-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 10

Ekstremalaus sporto mėgėjams mieste vietos nėra

Vis labiau populiarėjančio riedlenčių sporto aistruolių gretos Šiauliuose didėja. Tačiau šio sporto aistruoliai susiduria su nemenka bėda – miesto centre nėra tam skirtos specialios aikštelės, todėl riedlentininkai triukšmingai ir pavojingai važinėja ne per seniausiai renovuotoje Vilniaus pėsčiųjų gatvės dalyje – ypač prie Dailės galerijos ir Apylinkės teismo.
Riedlentininkas
Riedlentininkas / „Scanpix“ nuotr.

Taip gadinama ne tik pėsčiųjų gatvės danga, bet kyla pavojus nepritaikytoje aikštelėje susižaloti patiems riedlentininkams. Deja, kol kas miesto valdžia dar tik svarsto galimybes įrengti specializuotas aikšteles riedlentininkams.

Riedlenčių sportas svarbus socializacijos procesui

Sporto psichologas Andrius Stočkus, paklaustas, ar užsiiminėjimas riedlenčių sportu yra naudingas ir reikalingas jaunimui, nė nedvejodamas sako, kad apskritai nėra netinkamo sporto. Reikia esą džiaugtis tuo, kad jaunimas išvis užsiiminėja kažkokia aktyvia veikla, o ne ištisą dieną kiurkso namie ir neatitraukia akių nuo kompiuterio ar televizoriaus. 

„Pirmiausia sportas – tai nauda sveikatai. Sportuojantys, aktyvūs vaikai yra sveiki vaikai. Todėl suteikti jiems galimybę užsiiminėti bet kokia sporto šaka yra būtina. Dar vienas svarbi priežastis, kodėl jaunimas turi sportuoti, tai socializacija. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot S.Baradinsko (viduryje), visos Vilniaus riedlenčių aikštelės šiuo metu yra apgailėtinos būklės, važinėtis jose nesaugu.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot S.Baradinsko (viduryje), visos Vilniaus riedlenčių aikštelės šiuo metu yra apgailėtinos būklės, važinėtis jose nesaugu.

Šiuo atveju riedlentininkai, leisdami laisvalaikį drauge, suburia savo draugų, bendraminčių ratą, bendrauja, siekia kažkokių tikslų. Iš pirmo žvilgsnio gal ir atrodo nesudėtinga važiuoti ta riedlente, tačiau iš tiesų vaikas turi labai daug stengtis, kad išmoktų įvairių triukų, judesių. Tai išvysto užsispyrimą, tikslo siekimą ir yra labai svarbu augančiai besivystančiai asmenybei“, – tvirtina A.Stočkus. 

Pasak sporto psichologo, tiek sociologų, tiek sporto mokslininkų yra įrodyta, kad tie vaikai, kurie yra pripratę sporto aikštelėje stengtis, kažko išmokti, pakentėti, lygiai taip pat išmoksta iškęsti gyvenime atsirandančius sunkumus, juos įveikti. Sportas – tai tam tikra gyvenimo mokykla, kurioje vaikas jau nuo pat mažų dienų supranta, kad gyvenime yra tokių dalykų, dėl kurių verta pasistengti ir kažką aukoti. Todėl psichologas pabrėžė, kad bet kuriuo atveju riedlenčių sportas jaunimui teikia didelę naudą, o uždrausti ar kitaip varžyti šio sporto mėgėjus būtų didelė klaida. 

Riedlentė netinkamoje vietoje – nesaugi

Šiaulių miesto centre neįrengta speciali aikštelė riedlentininkams kelia pavojų ne tik miesto gyventojams, pėsčiųjų gatvės dangai, bet ir pačių šio sporto mėgėjų sveikatai.

Psichologas pabrėžė, kad bet kuriuo atveju riedlenčių sportas jaunimui teikia didelę naudą, o uždrausti ar kitaip varžyti šio sporto mėgėjus būtų didelė klaida. 

„Kadangi pagal rizikos laipsnį, snieglentės yra priskiriamos prie aukštos rizikos sporto šakų, tai automatiškai riedlentės taip pat priskirtinos prie aukštos rizikos sporto šakų. Taigi tai yra ekstremali sporto šaka, kuri pavojinga trauminiu atžvilgiu. Kas yra stovėjęs ar bandęs pavažiuoti riedlente, supranta, koks tai jausmas. Be to, vienas dalykas yra snieglentė arba banglentė, kuriomis sklendžiama ant sniego ir vandens, o visai kitas dalykas – riedlentė, kuria važiuojama ant kietos dangos. Įsivaizduokite, važiuoji riedlente, nebesuvaldai savo kūno ir krenti. Esu girdėjęs, kad važinėjimas riedlente baigiasi sunkiais galvos sutrenkimais, mirtinomis traumomis“, – teigė Šiaulių sporto centro medicinos direktorius Danius Tankūnas.

Kartu D.Tankūnas patikino, kad įvairūs sužeidimai ir traumos yra neatskiriama bet kokio sporto dalis, todėl dėl šių priežasčių mesti riedlenčių sportą, ar neleisti savo atžaloms juo užsiiminėti būtų neteisinga. Todėl įvairius triukus atlikinėti būtina tik tam specialiai skirtose vietose. 

„Be jokių kalbų tos vadinamos rampos, aikštelės specialiai skirtos riedlentininkams yra daug saugesnės nei atsitiktinai pasirinkti turėklai ar kažkas panašaus. Riedlentininkams skirtoje vietoje danga turi būti ypač lygi, nesuskilinėjusi, neduobėta, kad važiuojant riedlente nekiltų rizika už ko nors užkliūti ar įriedėti į duobę ir taip susižaloti. Tačiau iškart iškyla klausimas, kiek mes savo mieste tokių specialių aikštelių turime ir kokia jų būklė“, – teigė D.Tankūnas. 

Konkretaus plano dar nėra

Paklausus Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojo Romano Kančiausko, ar riedlentininkams miesto centre bus įrengta speciali aikštelė ir ar bus pagaliau pasirūpinta šio sporto mėgėjų ir miestiečių saugumu, jis atsakė, kad planai įrengti tokią aikštelę yra, tačiau, kada jie bus įgyvendinti, kol kas neaišku. 

Triukus atlikinėti būtina tik tam specialiai skirtose vietose. 

„Šiuo metu svarstoma integruotų teritorijų vystymo programa, kuri apima visą Šiaulių miesto centrinę dalį nuo Talkšos ežero iki Centrinio parko. Vienas iš variantų yra, kad tokia aikštelė galėtų atsirasti Centriniame parke ar net centrinėje miesto aikštėje, o gal jos prieigose. Tačiau tai diskutuotinas klausimas. Kol kas konkretaus plano dar neturime, tačiau minčių bei idėjų yra. 

Pagrindinis kliūvinys – pinigai, kurių trūksta daugeliui dalykų“, – aiškino R.Kančiauskas. 

Kalbai pakrypus apie pinigus iškart iškilo dar vienas klausimas: ar nebūtų pigiau įrengti riedlentininkams aikštelę, kurioje jie galėtų saugiai ir aktyviai praleisti laisvalaikį, nei lopyti ir taisyti neseniai renovuotą pėsčiųjų gatvę.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas atsakė, kad viskas priklauso nuo aikštelės įrengimo kokybės, nes įrengti kokybišką, saugią vietą ekstremalaus sporto mėgėjams kainuoja nemažai.

„Labai gaila, kad laužoma gerai ir tvarkingai įrengta aplinka, bet jaunuosius sportininkus taip pat galima suprasti. Jaunimui reikia tų pramogų, atrakcijų ir vietos. Todėl specialiai riedlentininkams skirtos aikštelės įrengimo klausimą svarstome, bet konkrečiai kada ir kur tas bus padaryta negaliu pasakyti“, – teigė R.Kančiauskas.

Atlikinėdami įvairius triukus riedlentininkai jau nuskėlė nemenką gabalą betono nuo neseniai renovuotos pakylos. „Rampos, aikštelės, specialiai skirtos riedlentininkams, yra daug saugesnės nei atsitiktinai pasirinkti turėklai ar kažkas panašaus“, – teigė Šiaulių sporto medicinos centro direktorius D.Tankūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius