Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 02

Iš dopingo skandalo neišbrendanti Rusija gali ir vėl išsisukti: „Tai visiška gėda“

Sporto pasaulis ir vėl negaili karčių žodžių Pasaulio antidopingo agentūrai WADA, kurios nuolaidžiavimas Rusijai privedė prie dar vienos krizės.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir IOC vadovas Thomasas Bachas.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir IOC vadovas Thomasas Bachas. / „Scanpix“ nuotr.

Po trejų metų izoliacijos sankcijos Rusijos sportui buvo panaikintos po to, kai ši pažadėjo, kad atvers Maskvos laboratoriją nepriklausomiems ekspertams iki 2018 metų gruodžio 31 dienos. Šis pažadas liko neįvykdytas, tačiau taisyklės ir vėl lenkiamos Rusijos naudai ir kalbama apie „papildomas savaites, per kurias viskas išsispręs“.

Po šio liapsuso WADA kaltinama, kad yra mulkinama rusų ir pavertė save pajuokos objektu.

WADA prezidentas Craigas Reedie dar prieš kelias savaites tikino, kad rusai spės įvykdyti pažadą, tačiau paskutinę termino dieną „The Guardian“ jau kalbėjo apie nusivylimą: „Mūsų organizacija glaudžiai dirbo su Rusijos atstovais, kad viskas išsispręstų švaraus sporto naudai. Deja, tenka karčiai nusivilti.“

Prieš Kalėdas į Maskvą atvykę WADA specialistai buvo iškratyti rusų ir iš jų atimta reikiama įranga, kuri neva neatitiko Rusijos reikalavimų.

JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas apkaltino WADA minkštumu ir nuolatiniu nuolaidžiavimu Rusijai: „Situacija yra visiškas absurdas ir gėda. Rugsėjo mėnesį WADA rusus sugrąžino į švaraus sporto sistemą, nors sportininkai tam griežtai nepritarė. Svarbiausia sąlyga buvo, kad jie parodys savo mėginius ir ji liko neįvykdyta.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

Amerikiečiai ragina sugrąžinti sankcijas Rusijai, tačiau su Vladimiru Putinu puikiai sutariantis Tarptautinio olimpinio komiteto IOC vadovas Thomas Bachas griežtos bausmės Rusijai neplanuoja.

„Pjongčange Rusija sulaukė bausmės už sisteminį dopingo vartojimą Sočio olimpinėse žaidynėse. IOC nubaudė atsakingas institucijas atitinkamomis bausmėmis. Iš žiemos olimpinių žaidynių pašalintas Rusijos olimpinis komitetas savo bausmę jau įvykdė“, – oficialiame Naujametiniame sveikinime paskelbė olimpinio judėjimo vadovas.

Tai reiškia, kad Rusijai tikrai negresia praleisti Tokijo olimpines žaidynes. Toks elgesys su rusais piktina sportininkų bendruomenę, kuri primena, kad Rusija oficialiai taip niekada ir nepripažino didžiausio istorijoje dopingo skandalo.

Iš žiemos olimpinių žaidynių pašalintas Rusijos olimpinis komitetas savo bausmę jau įvykdė

„Deja, bet Rusijos vyriausybė savo pažado neįvykdė. Rusijos valdžia turi įrodyti, kad pasimokė iš dopingo skandalo ir nuo šiol varžysis sąžiningai. Kitaip, WADA turi tuojau pat sugrąžinti sankcijas ir stoti į švarių atletų pusę“, – reikalavo britų atletų komisija.

Nepriklausoma WADA komisija sprendimą dėl Rusijos priims sausio 14 dieną. Įdomu, kad WADA turi galimybę Rusiją suspenduoti ir be IOC pritarimo, tačiau Rusija jau įrodė, kad gali susitarti su bet kuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius