ekspertams, o įtariamiesiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis sakė, kad federacija prieš savaitę sulaukė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) kreipimosi dėl A.Jakimavičiaus sportininkių, iš jų paimti mėginiai.

„Man pavyko susisiekti su Antanu Jakimavičiumi. Jis patvirtino, kad buvo atliktos kratos ir pareikšti įtarimai. Jis daugiau man nieko nekomentavo. Jis sakė, kad nenori nieko kalbėti, kol vyksta tyrimas. Nenorėjau telefonu žmogaus tardyti“, – apie stambiu dopingo platinimu įtariamą trenerį kalbėjo R.Bakutis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Jakimavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Jakimavičius

Federacijos vadovas patikino, kad anksčiau nekilo jokių įtarimų, kad Panevėžyje gali būti dopingo vartojimo atvejų.

„Visų mūsų trenerių auklėtiniai dalyvauja Europos ir pasaulio čempionatuose, kur yra nuolat tikrinami. Mums patiems tai kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – stebėjosi R.Bakutis.

Stebėjosi ir dviračių sporto federacijos generalinė sekretorė Rasa Ališauskienė.

„Nebuvo jokios informacijos, neturėjome jokių įtarimų, net negalvojome apie tai, nes švarus sportas mums yra labai svarbus“, – sakė ji.

R.Ališauskienė užsiminė, kad A.Jakimavičius pernai turėjo širdies problemų – dėl jų buvo atsidūręs ligoninėje.

Kita vertus, policijos nufilmuotoje medžiagoje matomi dideli daugiau nei dešimties rūšių preparatų kiekiai. Akivaizdu, kad jie negalėjo būti vartojami vieno žmogaus.

VIDEO: Klaipėdos kriminalistai įtarimus dėl galimo dopingo platinimo pareiškė ir dviračių sporto treneriams

Federacija artimiausiu metu sušauks vykdomąjį posėdį, kuriame turėtų sustabdyti A.Jakimavičiaus ir S.Baleišytės trenerių licencijas tol, kol vyksta tyrimas.

Panevėžys yra ir svarbiausia garsiausios Lietuvos treko dviratininkės Simonos Krupeckaitės pratybų vieta. Buvusią pasaulio rekordininkę treniruoja jos vyras Dmitrijus Leopoldas.

Federacijos prezidentas pabrėžė, kad nei ant tituluotos sportininkės, nei jos trenerio šešėlis nekrenta: „Jokiu būdu nesuplakite jų į krūvą. Taip neteisinga daryti.“

Tomo Gaubio nuotr./Romualdas Bakutis
Tomo Gaubio nuotr./Romualdas Bakutis

Patys kaltinami treneriai – A.Jakimavičius ir S.Baleišytė – atsitvėrė tylos siena ir į skambučius neatsako. Su 15min bendrauti atsisakė ir bene perspektyviausia jų auklėtinė, trenerės S.Baleišytės dukra Olivija Baleišytė.

19-metė yra daugkartinė Lietuvos treko čempionė. Prieš dvejus metus O.Baleišytė laimėjo Europos jaunių čempionatą ir pasiekė pasaulio jaunių rekordą 2 km asmeninių persekiojimo lenktynių rungtyje.

Šių metų vasario pabaigoje vykusiame pasaulio treko čempionate perspektyvi lietuvė užėmė 14-ąją vietą moterų skrečo lenktynėse.

Tomo Gaubio nuotr./Olivija Baleišytė
Tomo Gaubio nuotr./Olivija Baleišytė

A.Jakimavičius ir S.Baleišytė taip pat treniruoja 18-metę Kristiną Kazlauskaitę.

O.Baleišytė ir K.Kazlauskaitė yra įtrauktos ir į 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių kandidatų sąrašą. Olivijai buvo prognozuojamos 6–10 vietos Tokijuje, daugiakovės rungtyje.

S.Baleišytė taip pat yra Lietuvos jaunių treko merginų rinktinės trenerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius