2022 10 12

Europos čempionato atrankoje – Lietuvos rankininkų akistata su grupės favoritais

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė trečiadienį pradeda kovą dėl kelialapio į 2024 m. Europos čempionatą. Lietuvos rankininkai svečiuose susitiks su 6-os atrankos grupės favorite laikoma Vengrijos rinktine.
Lietuvos rankinio rinktinė
Lietuvos rankinio rinktinė / LRF nuotr.

Lietuvos rinktinė sieks pakartoti šių metų pasiekimą, kai po daugiau negu dviejų dešimtmečių pertraukos pateko į finalinį Europos čempionato etapą.

„Vengrijoje susirinkome pirmadienį. Stengiamės atnaujinti tarpusavio ryšius, prisiminti ką veikėme praėjusiose treniruočių stovyklose ir perteikti žaidėjams ką norime matyti aikštelėje. Neturim daug laiko pasiruošimui rungtynėms, todėl treniruočių procesas yra forsuojamas. Bet visoms rinktinės sąlygos yra panašios, – apie pasirengimą rungtynėms pasakojo Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas. – Pirmadienį treniruotėje daugiau dėmesio skyrėm gynybai, jos sustatymui ir spragų užpildymui. Antradienį akcentus dėjome ruošdami puolimo taktiką. Trečiadienį ryte vykusioje treniruotėje vyko paskutiniai žaidimo šlifavimai ir aptariami taktiniai dalykai.“

Per visą istoriją su Vengrijos rinktine Lietuvos rankininkai oficialiose rungtynėse yra susitikę 8 kartus. Lietuviams laimėti pavyko 2 kartus. Paskutinį kartą Lietuvos ir Vengrijos rinktines burtai buvo suvedę 2008 m. Europos čempionato atrankoje. Kaune pralaimėta 23:28, namuose vengrai laimėjo minimaliu skirtumu 31:30.

„Mūsų tikslas negali būti kitoks, negu nugalėti namuose Lietuvos rinktinę. Bet negalime žiūrėti į Baltijos šalies komandą lengvabūdiškai. Metų pradžioje vykusiame Europos čempionate Lietuvos rinktinė labai atkakliai kovojo su Rusijos rinktine, ilgą laiką atsilaikė prieš Norvegijos rinktinę. Tai parodo jų jėgą“, – sakė Vengrijos rinktinę treniruojantis ispanas Chema Rodriguezas, kurio treniruojamas Lisabonos „Benfica“ klubas šiais metais laimėjo Europos lygą.

Vengrijos rinktinė – nuolatinė pasaulio ir Europos čempionatų dalyvė. 2021 m. pasaulio čempionate vengrai užėmė 5 vietą, tačiau patyrė nesėkmę šių metų Europos čempionate. Namuose vykusiose pirmenybėse vengrai neįveikė grupės barjero ir galutinėje rikiuotėje liko 15 vietoje.

Vengrijos rinktinės gretose net septyni Čempionų lygoje rungtyniaujantys rankininkai iš Vengrijos „Vezprem“ ir „Szeged“ klubų bei Kroatijos „Zagreb“ komandos. Dar keturi žaidėjai atstovauja į Europos lygą patekusiems klubams – vengrų „Ferencvaros“ ir „Balatonfured“ bei portugalų „Benfica“.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinė Europos lygoje turi keturis atstovus, tačiau dėl traumų rungtynėse su vengrais galės padėti tik vienas jų – Prancūzijos „Aix“ klube rungtyniaujantis Gerdas Babarskas.

„Vengrijos rinktinė yra Europos rankinio elito atstovė. Varžovai turi labai pajėgią ir gilią sudėtį. Jų žaidėjai turi daugybę tarptautinių varžybų patirties tiek Čempionų lygoje, tiek Europos lygoje. Užsienyje žaidžiantys Vengrijos rinktinės atstovai taip pat rungtyniauja garsiuose klubuose. Todėl Vengrija ne veltui laikoma grupės favorite, – sakė G. Savukynas. – Bet nežiūrint prieš ką stosime į kovą, mes labai rimtai ruošiamės rungtynėms. Nors varžovai stipresni individualiai kone visose pozicijose, mūsų komandos noras, mūsų atsidavimas aikštelėje, komandinis žaidimas gali lemti rungtynių eigą. Kol rungtynės neprasidėjo, abi komandos turi lygius šansus ir tik po finalinio švilpuko bus aišku kas laimės.“

Kitose atrankos grupės rungtynėse Šveicarijos rinktinė trečiadienį priims Sakartvelo ekipą. Sekmadienį Lietuvos ir Šveicarijos rinktinės susitiks Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Į Vokietijoje vyksiantį Europos čempionato finalinį etapą pateks dvi geriausios grupių komandos ir keturios geriausios trečią vietą užėmusios ekipos. Geriausios keturios trečią vietą užėmusios rinktinės bus nustatytos atsižvelgiant tik į rezultatus su dvi pirmąsias vietas grupėje užėmusiomis komandomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius