Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11

Golfas sugrįžta į olimpines žaidynes. Kokios bus jo taisyklės?

Į olimpinių žaidynių programą nuo 2016 m. grįžta golfas – daugeliui žinoma, bet vis dėlto mitais apipinta sporto šaka. Šios sporto šakos varžybos prasidės ketvirtadienį.
Rory McIlroy'us
Rory McIlroy'us / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Golfas olimpinėse žaidynėse debiutavo 1900 m. Paryžiuje. Antrą kartą ši sporto šaka olimpinių žaidynių programoje buvo 1904 m., o po to pašalinta iš programos. 2009 m. Kopenhagoje nuspręsta grąžinti golfą į olimpinę programą 2016 m. olimpiadoje.

Turnyre varžysis 120 žaidėjų – po 60 vyrų ir moterų. Vyrų turnyras vyks rugpjūčio 11-14 d., moterų turnyras vyks rugpjūčio 17-20 d.

Golfo žaidėjai olimpinėms žaidynėms buvo atrinkti remiantis Tarptautinės golfo federacijos reitingais. Vienai valstybei negali atstovauti daugiau negu 4 žaidėjai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Golfas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Golfas

Turnyras vyks 18 duobučių golfo aikštyne. Per keturias dienas kiekvienas turnyro žaidėjas turės įmušti kamuoliuką į 72 duobutes. Kitaip tariant, tą patį aikštyną jis turės įveikti keturis kartus, po 18 duobučių kas dieną.

Negalima praleisti nei vienos duobutės, jos žaidžiamos eilės tvarka. Įmušus kamuoliuką einama prie kitos duobutės.

Žaidimo tikslas – įveikti visas duobutes atliekant kuo mažiau smūgių. Žaidėjas, kuriam prireiks mažiausiai smūgių visoms 72 duobutėms, laimės. Jei du žaidėjai surinks po lygiai taškų, bus žaidžiamas pratęsimas – dar trys papildomos duobutės.

Už įvairius taisyklių pažeidimus galima gauti vieno arba dviejų smūgių nuobaudą. Šie smūgiai yra pridedami prie bendro smūgių skaičiaus. Pavyzdžiui, jei kamuoliukas yra išmušamas į užribį arba į vandens kliūtį, žaidėjas privalo vėl smūgiuoti kamuoliuką iš tos pačios vietos, iš kurios smūgiavo prieš tai, ir gauna vieno smūgio nuobaudą.

Įdomūs faktai apie golfą:

Per vieną 18 duobučių golfo partiją nueinama apie 10-12 km.

Golfą pradėti žaisti gali 4-7 metų amžiaus vaikai.

Visi golfo žaidėjai privalo turėti Žaliąją kortelę. Tai dokumentas, leidžiantis žaidėjui žaisti golfo aikštyne. Norint gauti šią kortelę, privaloma baigti specialius Žalios kortelės kursus. Kursų metu žaidėjas išmoksta, ką reikia daryti golfo aikštyne, kur pradėti žaisti, kur ir kaip smūgiuoti, supažindinamas ir su golfo žaidimo esme bei taisyklėmis.

Lietuvoje golfas pradėtas žaisti 2000 m. Šiuo metu Lietuvoje yra virš 3 tūkst. Žaliąją kortelę turinčių golfo žaidėjų. Bent viename oficialiame turnyre per metus yra dalyvavę beveik 700 lietuvių.

Lietuvoje yra 5 tarptautinius reikalavimus atitinkantys golfo aikštynai. Du įsikūrę Vilniaus rajone, po vieną – Elektrėnų, Klaipėdos ir Druskininkų rajonuose.

Organizatorių nuotr./Lietuvos golfo čempionatas.
Organizatorių nuotr./Lietuvos golfo čempionatas.

Vienas golfo kamuoliukas sveria apie 46 gramus.

Iškart po smūgio golfo kamuoliuko greitis gali siekti net 270 km/val.

Pirmųjų golfo lazdų kotai buvo daromi iš uosio arba lazdyno, o galvutė – iš dygiosios slyvos, bukmedžio, obels arba kriaušės. Dabartinės lazdos yra plieninės, grafitinės, anglies pluošto ir maišytos sandaros.

Aktorius Samuelis L.Jacksonas visose savo pasirašomose sutartyse įtraukia sąlygą, kad filmavimų metu dvi dienas per savaitę galės žaisti golfą, o kino studija turi tai apmokėti.

Mini golfas buvo išrastas 1867 m. kaip moterų sporto šaka. Buvo manoma, kad golfą moterims žaisti yra nepadoru, nes joms keliant golfo lazdą pakyla ir sijonas.

Golfas yra vienintelis sportas, kuris buvo sužaistas už Žemės planetos ribų. Amerikietis astronautas Allanas Shepardas 1971 m. golfo kamuoliuką smūgiavo Mėnulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius