-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 19

IOC vadovas Thomas Bachas stojo į rusų gynybą

Rusijos sporto vadovai ragina saviškius stoti į karą prieš Ukrainą, kurią bombarduoja Rusijos kariuomenė. Tačiau Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Thomas Bachas užstojo rusus.
Thomas Bachas
Thomas Bachas / „Scanpix“ nuotr.

„Mes nespalviname kiekvieno tuo pačiu teptuku dėl jų vyriausybių veiksmų“, – pareiškė Thomas Bachas per olimpinių komitetų susirinkimą Seule.

Ten IOC vadovas kalbėjo visą valandą, per kurią padėtį dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų pavadino „neišsprendžiama dilema“.

Pasaulio olimpiniam judėjui vadovaujantis vokietis teigė, kad pastaruoju metu išaugusi Rusijos eskalacija „gilina olimpinės chartijos pažeidimą“ ir patikino, kad dėl to sankcijos prieš Rusijos ir Baltarusijos valstybes bei jų Vyriausybes turi ir liks kaip buvusios.“

Rusijai užpuolus Ukrainą pagal IOC suformuotas rekomendacijas dauguma sporto šakų tarptautinių federacijų neleidžia savo varžybose dalyvauti kruviną agresiją vykdančios Rusijos ir jai padedančios Baltarusijos atletams.

„Mes padarėme tai sunkia širdimi – sportininkai ir sporto vadovai nepradėjo karo, jie nėra atsakingi dėl šio karo, – kalbėjo Th.Bachas. – Viena vertus, mes negalime visiškai išpildyti savo olimpinės misijos, kuri gina sportininkus visame pasaulyje per taikias varžybas. Mes visada pripažindavome ir vertinome principą, kad kai kurių šalių atletai atsisako varžytis su kitų valstybių sportininkais dėl politinių priežasčių. Dabar, deja, šioje unikalioje padėtyje vienintelis šios misijos kelias yra, jei rekomenduotume uždrausti sportininkams dalyvauti varžybose atsižvelgiant į jų pasus.“

VIDEO: Į orą šaudę Ukrainos policininkai numušė Kyjivą atakavusį droną

Th.Bachas įspėjo ir kitus delegatus. „Šiandien tai yra Rusija ir Baltarusija. Bet jei leisite politikams perimti sportą, rytoj būsite jūs“, – pareiškė IOC prezidentas.

Tačiau Rusijos ir Baltarusijos olimpinių komitetų atstovams leista dalyvauti Generalinėje Asamblėjoje, kaip pripažintiems IOC nariams.

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Stanislavas Pozdniakovas praėjusį mėnesį pagarsėjo vietos žiniasklaidai pareiškęs, kad šios šalies sportininkams turėtų būti garbė priimti šaukimą į Rusijos kariuomenę, užpuolusią Ukrainą.

Dalis Rusijos olimpiečių yra dalyvavę Vladimirą Putiną palaikančiame parade.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Baltarusijos olimpiniam komitetui yra daug metų vadovavęs Aliaksandras Lukašenka, paskui perdavęs postą savo sūnui, o po prezidento rinkimų kilus masiniams protestams dalis drąsių atletų buvo areštuoti ar neteko darbų bei finansavimo.

Dabar asamblėjoje Pietų Korėjos sostinėje Rusijos ir Baltarusijos olimpinių komitetų atstovams buvo paruoštos vietos Seulo posėdžių salėje, o Ukrainos atstovai dalyvaus per vaizdo tiltą.

„Rusija ir Baltarusija dalyvauja, bet Ukrainos nėra. Turėtų būti priešingai“, – sakė Danijos olimpinio komiteto prezidentas Hansas Natorpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius