-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

Griškoniui pilietybę siūlė ir ispanai

Pirmojo nepriklausomos Lietuvos istorijoje iškovoto Europos irklavimo čempionato aukso medalio galėjo ir nebūti, jei Mindaugas Griškonis būtų susiviliojęs užsienio valstybių žadamais turtais.
Mindaugas Griškonis Europos irklavimo čempionato nugalėtojas
M.Griškonis nežino, ar galės ginti Europos čempiono vardą kitų metų spalio 29 d. – lapkričio 7 d. Naujoje Zelandijoje vyksiančiose planetos irklavimo pirmenybėse. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įžvelgę didžiulį 23 metų irkluotojo potencialą ir aiškiai žinodami, kokia apgailėtina šios sporto šakos situacija M.Griškonio gimtinėje, užsienio valstybių skautai jaunąjį sportininką verbavo eilėmis.

Ar taps Mindaugas olimpiniu čempionu? Pažadėti negaliu, tačiau potencialo jis turi labai daug. Jam dar tik 23-eji, o irkluotojų branda ir geriausi rezultatai pasiekiami būnant 30–40 metų, – sakė A.Mikšys.

„Pasiūlymų tikrai netrūko, – ketvirtadienį per Vilniuje surengtą spaudos konferenciją neslėpė irkluotoją treniruojantis nusipelnęs Lietuvos treneris 75 metų Alfonsas Mikšys. – Didžiausius pinigus siūlė ispanai. Jų kontraktas buvo tikrai įspūdintas, tačiau Mindaugas jį nedvejodamas atmetė. Jis tikras Lietuvos patriotas – mūsų trispalvės už jokius pinigus neparduotų.“

Už varžobus buvo pranašesnis visa galva

Kaip parodė praėjusį savaitgalį Breste (Baltarusija) vykęs Europos čempionatas, ispanai neklydo – M.Griškonio rankose tikrai slypi milžiniška jėga. Stipriausius Senojo žemyno irkluotojus lietuvis finale aplenkė visu valties korpusu, nors 2000 metrų distancijos pradžioje buvo suteikęs jiems nemenką pranašumą.

„Pūtė labai stiprus šoninis vėjas, todėl padaręs vos kelis galingus grybšnius Mindaugas netikėtai pataikė į sektorių ribojantį burbulą. Irklas išslydo iš rankų, o išlaikyti pusiausvyrą be irklų valtyje yra praktiškai neįmanoma“, – pasakojo visą distanciją šalia kanalo dviračiu auklėtinį sekęs Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys.

Anot jo, išvydę M.Griškonį ištikusią nesėkmę varžovų treneriai jau džiaugėsi pergale. „Mindaugas praktiškai sustojo. Jį aplenkė visi varžovai, o graiko ir kroato treneriai sušuko - „Puiku! Mes laimėsime“, – prisiminė K.Keblys.

Tačiau M.Griškonis nepasidavė ir įrodė, jog tą dieną už varžovus buvo pranašesnis visa galva.„Jau maniau, kad virstu, tačiau kažkokiu nepaaiškinamu būdu sugebėjau sugraibyti išsprūdusį irklą. Niekada, net ir per treniruotes, man taip nebuvo nutikę. O čia juk buvo Europos čempionato finalas. Visas kraujas tarsi užvirė, gavau didžiulę adrenalino dozę. Galbūt ji man padėjo taip lengvai pavyti nutolusius varžovus? – klausė Europos čempionu pirmą kartą tapęs lietuvis. – Maniau, kad išnaudojęs papildomų jėgų vytis varžovus jų pritrūksiu finiše, tačiau jėgų užteko. Šis titulas – labai saldus.“

Europos čempionas neturi net normalios valties

M.Griškonio pergalė pasidaro dar saldesnė, kai apnuoginama tragiška irklavimo bazių padėtis Lietuvoje.

„Kiekvieną dieną kovojame už būvį. Galite atvykti, patys pamatysite, jog irklavimo bazių padėtis Lietuvoje tiesiog tragiška. Tačiau turime kovoti, kad ir tų bazių iš mūsų neatimtų“, – neslėpė LIF viceprezidentas, einantis prezidento pareigas, Dainius Pavilionis.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Europos irklavimo čempionato nugalėtojo medalis
M.Griškonio iškovotas Europos irklavimo čempionato aukso medalis yra pirmasis nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

M.Griškonis finansavimą gauna iš LIF, Olimpinio centro, nes jo rungtis yra olimpinė, ir rėmėjų. Tačiau lėšų trūksta ir Europos čempionui.

„Tikiuosi, jog šiemet nereikės vykti skinti vynuogių, – prisipažino tarpsezoniu pas Šveicarijoje gyvenantį buvusį irkluotoją uždarbiauti ir treniruotis prieš porą metų nuolat vykdavęs M.Griškonis. – Kada pradėsiu pasiruošimą naujam sezonui? Nežinau. Jei bus finansavimas, vyksime į Ispaniją, o jei ne – teks laukti, kol Nemune ištirps ledas, ir tada į Birštoną.“

M.Griškonis kol kas nežino, ar galės startuoti kitais metais Naujojoje Zelandijoje vyksiančiame pasaulio čempionate. „Labai norėčiau, bet dar nežinau. Finansuojamos tik dvi vietos – man ir treneriui arba masažuotojui. Nežinau, kurį pasiimti kartu, nes būtini abu“, – sakė jis.

Skaudu pripažinti, bet Europos čempionas neturi net normalios savo valties. Dabartinė yra du kartus remontuota, todėl sveria net 2 kilogramais daugiau nei varžovų, o sporto šakoje, kurioje nugalėtoją dažnai lemia sekundės dalys, – tai yra labai daug. Tuo tarpu varžovai paprastai turi 5–6 valtis, nors kiekviena jų kainuoja apie 30 tūkst. Lt.

Tiesa, vilties, kad M.Griškoniui pavyks nuvykti į pasaulio čempionatą ginti Lietuvos ir stipriausio Europos irkluotojo vardo, vis dėlto yra. „Tai asmeninis iššūkis. Padėti pritraukti rėmėjų, kad M.Griškonis į pasaulio čempionatą galėtų vykti su visa savo komanda, – žadėjo vieno irkluotojo rėmėjų „Whirlpool Baltic“ generalinis direktorius Rolandas Lukša. – Mindaugo dėka ir pats susidomėjau irklavimu. Esu įsitikinęs, jog jis taps naujuoju Alekna – tik irklavimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius