Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 23

IOC planas – parūpinti vakcinas visiems olimpiečiams Tokijuje

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) deda daug vilčių, kad kovą su koronavirusu 2021 metų olimpinėse žaidynėse padės laimėti vakcina. Tikimąsi, kad vakcina pasirodys pirmajame 2021 metų ketvirtyje, o vieni pirmųjų eilėje turėtų būti atletai.
Justinas Kinderis, Diana Zagainova, Milda Valčiukaitė, Saulius Ritteris
Justinas Kinderis, Diana Zagainova, Milda Valčiukaitė, Saulius Ritteris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) rimtai nusiteikęs, kad kitąmet olimpinės žaidynės įvyks.

Vis dėlto žaidynių rengėjai modeliuoja kelis variantus, nuo prasčiausio scenarijaus, kai koronavirusas vis dar būtų paplitusi, iki geriausio, kai situacija pasaulyje taptų normali.

Seminare nuotoliniu būdu su nacionaliniais olimpiniais komitetais, IOC krypsta prie scenarijaus, kad liks vietinių iššūkių, reikės laikytis socialinio atstumo, bet taip pat ir vakcina pasirodys rinkoje, o prieš 2021 metų Tokijo žaidynes ji pasieks visus olimpiečius, – rašo Belgijos didžiausias portalas hln.be, remdamasis žiniomis iš Belgijos olimpinio komiteto.

Anot jo, IOC jau pradėjo derybas su Pasaulio sveikatos organizacija dėl vakcinų sportininkams, treneriams ir darbuotojams.

„Scanpix“/AP nuotr./Tokijas rengiasi 2021 m. žaidynėms.
„Scanpix“/AP nuotr./Tokijas rengiasi 2021 m. žaidynėms.

Belgijos sporto mokslininkas Johanas Bellemansas patvirtino šią informaciją: penkios didelės farmacijos kompanijos jau ruošia vakciną, testuoja ir tikisi patvirtinti ją rinkai dar per paskutinį šių metų ketvirtį. Kad vakcina būtų patvirtinta, nustatyta pakankamai maža 50 proc. efektyvumo riba. Dauguma vakcinų nesunkiai įvykdys šį reikalavimą. „Jie jau rieda ant starto linijos“, – apie vakcinos pasirodymą sakė J.Bellemansas.

Nori įsigyti 100 tūkst. vakcinų

Pirmosios vakcinos laukiamos iš „AstraZeneza“, „Phizer“, „Moderna“, „Sinovac“ ir „Sinopharm“ kompanijų. Kiti gamintojai veikiausiai seks iš paskos 2021 metais. Iš viso planuojama, kad bus pagaminta daugiau nei 9 mlrd. vakcinų.

„Vakcinų paklausa bus didelė, – sakė J.Bellemansas. – O silpnesnioji populiacijos grandis turės prioritetą. Bet IOC gali rezervuoti užsakymą urmu 100 tūkst. vakcinų olimpiniam burbului, kad aprūpintų atletus, trenerius ir darbuotojus. Klausimas, ar tai vakcinos bus privalomos ar rekomenduojamos. Tai diskusijos objektas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius