Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Europos buriavimo čempionate – ir olimpinė vicečempionė

Kaimynai estai birželio 4–11 dienomis Taline rengia Europos buriavimo čempionatą, į kurį išvyko ir keturi Lietuvos buriuotojai. Tarp jų – ir olimpinė vicečempionė Gintarė Scheidt, į didįjį sportą po motinystės atostogų sugrįžusi tik šį pavasarį ir žadėjusi Europos čempionate dar nedalyvauti.
Gintarė Volungevičiūtė
Gintarė Scheidt / Asmeninio archyvo nuotr.

„Gintarė buvo nusiteikusi šiemet varžybose dalyvauti truputį santūriau, bet, kaip matote, jos rezultatai palyginus neblogi ir, matyt, jai pačiai atsirado noras varžytis – į Europos čempionatą panoro važiuoti pati, nors iš pradžių galvojo dalyvauti tik pasaulio čempionate“, – svarsto Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) generalinis sekretorius Linas Tamkvaitis.

Pasak jo, kadangi G.Scheidt po pertraukos treniruotis pradėjo dar palyginti neseniai, dideli tikslai jai nėra keliami. „Nors jau įvykusių varžybų, kuriose Gintarė dalyvavo, rezultatai nuteikia optimistiškai. Bet pagrindinis tikslas – pasiruošti olimpinėms žaidynėms“, – teigė LBS atstovas.

Ko tikimasi į čempioną išvykusių dar iš dviejų buriuotojų – Aušros Milevičiūtės ir Viktorijos Andrulytės? „Kad pasirodytų kuo geriau. Mūsų merginos labai neblogo meistriškumo. Kaip kažkas Prancūzijoje per pasaulio taurės etapą pajuokavo – gal jau laikas Europos čempionatą daryti Lietuvoje?“, – šyptelėjo L.Tamkvaitis.

Kadangi Gintarė treniruojasi dar palyginti neseniai, varžybų praktikos vis dėlto jai kol kas trūksta. Tad, anot L.Tamkvaičio, daug lems, kokios bus oro sąlygos. A.Milevičiūtė 2006 m. tapo Europos jaunimo vicečempione, šiemet laimėjo pasaulio taurės etapą Prancūzijoje, galbūt laikas jai nusitaikyti ir į Europos čempionato medalius? „Mes ne prieš, – juokiasi L.Tamkvaitis. – Manau, kad ji pajėgi tai padaryti. Aušra – kylanti sportininkė. Kabinti medalių iš anksto gal nereikia, bet visko gali būti“.

Anot L.Tamkvaičio, aštuoniolikmetė Viktorija Andrulytė – taip pat labai perspektyvi sportininkė. Pernai ji tapo Europos vicečempione „Laser Radial“ klasėje mažesne bure. „Bet kurios šalies sportininkė, esanti pirmajame dešimtuke, gali laimėti ir prognozuoti šiandien – sudėtinga. Gintarė po olimpinių žaidynių pasaulio reitinge buvo antra. Bet kadangi praėjusius metus praleido, dabar jis žymiai toliau. Bet tai neatspindi tikrojo Gintarės potencialo ir jos sugebėjimų. Matysim, kokie bus rezultatai. Gali būti ir labai gerai, turint omeny, kad pasaulio taurės etape dalyvavusios trys mūsų merginos pateko į dvidešimtuką – tai išties labai geras rezultatas“, – įsitikinęs LBS gen. sekretorius.

Sąlygos Taline mūsų sportininkėms neitin pažįstamos. „Taline vykdavo labai daug varžybų sovietiniais laikais. Dabar varžybos vyksta daugiau kitose Europos vietose. Mūsų sportininkai palyginus nedaug yra buriavę Taline – pasaulio taurės etapai kiekvienais metais rengiami tradicinėse Vakarų Europos vietose. Ir tos vietos mūsų jaunoms sportininkėms yra geriau žinomos, ko gero, nei Talinas“, – pasakoja pašnekovas.

Kokios bus oro sąlygos Estijos sostinėje, pasakyti dar sunku: „Jeigu gerai papučia, ir banga būna nebloga. Aišku, ne taip kaip prie Klaipėdos, kur jūra atvira“.

Mūsų merginoms buriuojant patinka ne vienodos gamtinės sąlygos. A.Milevičiūtei, pasak L.Tamkvaičio labiau tinka rami jūra. „Kai ji laimėjo pasaulio taurės etapą, vėjai buvo būtent silpni“, – prisimena. G.Scheidt reikėtų šiek tiek stipresnio vėjo.

Mažiausiai patyrusi V.Andrulytė: „Būna, ji dar ir apvirsta. Iš jos ypač tikimės gerų rezultatų per pasaulio jaunimo čempionatą, kuris vyks liepos mėn. Turkijoje. Jeigu žiūrėtume į rezultatus pasaulio taurėje, kur ji dalyvavo, savo amžiaus grupėje ji buvo antra – tai leidžia tikėtis gerų rezultatų pasaulio čempionate“. Beje, V.Andrulytei šis Europos čempionatas bus jos debiutas.

Šiemet sutampa, kad vienu metu ir toje pačioje vietoje vyks ir „Laser Radial“ klasės, kurioje varžosi moterys, ir „Laser Standart“, kurioje rungtyniauja vyrai, varžybos. „Paprastai jos vyksta skirtingu laiku ir skirtingose vietose. Tuo ir skiriasi buriavimas nuo kitų sporto šakų, pvz., lengvojoje atletikoje visos rungtys vyksta vienoje vietoje. Pvz., pernai „Laser Standart“ klasės čempionatas surengtas Kanadoje, o „Laser Radial“ – Japonijoje“. „Laser Standart“ klasėje Lietuvai atstovaus vienintelis buriuotojas Rokas Milevičius.

„Mūsų vyrai, deja, neprilygsta moterims“, – prognozuoti jo rezultatų nedrįso LBS gen. sekretorius. Kodėl taip yra, kad Lietuvoje buriuotojos stipresnės nei vyrai? „Manau, lėmė daug faktorių. Pirmiausia, treneris Linas Eidukevičius, kuris treniruoja merginas. Aktyviai treniruotis kitas merginas labai paskatino ir Gintarės rezultatai. Yra noras į ją lygiuotis. Štai toks pavyzdys: pernai Gintarė neburiavo, tai ir Aušros rezultatai buvo kuklesni. O šiemet, kai į aktyvų sportą vėl grįžo Gintarė, geresni ir Aušros rezultatai. Yra sveika konkurencija. Ir ji padaro savo“, – įsitikinęs L.Tamkvaitis.

Europos čempionate buriuotojai į startą stos jau rytoj. Jeigu oro sąlygos bus palankios – nebus itin stipraus vėjo ar visiško štilio, dėl kurių reiktų nutraukti plaukimus, jų turėtų įvykti 12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius