Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 01 15

Į kovos pradžią vėl pavėlavę lietuviai: „Gal pataikysime kitame čempionate?“

Lietuvos vyrų rankinio rinktinei nepavyko nutildyti Europos čempionato šeimininkų slovakų. Išretinti traumų ir pradžioje vėl leidę varžovams pabėgti, trenerio Mindaugo Andriuškos auklėtiniai pralaimėjo lemiamą mūšį Košicėje – 26:31 (8:15). Šansai patekti į kitą etapą liko tik teoriniai.
Žanas Gabrielius Virbauskas
Žanas Gabrielius Virbauskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prieš pat rungtynes likome be abiejų pagrindinių savo gynėjų, – apgailestavo M.Andriuška. – Iki pat paskutinės minutės bandėme išgydyti Luką Simėną ir Povilą Babarską, bet jiems nebuvo gerai. Teko viską pergrupuoti, keisti. Planą sugriovė taip, kad gavome į kaulus.“

Užvesti rinktinę stengėsi audringi sirgaliai. Jie laidė gerkles taip, kad negalėjai pasakyti, kas čia šeimininkai. Emocijų netrūko ir aikštėje. Teisėjas iš Šiaurės Makedonijos jau antrą minutę skyrė nuobaudą Lietuvos rinktinės kapitonui Gerdui Babarskui. Slovakai nutolo (3:7).

Lietuviai strigo puolime ir išbandė visus tris savo vartininkus – Vilių Rašimą, Giedrių Morkūną bei 24-erių Luką Gurskį. Tačiau skirtumas toliau augo. Pirmąjį kėlinį 8:15 pralaimėję lietuviai rezultatyviai užbaigė vos 31 proc. savo atakų (8/26). Slovakai – net 58 proc. (15/26).

„Nežinau, kodėl, – pečiais traukė ir Žanas Gabrielius Virbauskas. – Jaudulio tokio, kaip su rusais jau nebuvo. Tikrai galėjome pradėti geriau, nei pradėjome. Labai prastai atakavome. Tiek pramesti negalima. Į tuščius vartus, greitose atakose... Slovakai susikrovė persvarą. Mes dar bandėme sugrįžti, bet sunku tai padaryti. Reikia žaisti nuo pat pradžių.“

„Kodėl vėl nepateikėme? Nežinau, reikės žaidėjų paklausti. Gal metimai sukris kitame čempionate“, – liūdnai šyptelėjo M.Andriuška.

Kaip ir rungtynėse su Rusija, lietuviai bandė kabintis antrajame kėlinyje. Likę be savo bokštų gynyboje ir įjungę dar aukštesnę pavarą puolime, jie buvo sumažinę atsilikimą iki 3 įvarčių likus žaisti 11 minučių (21:24), bet priartėti arčiau nebepavyko.

VIDEO: Rungtynių santrauka: Slovakija – Lietuva

„Bandėme žaisti greičiau – su Aidenu, Benu, Gerdu, su Karoliu (Antanavičiumi) gynyboje. Įmetėme 18 įvarčių. Yra skirtumas – 8 ar 18 įvarčių. Vėl reikėjo vytis, o tai nėra lengva“, – dėstė M.Andriuška.

„Kai atsimuši į sieną, turbūt lengviau vėl pradėti žaisti. Gal šaltesnio proto trūksta pradžioje, reikia užtikrinčiau viską daryti“, – sunkią pradžią paaiškinti bandė Ž.G.Virbauskas.

Rungtynių netrūko ir lietuvių diskusijų su teisėjais iš Šiaurės Makedonijos, bet jų švilpukų rankininkai nekaltino.

„Žaidėme prieš šeimininkus, buvo galima tikėtis, kad vienas kitas švilpukas bus neaiškus. Bet negalime skųstis teisėjais, patys darėme klaidas, patys nerealizavome progų. Galime būti pikti tik patys ant savęs“, – teigė Ž.G.Virbauskas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žanas Gabrielius Virbauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žanas Gabrielius Virbauskas

Nedidelį šansą prasmukti į kitą etapą lietuviams paliko rusai, sensacingai 23:22 nukovę norvegus. Pirmadienį mūsiškiams dabar reikės tikėtis dar vienos rusų pergalės prieš šeimininkus slovakus ir tuomet jau patiems mažiausiai 8 įvarčiais pranokti Norvegiją. Komandą, kuri į šį Europos čempionatą atvyko kautis tik dėl medalių.

Tiesa, neaišku, kiek lietuvių bus sveikų pirmadienio mūšiui. Be L.Simėno ir P.Babarsko, rungtynių su slovakais nebaigė ranką susižeidęs Mindaugas Urbonas, alkūnę po mačo šaldė ir Mindaugas Dumčius.

„Žiūrėsime, kiek iš jų galės žaisti. Sunku tikėtis, kad L.Simėnas ir P.Babarskas sugrįš, bet galvoju, kad žaidėjai jau bus pasisėmę patirties ir galės kautis nuo pirmos minutės“, – vylėsi M.Andriuška.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Andriuška
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Andriuška

„Eisime į rungtynes ir nesvarbu su kokiu varžovu žaisime – bandysime laimėti. Kovosime, svarbu bent jau gerai sužaisti, bet nenoriu atmesti ir galimybės nugalėti. Esame prieš juos laimėję namuose, tai nėra neįveikiamas varžovas“, – žadėjo Ž.G.Virbauskas.

Tuo metu slovakai po pergalės prieš lietuvius šokinėjo iš laimės lyg laimėję čempionatą. Jiems tai pirma pergalė per visą Europos čempionatų istoriją. Iki šiol slovakai visą laiką – 2012, 2008 ir 2006 metais – užimdavo paskutines vietas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovakų pergalės šokis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovakų pergalės šokis

„Noriu padėkoti Lietuvai už geras rungtynes. Kova buvo kieta, bet manau – sąžininga. Esu labai laimingas, nes šį vakarą mes žengėme didelį žingsnį savo tikslo link. Norime žaisti kitame etape, Bratislavoje. Manau, labai gerai pasiruošėme rungtynėms. Žinojome, kad Lietuva žaidžia itin greitai. Svarbiausia buvo juos sustabdyti“, – džiaugėsi slovakų treneris Peteris Kukučka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovakų treneris Peteris Kukučka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slovakų treneris Peteris Kukučka

„Manau, mes žaidėme labai protingai taktiškai. Ypač gynyboje, – pridūrė ne sykį slovakų vartus stebuklingai nuo lietuvių metimų apgynęs vartininkas Marianas Žernovičius. – Antrajame kėlinyje lietuviai parodė, kad rungtynės dar nebaigtos, bet mums vėl pavyko apsiginti ir išsaugoti savo persvarą. Žinojome, ką turime padaryti ir labai džiaugiuosi, kad mums pavyko.“

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius